Ghid rapid de ingrijire a pisicilor | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a pisicilor

Ingrijire Pisici

Ghid rapid de ingrijire a pisicilor

Caracteristici generale

Pisica (Felis catus) este un animal inteligent, care poate fi invatat sa execute comenzi simple si chiar sa actioneze unele mecanisme. Desi multi oameni spun despre pisici ca sunt "animale solitare", acest lucru nu este exact. Pisicile sunt animale sociale, dar, spre deosebire de caini, cu care sunt comparate adesea sub acest aspect, nu au asa numitul "instinct de haita". Daca veti privi pisicile "maidaneze", veti observa ca ele formeaza si traiesc in colonii, insa fiecare individ isi poarta singur de grija.

Simturile pisicilor sunt extrem de dezvoltate, caracteristice unor pradatori iscusiti. Auzul, vazul (in special vederea nocturna), gustul si sensibilitatea tactila sunt foarte fine, situand pisicile printre cele mai sensibile animale. Pisicile dorm foarte mult (in medie 13-14 ore pe zi), aceasta fiind modalitatea lor de a-si conserva energia, si au perioade scurte de hiperactivitate dimineata devreme si seara.

Exista circa 40 de rase de pisici, cu elemente de diferentiere complexe si numeroase. Greutatea medie a pisicilor variaza intre 2,5 si 7kg, insa exista si rase (Maine Coon) care pot atinge chiar 12kg. Temperamentul lor variaza considerabil, atat de la o rasa la alta cat si de la un exemplar la altul. Pisicile sunt renumite pentru curatenia lor si invata usor sa foloseasca litiera pentru a-si face nevoile.

In conditiile unei ingrijiri corespunzatoare, durata medie de viata a unei pisici tinute numai in casa este de 12-15 ani, desi s-au inregistrat si varste de 21 ani. Rasele Manx si Siamese sunt cele mai longevive. Pisicile care traiesc in afara casei traiesc mai putin intrucat sunt mult mai expuse la boli si accidentari.

Mijloacele de comunicare pe care le folosesc pisicile sunt de diverse tipuri: miscari ale unor parti ale corpului (urechi, coada, ochi, bot, cap), miscari ale corpului in ansamblu, diferite feluri de vocalizari (mieunat, tors, "scuipat" etc.). Semnificatia acestora nu este fixa si intotdeauna aceeasi, ci depinde de context si de comportament.

Publicat la: 12-07-2007
Distribuie: Tweet