Imperecherea papagalilor gri africani (Jako) - depunerea oualor, clocitul si eclozarea puilor | 4animale.ro

Imperecherea papagalilor gri africani (Jako) - depunerea oualor, clocitul si eclozarea puilor

Reproducere Papagali

Oua de papagal Jako

Femela Jako va putea incepe sa depuna oua la circa 14-30 zile de la momentul observarii imperecherii efective.
Exista cateva semne care ne indica faptul ca momentul depunerii oualor se apropie:
- femela isi va petrece din ce in ce mai mult timp in cuib si se va hrani mult din osul de sepie si blocul de minerale (nutrienti de care are nevoie pentru formarea cojii oului);
- daca femela isi petrece 2 nopti consecutive in cuib inseamna ca a depus un ou.
In perioada premergatoare depunerii, ca si in perioada incubatiei este foarte important sa oferiti femelei posibilitatea de a se imbaia, umiditatea este extrem de importanta atat in “prepararea” oualor cat si in procesul de incubatie (cand ouale din cuib trebuie sa aiba diferite niveluri de umiditate pentru a se dezvolta normal). Dieta femelei este foarte importanta, oferiti-i neaparat suplimente de calciu si minerale (os de sepie, blocuri de minerale), ou fiert tare, seminte germinate, mixuri de seminte de calitate si chiar viermi de faina.
In general, femela Jako va depune in medie circa 1-3 oua albe. Ouale sunt depuse cate unul la trei-patru zile si intotdeauna femela va prefera coltul cel mai intunecat al cuibului pentru depunere. Daca femela Jako se afla la prima depunere, este posibil ca primul ou sa prezinte urme de sange si sa fie usor alungit. Nu va alarmati, acest lucru este normal, iar puiul dinauntru are totusi sanse sa se dezvolte normal. Procesul de incubatie poate incepe uneori dupa depunerea primului ou, sau abia dupa depunerea celui de-al doilea. Este foarte util sa va notati intr-o agenda datele exacte ale depunerii si ale inceperii incubatiei pentru a putea tine un calendar corect al reproducerii. Nu neaparat toate ouale depuse sunt fertile.
Incubarea oualor este facuta numai de femela, care isi petrece aproape tot timpul in cuib, fiind hranita de catre mascul. In timpul incubatiei, atat ziua cat si noaptea, femela intoarce ouale de pe o parte pe alta in cuib, pentru a preveni aderarea embrionilor de coaja oului. Intreruperea procesului de incubatie se soldeaza intotdeauna cu moartea embrionilor.

Publicat la: 29-09-2008
Distribuie: Tweet