Ghid rapid de intretinere a acvariilor cu pesti de apa dulce | 4animale.ro

Ghid rapid de intretinere a acvariilor cu pesti de apa dulce

Ingrijire Pesti de apa dulce

Ghid rapid de intretinere a acvariilor cu pesti de apa dulce Caracteristici generale
Majoritatea pestilor au corpul in forma hidrodinamica, ca un fus alungit, insa exista si alte forme (plate, scurte, subtiri etc.) care reprezinta adaptari in functie de modul de viata al speciei respective. Pestii au mai multe feluri de inotatoare, ficare cu rolul sau precis, iar corpul este acoperit cu un mucus care sporeste hidrodinamismul si protejeaza pielea de patrunderea parazitilor si a elementelor patogene. Coloratia de baza a fiecarui peste este data de pigmentii din epiderma si se poate modifica sub influenta a diferiti factori: hormoni, camuflaj, reproducere, fuga etc. Ochii pestilor sunt foarte mobili si lipsiti de pleoape. Pentru respiratie pestii folosesc branhiile care filtreaza oxigenul din apa. Substantele excretate de pesti contin azot si sunt toxice pentru animale (intr-un acvariu echilibrat ele sunt transformate in nitriti). Masculii au doua testicule si femelele doua ovare, iar fecundarea se produce extern (cu exceptia pestilor vivipari, care nasc pui vii). Pestii cresc pe tot parcursul vietii, in captivitate procesul de crestere fiind direct proportional cu volumul acvariului in care traiesc.
Longevitatea variaza in functie de specie, insa se situeaza intre 2 si 5 ani pentru majoritatea pestilor.
Femela sau mascul?
Exista criterii clare de diferentiere a sexului la anumite specii de pesti insa, pentru multe specii dimorfismul sexual este greu de observat. Unele specii, mai ales in cazul pestilor marini, isi pot schimba sexul, devenind din masculi femele si invers. Acest fenomen se numeste hermafroditism succesiv.
Amenajarea acvariului
Puteti opta pentru un acvariu din sticla sau din plastic. Fiecare tip de material are avantaje si dezavantaje. Sticla este grea si prezinta riscul spargerii, insa este mai ieftina, se curata mai usor si nu se zgarie. Plasticul este usor, insa se curata mai greu si se zgarie foarte usor. Recomandam totusi folosirea acvariilor din sticla. acvariul va trebui sa fie acoperit cu capac, pentru a putea preveni evaporarea excesiva a apei, “evadarea pestilor”, precum si patrunderea prafului.

Publicat la: 12-07-2007
Distribuie: Tweet