Ajutor! Nimfa mea depune oua desi nu a fost fertilizata! | 4animale.ro

Ajutor! Nimfa mea depune oua desi nu a fost fertilizata!

Reproducere Papagali

Papagal nimfa

De multe ori stapanii de nimfe sunt surprinsi sa constate ca pasarea lor a depus unul sau mai multe oua desi nu a fost imperecheata cu un mascul. Acesta nu este un comportament aberant sau ingrijorator, acelasi lucru se petrece cu gainile care depun oua pentru consumul uman. Bineinteles, ouale depuse in absenta unui contact sexual premergator nu sunt fertile. Dupa atingerea varstei maturitatii, o nimfa poate depune circa 4-6 oua o data sau de doua ori pe an in absenta unui mascul si acest lucru nu este periculos, desi pasarea trebuie supravegheata iar dieta ei suplimentata cu calciu, vitamine si minerale. Depunerea de oua nu inseamna neaparat ca nimfa are nevoie de un mascul. Totusi, daca depunerea se produce in mod repetat poate cauza probleme grave de sanatate nimfei, datorita pierderii de calciu si nutrienti din organism.

In cazul in care nimfa dumneavoastra a depus unul sau mai multe oua NU le indepartati! Daca le veti scoate din colivie ea va depune altele pentru a le inlocui pe cele pierdute si astfel, in loc sa o ajutati o puteti imbolnavi pentru ca o stimulati sa produca alte oua! Daca lasati ouale in colivie nimfa le va “cloci” si, vazand ca nu vor iesi pui din ele, le va abandona din proprie initiativa la un moment dat (clocitul normal poate dura chiar 3 saptamani). Puteti chiar inlocui ouale cu oua artificiale, confectionate din plastic sau ceramica, nimfa va fi multumita si cu acestea.

Daca nimfa dumneavoastra a depus oua asigurati-va ca dispune de o dieta echilibrata, bogata in calciu, vitamine si minerale. Oferiti-i obligatoriu un os de sepie, blocuri de minerale si alimente ca: vegetale proaspete, oua fierte tari cu tot cu coaja. Un articol detaliat despre alimentatia echilibrata a nimfelor puteti gasi aici. In cazul in care nimfa dumneavoastra nu are partener care sa o ajute si refuza sa-si paraseasca ouale si cuibul pentru a se hrani, gasiti o modalitate sa aduceti mancarea langa ea, cat mai aproape.

Pentru a evita ca nimfa dumneavoastra sa depuna oua in afara imperecherii va trebui sa aveti grija ca ea sa nu traiasca in conditii care sa-i stimuleze instinctele reproducatoare:

- daca ati prevazut colivia cu un cuib, indepartati-l! Indepartati de asemenea orice fel de cutie sau recipient care ar putea semana cu un cuib si care trezeste pasarii instinctele de cuibarit.

- daca nimfa a depus ouale pe podeaua coliviei, acoperiti podeaua cu jucarii, nelasandu-i nici un loc liber sau procurati o colivie cu gratar pe podea.

- aveti grija sa diminuati cantitatea de lumina pe care nimfa o primeste zilnic. Trageti draperiile pentru mai multe ore pe zi sau acoperiti 2-3 laturi ale coliviei cu un material. Lasati-o sa doarma 10-12 ore pe noapte cu colivia acoperita. In acest fel o veti “pacali” ca este iarna, anotimp in care papagalii nimfe nu depun oua.

- nu mangaiati pasarea pe spate sau in jurul cloacei, limitati atingerile la zona capului si barbiei. O pasare care traieste singura isi poate confunda stapanul cu un posibil partener de imperechere. Mangaierile pe spate si in jurul cozii au incarcatura sexuala si pasarea poate fi astfel stimulata sa depuna oua.

- indepartati din colivie orice jucarii sau accesorii care stimuleaza instinctul sexual al papagalului;

- incercati sa schimbati periodic, cate ceva in mediul inconjurator al nimfei. Rearanjati decorul coliviei, introduceti jucarii si accesorii noi, monotonia si linistea pot stimula activitatea de depunere a oualor. Asigurati-i posibilitatea de a se distra si de a efectua exercitii fizice suficiente, care sa-i distraga atentia de la activitatile sexuale.

- verificati umiditatea aerului din camera unde tineti colivia. Umiditatea prea ridicata aminteste nimfelor de sezonul ploios in care ele se imperecheaza in natura.

Publicat la: 12-11-2007
Distribuie: Tweet

Citeste si: