Imperecherea porcusorilor de Guineea - gestatia, nasterea si dezvoltarea puilor | 4animale.ro

Imperecherea porcusorilor de Guineea - gestatia, nasterea si dezvoltarea puilor

Reproducere Porcusori de Guineea

Porcusori de Guineea cu pui

Reproducerea porcusorilor de Guineea este un proces dificil care implica multe riscuri! Deseori mama si puii pot dezvolta probleme de sanatate, iar rata de mortalitate a mamei sau puilor este de obicei mare. Statisticile ne arata ca una din 5 femele de porcusori va muri din cauza complicatiilor cauzate de imperechere! Va sfatuim cu insistenta sa verificati frecvent starea de sanatate a mamei si a puilor si sa solicitati asistenta si ajutorul unui veterinar! Riscurile sunt foarte mari atat pentru mama cat si pentru pui!
Gestatia femelei porcusor de Guineea dureaza in general 59-72 de zile, media fiind de 63 de zile.
Este bine sa va marcati in calendar data la care s-au imperecheat porcusorii pentru a fi pregatiti. Va trebui sa aveti in vedere si faptul ca, uneori, imperecherea poate sa nu aiba succes, femela trebuind sa fie imperecheata din nou.
Incepand cu saptamana a 5-a de sarcina femela va castiga din ce in ce mai mult in greutate, in functie de marimea sarcinii. Cu aproximativ 3 saptamani inainte de nastere, puii vor incepe sa se miste si sa loveasca in burtica mamei.
Nasterea este, de obicei, precedata de o perioada de cateva ore de activitate scazuta a femelei (fara ca aceasta sa devina insa complet inactiva), poate dura circa 15-45 de minute si nu trebuie sa fie deranjata in nici un fel. Nu atingeti femela, nu mutati nimic din cusca, nu interveniti in nici un fel! Limitati-va la a privi de departe! Femela va naste in medie 3-5 pui (dar poate naste pana la 8!), carora le va rupe sacul amniotic si pe care va incepe imediat sa-i spele si sa-i curete. La nastere puii sunt complet dezvoltati, ei au blana, dinti, ochii deschisi si se pot deplasa. Ei sunt dependenti de mama doar pentru ca nu-si pot regla singuri temperatura corporala si pentru ca au nevoie sa fie alaptati. Femela va manca placenta, nu va ingrijorati, acesta este un comportament normal, care o ajuta sa reintegreze in corp nutrientii.
Daca nasterea se prelungeste mai mult de 45 de minute inseamna ca au aparut probleme. Daca observati orice fel de neregula pe parcursul nasterii apelati imediat la un medic veterinar.
Nasterea la porcusorii de Guineea este de obicei un proces dupa care nu ramane multa mizerie. Daca totusi observati ca asternutul este patat, nu-l inlocuiti pe tot ci numai partea murdara.
Inca din primele ore de viata puii vor fi capabili sa se deplaseze si sa inspecteze cusca, iar din a doua zi de viata vor incerca si mancarea solida. Asigurati-va ca au la dispozitie mancare de calitate si mult fan. Totusi, laptele matern este foarte important si puii vor continua sa suga pana la varsta de circa 3 saptamani.
Mama porcusor nu isi canibalizeaza puii si nici nu ii va respinge daca ii atingeti, asa ca puteti sa-i obisnuiti astfel cu prezenta omului pentru a le dezvolta un caracter bland.
In saptamana 3-4 puii sunt complet intarcati si va trebui obligatoriu sa-i separati pe sexe deoarece gestatii nedorite pot aparea oricand incepand cu acest moment. Montarea mamei de catre fii sau a surorilor de catre frati trebuie evitata!
Resursele de hrana si de apa sunt foarte importante pentru femela care ingrijeste pui. Asigurati-va ca mamica porcusor si puii primesc o dieta echilibrata, mult fan de calitate si apa proaspata.

Publicat la: 21-02-2009
Distribuie: Tweet