1 (edited by carmeryne 28-06-2012 20:42)

Topic: Pestele Platy-Xiphophorus maculatus

Pestele platy este o specie de peste ovovivipara,adica naste puii vii,ei fiind capabili sa inoate imediat dupa ce s-au nascut  :wow:
''Platy se simte bine intr-un acvariu comunitar, cu un volum de 100l. Bazinul trebuie sa fie bine plantat, si sa aiba si plante de suprafata si ascunzatori. Plantele specifice biotopului sau natural sunt Cabomba, Egeria, Myriophillum, care necesita o iluminare puternica – 1 watt pentru 2l de apa. Se poate opta si Ceratopteris, care are avantajul de a putea fi plantata in substrat sau poate fi lasata sa pluteasaca la suprafata apei sau pentru Vallisneria Americana. Aceasta din urma va fi aleasa doar pentru bazinele mari, datorita dimensiunilor sale care depasesc 1 m lungime in mediul natural. Pentru cei care nu dispun de lumina suficienta, se pot alege Cryptocorynele.''
Temperatura potrivita este de 24-28 grade.Platy este un peste omnivor, care are nevoie de o alimentatie diversificata: larve de tintari, grindal, artemia, tubifex, mazare fiarta si decojita, fulgi, granule, spirulina. De remarcat este faptul ca platy este un mincator de alge foarte eficient. De altfel, algele sunt esentiale pentru sanatatea sa.
Reproducerea acestora este usoara. Femelele nu au grija de pui, iar intr-un spatiu restins asa cum este acvariul, in absenta unor masuri de precautie speciale, marea majoritate a alevinilor, daca nu chiar majoritatea acestora, vor fi devorati de catre parintii adulti. Femela gestanta prezinta abdomenul bombat si o pata intunecata la culoare sub abdomen. La finalul perioadei de gestatie, puii sunt vizibili in interiorul mamei (pete minuscule care corespund ochilor). Perioada de gestatie este de 30 de zile.  Este mai bine ca femela sa se separe intr-un acvariu mai mic (60l), cu un decor sumar, muschi de Java si cu plante de suprafata ce vor oferi protectie alevinilor. Se pot folosi si nascatori din comert. Dupa nastere, femela va fi scoasa. Data nasterii nu poate fi cunoscuta cu exactitate, deoarece multe varietati de platy au culori foarte inchise, iar pata de gestatie nu poate fi observata. Cu toate acestea, intervalul dintre doua nasteri este de cca. o luna. In momentul in care observam ca abdomenul incepe sa se rotunjeasca, e bine ca femela sa fie izolata. Odata separata, aceasta se va obisnui treptat cu noul mediu. Pentru a o ajuta, trebuie hranita 1-2 ori pe zi cu o hrana mai bogata decit de obicei.O femela adulta de platy naste in jur de 40 de pui. Numarul acesta este in functie de talia si de virsta mamei, dar nu este un peste foarte prolific. Masculii ating maturitatea la virsta de 4 luni, cind trebuie separati de surorile lor pentru a se evita inmultirea precoce.

Cresterea puilor este relative lenta. Se recomanda o hrana bogata in proteine – nauplii de artemia si/sau hrana pentru alevini din comert. Alevinii se vor hrani cite putin de mai multe ori pe zi si vor fi crescuti intr-un bazin mai mic, in care se vor masura in permanenta nivelul nitritilor si al amoniacului.

!!!Este bine sa se evite cosanguinizarea, care determnita o serie de anomalii, malformatii ale coloanei vertebrale si o sanatate precara!!!

2

Re: Pestele Platy-Xiphophorus maculatus

Cine are in acvariu acest tip de peste este invitat sa se alature subiectului,dar asta nu inseamna ca ceilalti nu se pot alatura si ei  smile  smile  smile

3

Re: Pestele Platy-Xiphophorus maculatus

Eu nu am acvariu(am avut)dar am vrut sa spun ca este un peste deosebit de frumos :bravo:

Dupa ani buni am ramas cu un singur animal si anume Paulie :malex:
:angel: : RIP Bubbles-veverita (6.10.2014) Miss my white baby,12.12.2013 Jerry :hamster: (Daca tot te numesti veterinar poti trata si hamsteri),Coco :nimfa:,Dalina :hamster: ,Ece porumbel,Tita :pisica:  si Piciu1 si Piciu2 perusi :cry: imi e foarte dor de ei

4

Re: Pestele Platy-Xiphophorus maculatus

Iar am puiuti platy :ok:  sunt atat de micuti :hihi: