"Arta comunicarii" la pisici | 4animale.ro

"Arta comunicarii" la pisici

Ingrijire Pisici

Pisica sigura pe sine

Pisicile folosesc un intreg arsenal de tehnici de comunicare, atat una cu alta, cat si cu oamenii. Aceste tehnici includ atat manifestari vocale (s-au identificat 16 tipuri de sunete emise de pisici), cat si corporale.

Dintre toate acestea, cel mai cunoscut si mai spectaculos este torsul pisicii. Acesta este produs de trecerea rapida a aerului prin corzile vocale, atunci cand gura este inchisa. Pisica toarce in general de placere, acest comportament semnificand satisfactie si multumire. Ce poate fi mai placut decat o pisica torcand linistit in bratele stapanului/stapanei ei?

Pisicile incep sa toarca inca de la varsta de o saptamana, atunci cand sug lapte de la mamele lor, torsul indicandu-le acestora ca puii se simt bine. De asemenea, pisicile torc adesea in timp ce-si alapteaza puii, semnalandu-le acestora un sentiment de bine si intarindu-si astfel legatura materna cu ei.

Totusi, o pisica poate toarce si atunci cand este in suferinta, cand are dureri, acest lucru explicandu-se prin efectul autolinistitor pe care il are torsul.

Torsul este adesea insotit de framantat, atunci cand pisica isi extinde si retracteaza ghearele labutelor anterioare, in mod consecutiv si repetat. Si acesta este un comprtament manifestat inca de la varste foarte mici, cand pisoii framanta cu labutele zona din jurul mameloanelor mamei, in timp ce sug lapte.

O pisica bucuroasa ca-si intalneste stapanul va toarce si isi va freca fata, capul, corpul si labele in jurul picioarelor acestuia. Frecarea partilor corpului de obiecte sau oameni reprezinta si marcarea acestora ca “proprietate” a pisicii, cu ajutorul unor mirosuri secretate de glande situate pe fata, capul, gatul si coada pisicii.

Publicat la: 22-08-2007
Distribuie: Tweet