Ghid rapid de ingrijire a iguanelor verzi | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a iguanelor verzi

Ingrijire Soparle

Ghid rapid de ingrijire a iguanelor verzi

Caracteristici generale
Iguana verde (Iguana iguana) este o reptila de dimensiuni mari, a carei crestere in captrivitate necesita eforturi considerabile. Puii au pielea de culoare verde puternic, cu dungi sau pete brune, aceasta coloratie ajutandu-i in mediul lor natural la cumuflaj. Exemplarele mature au culorile mai estompate, petrecandu-si mare parte a timpului in copaci, la o distanta destul de mare de sol. La fel ca majoritatea reptilelor, iguanele verzi sunt animale poichiloterme, avand nevoie de surse externe de caldura pentru a-si mentine si regla temperatura corpului. Sunt animale diurne si strict ierbivore. Pielea lor are solzi duri, care pot zgaria chiar. Au gheare puternice, dinti ascutiti si falci masive, iar muscatura lor si lovitura cu coada sunt periculoase. Iguanele verzi sunt cataratoare excelente si inotatoare eficiente, folosindu-si coada pentru propulsare, asemenea crocodililor.
Multi oameni nu isi dau seama cat de mari pot ajunge iguanele verzi si nici cat de mult pot trai. O iguana verde poate atinge la maturitate chiar si 2m lungime si 8kg in greutate, necesitand astfel un spatiu considerabil de mare pentru a putea trai confortabil. De asemenea, daca sunt ingrijite corespunzator, iguanele verzi pot trai chiar peste 20 de ani!
Iguanele naparlesc, in general o data la 4-6 saptamani, iar anterior naparlirii coloritul pielii se modifica. Coloritul se modifica si in conditii de stres (griul, galbenul, brunul si negrul sunt semne negative), sub influenta temperaturii, precum si in sezonul de imperechere.
Ingrijirea iguanelor este costisitoare si dificila, iar imblanzirea lor este un proces indelungat, care necesita rabdare si pasiune. Cresterea a doua iguane este chiar mult mai dificila decat a uneia. O igiena corespunzatoare la manevrarea iguanelor este obligatorie pentru a evita imbolnavirea stapanilor. Reptilele sunt purtatoare de Salmonella, bacterie care se poate transmite usor la om de pe toate suprafetele pe care le atinge o iguana.

Pentru ca iguana verde nu transpira prin piele, sarurile din corp sunt eliminate prin stranut. Astfel, desi multi oameni au impresia ca iguanele "scuipa", stranutul este doar o functie biologica normala, care are rolul de a regla cantitatea de minerale prezente in corp. Secretiile eliminate, de multe ori cu putere, prin nari se usuca si formeaza praf si cruste de sare, atat in jurul narilor animalului cat si pe peretii terariului sau pe alte suprafete din jurul iguanei. Stranutul iguanei nu este deci un semn de boala, desi este deseori confundat cu simptomatologia unei infectii respiratorii. Totusi, in cazul in care constatati ca iguana stranuta mai des decat de obicei, este posibil sa insemne ca dieta sa contine alimente mai sarate decat in mod obisnuit.

Publicat la: 09-07-2007
Distribuie: Tweet