Obezitatea la papagali - pagina 2 | 4animale.ro

Obezitatea la papagali

Sanatate Papagali

Cipri

Obezitatea poate fi recunoscuta daca examinam cu atentie papagalul. Iata cateva semne specifice obezitatii:

- papagalul prezinta zone golase in penaj, datorita depozitelor de grasimi acumulate sub piele, depozite care determina separarea penelor;

- papagalul are pe stinghii o pozitie mai "cracanata", cu picioarele mai departate umul de altul decat este normal;

- papagalul prezinta "barbie dubla" sub mandibula inferioara;

- papagalul prezinta depozite subcutanate de grasime in regiunea abdominala.

Probleme asociate obezitatii
Papagalii obezi prezinta un risc mai mare de a dezvolta diverse probleme de sanatate, decat papagalii a caror greutate se pastreaza in limitele normale. Iata doar cateva dintre bolile pe care papagalii obezi le pot dezvolta: artrita, boli de inima, cancer, lipidoza hepatica ("boala ficatului gras"), retentia oului, probleme respiratorii, infertilitate, infectii de diferite etiologii etc. De asemenea, papagalii obezi prezinta un risc anestezic mai mare decat papagalii cu greutate normala.

Cum se poate "vindeca" obezitatea la papagali?
Prima masura care se impune este schimbarea dietei papagalului cu o dieta care sa-i asigure mai putine calorii. Alimentatia unui papagal trebuie sa contina, in afara de seminte, fructe, legume, verdeturi si pelete speciale. Pasarile pot fi dificil de “convertit” la o alimentatie diversa. Nu infometati niciodata pasarea daca doriti sa-i schimbati dieta, acest lucru este periculos pentru metabolismul sau. Va trebui sa aveti multa rabdare si sa incercati diverse trucuri, iar schimbarea nutritiei poate dura chiar si cateva luni.

Obezitatea cauzata de plictiseala poate fi inlaturata prin stimularea papagalului cu ajutorul jucariilor, unui partener sau prin interactiuni mai dese cu stapanul.

Publicat la: 29-09-2011
Distribuie: Tweet