Cum sa va imbaiati sarpele | 4animale.ro

Cum sa va imbaiati sarpele

Ingrijire Serpi

Sarpele regal

Majoritatea oamenilor nici nu-si imagineaza ca serpii ar putea sa aiba nevoie sa “faca o baie”, dar, cu tote acestea, companionii nostri cu solzi se vor “bucura” sa aiba aceasta posibilitate.
Spre deosebire de mamifere, reptilele absorb apa prin piele. Asadar, ele nu au nevoie sa bea apa, ci doar sa se imbaieze. Reptilele din mediul natural se descurca singure sa-si asigure o imbaiere cand au nevoie, dar cele din capivitate trebuie ajutate sa faca asta. Astfel, este necesar sa le asigurati mereu in terariu un vas de apa proaspata si curata. Desi diferitele specii de reptile pot avea cerinte speciale in ceea ce priveste hidratarea, totusi, exista carateristici comune tuturor speciilor:
1. folositi doar apa curata, fara niciun fel de sapun sau alt adaos,
2. asigurati-va ca apa este intotdeauna proaspata si curata, mai ales ca reptilele obisnuiesc sa defecheze in apa dupa ce s-au imbaiat,
3. folositi doar apa calduta, placuta cand o atingeti cu mana. Reptilele sunt animale poikiloterme, ceea ce inseamna ca nu isi mentin temperatura corpului constanta ci si-o modifica in functie de cea a mediului ambiant. Asadar, apa de baie trebuie sa fie nici prea rece si nici prea calda. 
4. imbaierea ar trebui sa nu dureze mai mult de 10 minute intrucat pielea reptilelor poate deveni prea moale si prea ridata, asa cum devine si pielea noastra daca stam prea mult in apa.
5. apa din vasul de imbaiere trebuie sa fie suficient de adanca incat sa acopere tot corpul reptilei, dar nu atat de adanca incat sa o impiedice sa-si tina capul deasupra apei. In cazul in care apa este prea adanca riscati sa inecati reptila.
O atentie sporita este necesara atunci cand imbaiati reptile bolnave si/sau slabite, care nu isi pot tine capul deasupra apei. In acest caz, va fi nevoie sa va asigurati ca apa este putin adanca, astfel incat sa nu riscati inecarea animalului.
Serpii au nevoie pentru baie de un vas deschis, putin adanc, suficient de mare petru dimensiunea lor, in care sa poata patrunde singuri daca doresc sa se imbaieze si in care sa se poata chiar scufunda.
Daca sarpele refuza sa se imbaieze, il puteti pulveriza delicat cu apa calduta de 1-2 ori pe saptamana. Daca sarpele naparleste si ramane cu bucatele de piele “veche” nedesprinse, imbaierea sau pulverizarea il vor ajuta sa naparleasca complet.
Imbaierea aduce un beneficiu important reptilelor in primul rand pentru ca le ajuta sa se hidrateze corect si este, asadar, de importanta cruciala pentru sanatatea companionilor nostri cu sange rece.

Publicat la: 31-05-2021
Distribuie: Tweet