1

Topic: Jagdterrie

Am deschis acest suciect deoarece vreau sa discutam despre un dintre cele mai frumoase mai inteligente si mai neastamparate rase de caini de vanatoare JAGDTERRIER

yak terrier in viata mea big_smile

2

Re: Jagdterrie

jagdterrier este varianta neagra de la fox terrier au aceiasi fizionomie stramosi asemanator si instinctul de vanator foarte dezvoltat

Adaugat: 16-09-2009 22:41

Ceasta este descrierea fox terrierului dar care i se atribuie si jagd terrierului
Fox Terrier Wirehaired (Fox Terrier-ul sarmos) este un tip de terrier foarte indragit, caracterizat printr-o energie formidabila si o inteligenta remarcabila.
Origine si istoric
Fox Terrier Wirehaired, unul dintre cele mai vechi tipuri de terrier, este o rasa care a fost dezvoltata in Anglia, pentru vanatoarea de vulpi si nu pentru companie. Se pare ca rasa a fost obtinuta prin incrucisari ale raselor Dachshund, English Hound, Foxhound si Beagle. Desi cu origini diferite, Fox Terrier Wirehaired si Fox Terrier Smooth au fost considerate mult timp o singura rasa, separarea facandu-se abia incepand cu secolul al XIX lea. Charles Darwin avea un Fox Terrier Wirehaired pe care il tinea pentru companie, iar Sir Arthur Conan Doyle era de asemenea un iubitor al acestei rase.
In prezent rasa este recunoscuta de toate arganizatiile prestigioase din domeniu: FCI, AKC, ANKC etc.
Descriere
Fox Terrier Wirehaired este un caine de dimensiuni mici, fiind foarte usor de recunoscut prin craniul alungit care se termina cu o barba sarmoasa. El poate atinge inaltimi la nivelul greabanului de 33-41cm, greutati de 6-9kg.
Capul sau este plat si ingust, cu botul alungit. Urechile sunt mici, in forma literei V si indoite spre obraji. Ochii nu sunt proeminenti, sunt rotunzi si mici, de culoare inchisa si au o expresie vie si inteligenta. Nasul este negru. Gatul este arcuit elegant, musculos si de lungime medie.
Spatele este scurt si musculos, iar pieptul are coastele din spate adanci.
Picioarele din fata sunt drepte, puternice si lungi, iar cele din spate solide si musculoase.
Blana are firul des, sarmos, de circa 2cm lungime. Culoarea acceptata este alb cu pete negre si/sau maronii.
Coada este viguroasa si tinuta sus, de obicei taiata la o lungime medie.
Temperament
Fox Terrier Wirehaired este un caine foarte inteligent si foarte activ. El este plin de viata, curios si prietenos. Intrucat sunt blanzi si jucausi ei sunt caini potriviti pentru familiile in care exista copii.
Aceasta rasa nu se intelege foarte bine cu alti caini si, pentru a va asigura ca nu aveti nici un fel de problema cu el, obisnuiti-l de mic atat cu prezenta altor caini cat si a altor animale. Aveti grija indeosebi la animalele mici, Fox Terrier Wirehaired este totusi un caine de vanatoare cu insticte foarte puternice. Este un caine devotat si afectuos, protector si curajos.Fox Terrier Wirehaired este un caine cu vesel, dar cu o personalitate puternica si usor incapatanat, care necesita un dresaj motivational si aplicat cu blandete, dar ferm si constant. Desi este atent si doreste sa-si multumeasca stapanul, se plictiseste repede. Dresajul trebuie sa invete Fox Terrier Wirehaired-ul ca stapanul sau este seful haitei. Altfel, este posibil ca acest caine sa dezvolte tulburari de personalitate suparatoare (latrat excesiv, comportamente distructive etc.).
De asemenea, acest caine obisnuieste sa-si urmeze nestingherit mirosul si, daca este lasat liber, poate fugi si se poate pierde. De asemenea, una dintre indeletnicirile preferate ale acestei rase este sapatul, asa ca, daca il tineti in curte, este posibil sa aveti astfel de probleme.
Fox Terrier Wirehaired nu este un caine potrivit pentru oricune, fiind extrem de energic, el are nevoie de mult exercitiu fizic si de multa atentie.
Ingrijire
Fox Terrier Wirehaired este un caine care are nevoie de mult exercitiu fizic in fiecare zi. Daca nevoia sa de miscare este satisfacuta (plimbari zilnice lungi, alergari, diverse alte activitati fizice) el se poate adapta cu succes vietii in apartament. Este un caine care trebuie plimbat in lesa, altfel riscati sa-l pierdeti imediat pentru ca va lua urma oricarui miros.
Fox Terrier Wirehaired naparleste putin si blana sa scurta nu este greu de ingrijit. Ideal este sa achizitionati o perie speciala si sa periati animalul regulat. Stapanii de Fox Terrier Wirehaired vor trebui sa se ocupe cu regularitate si de ingrijirea dintilor, urechilor si ghearelor animalului.
Sanatate
Caine cu o speranta de viata considerabila (12-15 ani), Fox Terrier Wirehaired este o rasa sanatoasa si robusta. Unele exemplare pot fi predispuse in special la: epilepsie, cataracta, glaucom, afectiuni cardiovasculare, sensibilitati si probleme ale pielii, probleme renale etc.
Fox Terrier Wirehaired este o rasa deosebita, care merita atentia si grija noastra. Atunci cand achizitionati un astfel de caine este foarte bine sa selectati cu mare grija crescatorul si sa puteti cerceta originea exemplarului pentru a va putea asigura ca nu veti avea probleme de sanatate.

yak terrier in viata mea big_smile