Agresivitatea manifestata de papagalii cacadu in sezonul de imperechere | 4animale.ro

Agresivitatea manifestata de papagalii cacadu in sezonul de imperechere

Reproducere Papagali

Cacadu cu ciocul despicat

Crescatorii de cacadu din intreaga lume au inregistrat foarte multe episoade de agresivitate manifestata de masculii cacadu in perioada de imperechere. Aceste episoade s-au sfarsit de multe ori cu rani foarte grave sau chiar cu moartea femelelor. De aceea papagalii cacadu sunt greu de reprodus in captivitate si crescatorii trebuie sa aiba foarte multa grija si sa-si monitorizeze permanent pasarile.

Foarte interesant este faptul ca in libertate, in habitatul lor natural, papagalii cacadu nu isi ataca niciodata partenerele, deci acest tip de comportament este manifestat numai in captivitate. Este adevarat totusi si faptul ca in libertate femelele au oricand posibilitatea sa-si ia zborul si sa fuga din fata masculilor “nervosi”, lucru care in interiorul volierelor nu este posibil.

Aceasta agresivitate a determinat foarte multi ani adoptarea de catre crescatori a unei proceduri barbare, mutilante: despicarea mandibulei inferioare a ciocului masculilor. In acest fel se reducea presiunea exercitata de ciocul pasarii, dar se creau si grave probleme de alimentatie si adapare. Din fericire aceasta procedura este aplicata din ce in ce mai rar, numai de crescatori care nu si-au dat suficient silinta in a gasi solutii  care sa vizeze si binele pasarilor.

Masculul care a atacat o data o femela va repeta cu siguranta acest comportament si trebuie obligatoriu exclus de la reproducere.

Un alt fapt interesant este acela ca marea majoritate a masculilor agresivi sunt exemplare care au fost hranite la mana de catre om si nu crescute de parintii lor. Hranirea la mana de catre om nu ofera puiului posibilitatea de a invata comportamentul si comunicarea specifice speciei sale. De asemenea, marea majoritate a masculilor agresivi sunt exemplare care au crescut singuri, fara compania altor semeni papagali cacadu. Hranirea la mana si cresterea fara apartenenta la un grup al speciei pot crea papagalului probleme de identitate. El nu recunoaste astfel femela ca fiind semenul sau si simte nevoia sa se apere de ea.

Publicat la: 23-04-2008
Distribuie: Tweet