De ce porcusorii de Guineea nu trebuie gazduiti niciodata singuri | 4animale.ro

De ce porcusorii de Guineea nu trebuie gazduiti niciodata singuri

Ingrijire Porcusori de Guineea

Elmo.

Acest articol a fost pus la dispozitie cu amabilitate de Crescatoria Inka.

Porcusorii de Guineea sunt animale de grup, adica numai daca sunt mai multi se simt bine. Grupul le ofera siguranta. De unde provin ei (America de Sud: Peru, Bolivia...) sunt animale prada, adica sunt vanate. Astfel ca ele trebuie sa aiba ascunzisuri si sa fuga pentru a supravietui. In mod normal acolo porcusorii de Guineea traiesc in "harem", adica un mascul conduce un grup de femele. Niciodata un porcusor nu este singur. In felul acesta au mai multe sanse de supravietuire.

Chiar daca acum majoritatea porcusorilor de Guineea sunt crescuti/inmultiti in captivitate, acest instinct a ramas la fel de viu si necesitatea de a vedea/simti/auzi un alt porcusor langa el este la fel de mare. Porcusorii au chiar o nevoie fizica de a se atinge unii de altii, in felul acesta sunt mai calmi si mai siguri. Daca un porcusor este bolnav, are sustinere din partea celorlalti. Se incalzeste la un loc cu ei, poate manca protejat de ei, isi reface sistemul digestiv mancand din cecalele (cecotrofele) tovarasilor sai sanatosi. Nu de putine ori pot fi vazuti cum dorm unul cu capul pe celalalt sau strans inghesuiti unul in celalalt, fapt care ii linisteste.

De asemenea atunci cand aducem in casa un porcusor, adaptarea se va face mai greu cand este unul singur si mult mai usor cand sunt doi. Stresul este mult diminuat in acest fel si, fiind doi, au mai mult curaj sa se apropie de noii stapani.

In momentul in care un pui se naste are alaturi de el mama si fratii/surorile. Chiar daca este pui unic nu este singur, este cu mama. In mod normal el trebuie sa stea 4 saptamani sa suga, apoi daca este femela poate ramane in continuare cu mama, daca este mascul trebuie sa fie despartit pentru ca este apt de a monta mama/surorile.

Publicat la: 11-02-2012
Distribuie: Tweet