1

Topic: Stiri despre reptile si amfibieni

La sugestia lui iloveanimals am creat acest subiect. Va invit sa postati aici diverse stiri despre reptile si/sau amfibieni. Rugamintea este sa postati neaparat si sursa si eventual un link catre site-ul de unde a fost luata, pentru a nu avea probleme. Va multumesc!

Intrebari frecvente si raspunsurile lor
Termeni si conditii
Va multumim pentru ca sunteti membri activi ai forumului Latifa.ro si va rugam sa va respectati intotdeauna partenerii de discutie!

2

Re: Stiri despre reptile si amfibieni

Un om sfasie un sarpe urias cu dintii, intr-o lupta pe viata si pe moarte

Ben Nyaumbe, un barbat originar din Kenia, a avut parte de o aventura pe care nu o va uita, cu siguranta, pentru tot restul vietii. Acesta a fost atacat de un piton urias care l-a ridicat intr-un copac, si nu a scapat decat in momentul in care a sfasiat practic coada acestuia, reusind cu tipetele sale sa atraga atentia altor sateni.

In momentul in care a fost atacat, barbatul a reusit sa isi scoata tricoul si sa infasoare cu el, temporar, capul pitonului, evitand astfel sa fie inghitit. Lupta dintre om si reptila uriasa a durat aproape trei ore, timp in care Ben Nyaumbe a fost aproape strivit de stransoare ucigatoare a pitonului. Barbatul a reusit insa sa sfasie cu dintii coada reptilei, fapt i-a permis sa se elibereze cateva secunde si sa strige dupa ajutor. Satenii care i-au venit in ajutor au reusit intr-un final sa il elibereze si sa captureze pitonul pe care l-au predat ulterior politiei.

„Doi ofiteri de politie au fost chemati telefonic sa intervina in cazul atacului unui sarpe care masura peste 4 metri. Atunci cand au ajuns la fata locului acestia au fost pur si simplu inmarmuriti. Pitonul era infasurat in jurul unui barbat pe care il trasese intr-un copac si pe care incerca sa il inghita. Alti oameni incercau sa il elibereze pe acel nefericit. Pana la urma totul s-a terminat cu bine, iar sateanul a scapat doar cu o spaima uriasa. Daca nu ar fi fost auzit de alti oameni, cu siguranta ar fi fost devorat de sarpele urias”, sustine Peter Katam, superintendentul politiei din districtul kenian Malindi.

Politia keniana se afla inca in alerta dupa ce pitonul a reusit sa evadeze din adapostul in care a fost transportat. „Cautam sarpele cu toata seriozitatea. Vrem sa il prindem intr-un timp cat mai scurt deoarece nu se teme sa atace oamenii si oricare dintre noi i-ar putea pica victima”, a adaugat acelasi Peter Ikatam pentru reporterii BBC.



SURSA: www.descopera.ro

RIP Nero n.22/9/09-d.24/4/10

3

Re: Stiri despre reptile si amfibieni

ei bine,ceea ce voi posta eu nu este chiar o stire,dar este foarte interesant:
STIATI CA ...



Broasca testoasa are o rezistenta formidabila la foame, ce poate ajunge pana la 400 de zile.

Cea mai grea broasca testoasa din lume la ora actuala este broasca testoasa pieloasa LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 Kg si o lungime de 2-3 m; ea inoata cu viteza unui atlet in cursa de 100 m si traieste numai in apele marine.

Cele mai mari broaste testoase de uscat traiesc in Insule le Galapagos (Testudo elephantopos) si in Insulele Oceanului Indian. Ele depasesc 1 m lungime si o greutate de 250-400 Kg.

In America de Nord traieste o broasca testoasa de circa 100 Kg, care se remarca prin carapacea ei neregulata si printr-o limba prevazuta cu un apendice in forma de vierme pe care-l misca atat de convingator, incat atrage pestii drept in gura.

Insula cea mai populata cu broaste testoase uriase este Aldabra din arhipelagul Seychelle (Oceanul Indian), declarata rezervatie naturala. Pe acesta insula traiesc peste 100.000 de broaste testoase uriase.

Broasca testoasa din specia Testudo Radiata traieste peste 200 ani.

In anul 1961 in Desertul Gobi a fost descoperit scheletul unei broaste testoase de dimensiuni uriase. Acesta a apartinut speciei Ankylozaur si atingea 2 m inaltime si 5 m lungime, considerent pentru care geologii au denumit-o "tancul catarator".

Pe coasta Cubei a fost gasita in anul 1937 o broasca testoasa gigant, cu o lungime de 4 m si in varsta de peste 500 de ani, ceea ce presupune ca traia inca de pe vremea cand Columb a descoperit America.

Puterea de regenerare la broastele testoase este extraordinara. Astfel, daca carapacea unei testoase este ranita sau arsa in proportie de 70%, ea are puterea de a si-o reface in unul sau doi ani.

Chiar daca au suferit amputari grave, broastele testoase pot trai luni de zile. Astfel, naturalistul italian Redi, a scos creierul unei broaste testoase si cu toate acestea, ea s-a miscat in spatiul destinat timp de inca 6 luni.

O broasca testoasa de dimensiuni mici, daca prinde in gura o nuia sau o sfoara, poate sta atarnata de ea zile intregi.

Dusmanii broastelor testoase sunt in general carnivorele: jaguarul, tigrul, pisicile sau unele pasari, cum sunt vulturii, care le ridica in aer daca nu au dimensiuni prea mari si le lasa se se izbeasca de stanci, pana ce crapa carapacea. In mediul marin, dusmanii testoaselor sunt reprezentati mai ales de rechini.

Solzii carapacei de la unele testoase sunt prelucrati prin incalzire, obtinandu-se renumita "baga" din care se confectioneaza piepteni, manere de curite, rame de ochelari, cutii etc.

O specie care traieste in Madagascat depune in timpul reproducerii 80-180 oua, din care bastinasii pregatesc un ulei comestibi de foarte buna calitate.

Creierul broastei testoase este mic si putin evoluat, in schimb organele de simt, cum sunt: vazul si mirosul, sunt deosebit de fine, fiind capabile sa sesizeze imediat variatiile de lumina foarte putin diferentiate, precum si urmele foarte slabe de mirosuri.

Una din cele mai frumoase broaste testoase este testoasa cu stele, pe care o intalnim pe coastele de rasarit ale Indiei. Carapacea este de forma ovala, cu centrul boltit si cu colorit feeric. Celelalte placi compun un desen pe fond negru, prin care radiaza benzi de culoare in galben marmorat.

In Africa si Madagascar traiesc broastele testoase de uscat - pantera (Testudo paradalis) care au o greutate medie la varsta de adult de pana la 40 Kg, iar coloritul carapacei aminteste de cel al blanii de leopard. De multe ori in timpul unor vanatori, cei neavizati s-au speriat cand au zarit de departe culorile de avertizare ale broastei testoase, asemanatoare leopardului.

Broasca testoasa - vultur (Macroclemys temurinckii) ce traieste in Golful Mexic, pe cursul inferior al fluviului Missisipi, este foarte agresiva, atacand nu numai animalele, dar si omul, avand o lungime ce poate atinge 1.5 metri.

Testoasa-de-baga (Eretmochelys imbricata), ce traieste in marile calde, este in general carnivora, avand insa carnea ei otravitoare si cei care au consumat din aceasta carne au suferit accidente, nu de putine ori mortale. Pentru consum, carnea se fierbe 2-3 zile si numai apoi se poate utiliza in hrana.

Un comportament mai particular il intalnim la masculul apartinand Tesoasei-de-baga, care in larg, daca este prinsa o femela, sunt in stare sa o urmeze si in barca pescarilor si de multe ori s-a intamplat ca barca sa fie rasturnata, iar masculul inselat in sperantele sale (broasca femela fiind moarta) sa se repeada la pescar, acesta ne mai avand nici o sansa de scapare.

Cunoscand comportamentul masculilor, bastinasii folosesc pentru prinderea acestora, geamanduri sau forme asemanatoare cu a testoaselor ce sunt legate cu sfoara de barca; masculii se reped asupra lor si "le imbratisaza", iar pescarii ii trag in barca si ii valorifica.

Pe coastele de nord-est ale Australiei, in dreptul faimoasei Mari Bariere de Corali, se gasesc broaste testoase gigant care se folosesc de asa-zisele "curse de fond" ale serbarilor traditionale ale bastinasilor.


Cunoscuta si sub denumirea de broasca testoasa cu tample rosii, broasca testoasa de Florida (Trachemys scripta) se gaseste printre primele preferinte ale iubitorilor de animalute exotice.

Broasca testoasa de Florida isi are originile in regiunile subtropicale ale Americii Centrale si de Nord, intalnindu-se cu predilectie in Statele Unite si Mexic. Datorita admiratiei de care s-a bucurat din partea iubitorilor de animalute, broasca testoasa de Florida a ajuns sa fie raspandita pe intreg mapamondul.
Clasificarea

Clasa – Reptilia / Subclasa – Anapsida

Ordinul – Testudines / Subordinul – Cryptodira

Superfamilia – Testudinoidea / Familia – Emydidae / Subfamilia – Emydinae

Genul – Trachemys

Specia – Trachemys scripta

Au fost descrise patru subspecii ale broastei testoase de Florida:

Trachemys scripta scripta raspandita in Virginia, Alabama si Florida;

Trachemys scripta elegans raspandita in nordul Americii, Golful Mexic, California, Canada, Australia, Africa de Sud si Europa;

Trachemys scripta troostii se regaseste in America Centrala si de Nord;

Trachemys scripta gaigeae raspandita in Texas si in nord-estul Mexicului.
Achizitionarea

Cel mai indicat este ca achizitionarea unei broscute testoase de Florida sa se faca din magazinele specializate, direct de la crescator sau de ce nu in urma unei adoptii. Ceea ce trebuie sa stiti inainte de procurarea unei astfel de minuni sunt minime informatii despre mediul ei de viata, ingrijire, comportament, modalitatea de hranire si cateva criterii de apreciere a starii de sanatate.

In alegerea unei broaste testoase de Florida trebuie sa luati in considerare mai multe aspecte. Analizati cu atentie mediul de viata al testosei si in principal, igiena acestuia. Nu achizitionati exemplare hiporeactive, care au tendinta de a sta cu membrele si capul retrase sub carapace, intrucat acest lucru poate fi un indiciu al starii de boala. Daca sesizati anumite pete, fisuri la nivelul carapacei sau al plastronului, evitati sa achizitionati animalutul.

Aveti in vedere ca broastele testoase, in general, nu se adreseaza persoanelor cu copiii sub 5 ani, intrucat broastele in urma urinarii pot elimina salmonele ce pot determina infectii severe copiilor. Orice semn de boala constatat va fi considerat un motiv pentru evitarea achizitionarii.Interesati-va de la crescator de regimul de viata, de alimentatie si de alte informatii care va pot fi utile.

Perioada de carantina la broastele testoase este de circa 30 zile, ceea ce inseamna ca daca mai dispuneti acasa de un exemplar este indicat ca pe aceasta perioada testoasele sa stea in spatii separate.
Aspectul exterior

Ca si in cazul altor testoase, corpul broastei testoase de Florida este protejat de „cutie” cornoasa, formata din carapace si plastron. Carapacea este putin aplatizata, cu placile asezate in randuri: un rand exterior concentric, doua laterale, semicirculare si unul median. Tesuturile de legatura dintre plastron si carapace confera mobilitate plastronului si lasa la partea anterioara o deschidere prin care ies capul, gatul si membrele anterioare si alta la cea posterioara prin care ies membrele posterioare si coada.

La broastele testoase de Florida tinere, carapacea este mai viu colorata in verde intens, cu striuri galbene, brune si negre. Pe masura ce testoasa inainteaza in varsta, carapacea ce inchide la culoare, devenind verde-brun inchis, cu reflexe violete. Intotdeauna, coloritul masculului este mai accentuat. Platronul este galben, cu pete negre.

Ceea ce o diferentiaza pe testoasa de Florida de alte testoase este prezenta unor pete de culoare de la portocaliu pana la rosu aprins, de-o parte si de alta a capului, la nivelul tamplelor. Exista posibilitatea ca unele exemplare sa nu prezinta aceste pete caracteristice. Capul, gatul si membrele sunt de culoare verde mai mult sau mai putin inchis, cu striatii rosii, brune, negre si galbene. Capul nici prea mare si nici prea mic este prevazut cu un bot triunghiular, fara cioc. Broasca testoasa de Florida prezinta in cavitatea bucala creste cornoase.

Membrele sunt musculoase si puternice, acoperite de o piele care formeaza pliuri pe fata interna a acestora. Membrele se termina cu degete unite printr-o membrana si gheare, incovoiate excentric. La masculi, ghearele de la membrele anterioare sunt mai ascutite, avand un rol bine determinat in timpul actului imperecherii, astfel ca prin intermediul lor, masculul se fixeaza de carapacea femelei.

Ambele sexe sunt prevazute cu coada, singura diferenta fiind ca la mascul aceasta este mai lunga si mai subtire.

BROASCA TESTOASA DE FLORIDA

Broasca testoasa de Florida este o testoasa de talie medie, putand atinge o greutate de 1,5-3 kg si o lungime de 18-30 cm la maturitate.
Comportamentul

Broastele testoase de Florida adora sa stea tolanite la soare. Pot fi vazute asezate pe busteni sau alte locuri disponibile deasupra apei, uneori si la mal, dar se vor refugia rapid in apa daca se simt amenintate. Broasca testoasa de Florida isi petrece un timp considerabil plutind, utilizandu-si gatul alungit ca si carma.

Broastele testoase de Florida sunt animalute timide, scufundandu-se rapid in cautarea unui loc sigur. Cu toate acestea, ele sunt si la fel de curioase.

Broasca testoasa de Florida este un animalut diurn, efectuandu-si activitatile cu predilectie in timpul zilei.

Broasca testoasa cu tample rosii este activa la temperaturi intre 15-370C, iar odata cu scaderea acesteia sub 100C, ea intra in hibernare, sub apa, ascunsa in nisip sau mal.
Habitatul

In libertate, prefera sa traiasca in lacurile putin adanci si cu multa vegetatie. Ele pot fi regasite in raurile cu curgere lenta, mlastini, iazuri si golfuri, curentii de apa fiind evitati. Broasca testoasa de Florida isi petrece majoritatea timpului in apa. Cu toate acestea, are nevoie si de locuri uscate pe care sa se retraga (un bustean, o piatra) si de mult soare, soarele fiind esential pentru mentinerea in bune conditii a carapacei.
Hranirea

In libertate, broasca testoasa de Florida are o alimentatie diversificata in functie de varsta. Tineretul se hraneste cu pestisori, larve de insecte, insecte acvatice, mormoloci, crustacee si cu animalute de talie mica, acvatice sau terestre. Adultele consuma si o cantitate insemnata din vegetatia acvatica. Desi nu va va veni sa credeti, broasca testoasa de Florida consuma si starvuri, chiar daca in cantitati reduse.

In captivitate, la tinerete, broasca testoasa de Florida are o alimentatie aproape exclusiv carnata, urmand ca la maturitate sa inceapa sa consume si vegetale. Sunt innebunite dupa carnea de pui sau de vita, cruda sau fiarta, salata, pulpa de fructe, dar se vor multumi si cu granulele special concepute pentru ele pe care le gasiti in pet shop-uri.
Aspecte particulare

Viata reproducatoare

Maturitatea sexuala se produce mai rapid la masculi in comparatie cu femelele; astfel, la femele se produce in jurul varstei de 5-7 ani, in timp ce la mascul la aproximativ 2-3 ani de viata;

Imperecherea se produce numai in apa. Masculul se prinde cu ghearele membrelor anterioare de caraparea femelei, isi incolaceste coada sub aceasta si abordeaza o pozitie verticala dupa intromisiunea penisului. Actul sexual dureaza, de regula, intre 10-20 minute si se produce, de regula, in lunile martie-iulie, cu aparitia puilor in iunie-iulie;

Dupa monta, femela paraseste iazul in cautarea unei zone insorite cu sol nisipos in care sa-si poata construi cuibul, depune ouale, iar dupa o incubatie de 65-75 zile, in conditii favorabile, din oua eclozioneaza puii;

Puii au crestere rapida in primele luni de viata, urmand ca apoi aceasta sa fie mai lenta.
Hibernarea

In libertate, broasca testoasa cu tample rosii intra in hibernare in jurului lunii octombrie, cand temperaturile scad sub 100C. Cand temperaturile cresc, testoasa de Florida isi intrerupe hibernarea si isi reia activitatea.

Uniunea Europeana, prin legea 338/97, interzice importul broastelor testoase de Florida, datorita impactului lor asupra speciilor locale.

Speranta de viata a broastei testoase de Florida, in libertate, este de pana la 20-22 ani, iar in captivitate, in conditii bune de viata, si pana la 35-40 ani.

:sanatate:

orice secunda poate fi decisiva in viata noastra,asa ca-Traieste clipa!

4

Re: Stiri despre reptile si amfibieni

F. interesant :bravo: mi-ar placea sa achizitionez 2 broscute mici de apa smile ..probabil dupa ce iau hamsterul :rusine:

My pets :heart:: 3 perusi :perus: (Cipy, Popica, Piciu), 1 nimf :nimfa: (Angel), 1 motan (Julien). My little angels Jack and Norisor :cry:....
Iusti
:caine: :fluture:

5

Re: Stiri despre reptile si amfibieni

:wow: asta ar insemna ca vei avea...7 animalute...e ceva smile
Ma bucur ca ti-a placut,si mie mi s-a parut foatre interesant.

orice secunda poate fi decisiva in viata noastra,asa ca-Traieste clipa!

6

Re: Stiri despre reptile si amfibieni

Stiu ca e ceva...broscutele de apa sunt usor de ingrijit :wis: vroiam pesti..dar mai bine 2 broscute :heart:

My pets :heart:: 3 perusi :perus: (Cipy, Popica, Piciu), 1 nimf :nimfa: (Angel), 1 motan (Julien). My little angels Jack and Norisor :cry:....
Iusti
:caine: :fluture:

7 (edited by bi3 15-12-2009 13:18)

Re: Stiri despre reptile si amfibieni

eu am avut cand eram mai mica pesti,si sincer nu cred ca mi-as mai lua smile .
Cu siguranta nu sunt genul meu de "animal" ,erau prea....tacuti smile ,foarte frumosi,dar,atunci cand ma gandesc la un animal,imi imaginez unul pe care sa-l pot atinge,nu numai viziona.Si erau si destul de greu de ingrijit,ma rog-nu erau pe vremea aia toate aparatele astea performante de ingrijire,dar...daca e sa aleg-aleg clar testoselele.Sper sa iti iei wink :k: :sanatate:

Adaugat: 15-12-2009 13:00

ups,scuze,cea ce postasem aici nu era o stire,asa ca am sters-o

orice secunda poate fi decisiva in viata noastra,asa ca-Traieste clipa!

8

Re: Stiri despre reptile si amfibieni

Sper sa-ti iei din nou o broscuta, bi3 :bravo: ! Noroc cu mama ta smile , tinemi pumnii si mie wink !

My pets :heart:: 3 perusi :perus: (Cipy, Popica, Piciu), 1 nimf :nimfa: (Angel), 1 motan (Julien). My little angels Jack and Norisor :cry:....
Iusti
:caine: :fluture:

9

Re: Stiri despre reptile si amfibieni

Salamandra uriasa, cea mai mare specie de amfibie din lume, traieste in Japonia

Japonia se mandreste cu cea mai mare specie de amfibie din lume: salamandra uriasa sau "hanzaki", dupa numele sau local. Ruda indepartata a broastelor, animalul masoara, la varsta adulta, nu mai putin de un metru si 70 de centimetri.
Oamenii de stiinta il considera o "fosila vie", deoarece scheletul speciei a ramas practic neschimbat de 30 de milioane de ani, adica din vremea dinozaurilor.
Un oras din vestul Japoniei gazduieste chiar un templu dedicat salamandrei uriase, in memoria unui exemplar amintit in legende, care ar fi avut lungimea de zece metri.

Filmulet cu salamandra:
http://www.videonews.ro/action/viewvide … -Japoniei/

Sursa: antena3.ro
http://antena3.ro/stiri/bizar/salamandr … 91432.html

10

Re: Stiri despre reptile si amfibieni

VIN SI EU CU O STIRE DE ULTIMA ORA

Un grup de sateni a prins cel mai mare crocodil din lume!

Crocodilul cântăreşte o tonă şi are şase metri

Ana Tepşanu

Cântăreşte o tonă şi este considerat responsabil pentru moartea unui pescar – cu toate astea, a fost prins de 100 de oameni foarte atenţi.

Cu o lungime de şase metri, creatura masivă este cel mai mare crocodil prins viu din ultimii ani, informează dailymail.co.uk.

Bestia a fost capturată după o vânătoare de trei săptămâni, într-o mlaştină din Filipine, de către sătenii care au trăit în frică mai bine de 20 de ani.

«Am avut mari emoţii la prinderea acestei bestii, dar era de datoria noastră să facem asta, din cauză că reprezenta o ameninţare pentru mulţi săteni şi animalele acestora.

Când în sfârşit l-am văzut prins, nu mi-a venit să cred ochilor. Era atât de mare încât putea să înghită trei oameni în acelaşi timp», a spus primarul comunităţii.

SURSA: http://www.ex-news.com/2011/09/06/un-gr … ideo/8897/
http://www.click.ro/bbtcontent/clipping/CLIIMA20110906_0056/5.jpg

Animalul de companie ne este un prieten desarvasit,
Si primeste drept rasplata , afectiunea noastra toata
:hug:

11

Re: Stiri despre reptile si amfibieni

wowwowwowwowwowwowwow :wow:

comorile mele : felix - labrador retriever :heart: Albert - bichon maltese :heart:-Simina-