Cum sa va imbaiati soparla | 4animale.ro

Cum sa va imbaiati soparla

Ingrijire Soparle

Soparla

Spre deosebire de mamifere, reptilele absorb apa prin piele. Asadar, ele nu au nevoie sa bea apa, ci doar sa se imbaieze. Reptilele din mediul natural se descurca singure sa-si asigure o imbaiere cand au nevoie, dar cele din capivitate trebuie ajutate sa faca asta. Astfel, este necesar sa le asigurati mereu in terariu un vas de apa proaspata si curata. Desi diferitele specii de reptile pot avea cerinte speciale in ceea ce priveste hidratarea, totusi, exista carateristici comune tuturor speciilor:
1. folositi doar apa curata, fara niciun fel de sapun sau alt adaos,
2. asigurati-va ca apa este intotdeauna proaspata si curata, mai ales ca reptilele obisnuiesc sa defecheze in apa dupa ce s-au imbaiat,
3. folositi doar apa calduta, placuta cand o atingeti cu mana. Reptilele sunt animale poikiloterme, ceea ce inseamna ca nu isi mentin temperatura corpului constanta ci si-o modifica in functie de cea a mediului ambiant. Asadar, apa de baie trebuie sa fie nici prea rece si nici prea calda. 
4. imbaierea ar trebui sa nu dureze mai mult de 10 minute intrucat pielea reptilelor poate deveni prea moale si prea ridata, asa cum devine si pielea noastra daca stam prea mult in apa.
5. apa din vasul de imbaiere trebuie sa fie suficient de adanca incat sa acopere tot corpul reptilei, dar nu atat de adanca incat sa o impiedice sa-si tina capul deasupra apei. In cazul in care apa este prea adanca riscati sa inecati reptila.
O atentie sporita este necesara atunci cand imbaiati reptile bolnave si/sau slabite, care nu isi pot tine capul deasupra apei. In acest caz, va fi nevoie sa va asigurati ca apa este putin adanca, astfel incat sa nu riscati inecarea animalului.
Soparlele au nevoie pentru baie de un vas deschis, putin adanc, in care sa se poata catara singure daca doresc sa se imbaieze. Majoritatea soparlelor, chiar si speciile desertice, se vor imbaia cu placere cand si cand.
Daca in perioada de naparlire soparla refuza sa se imbaieze, o puteti introduce intr-un vas cu apa putin adanc sau o puteti pulveriza delicat cu apa calduta de 2-3 ori pe saptamana pentru a o ajuta sa naparleasca mai usor. In mod deosebit, agamele cu barba, pot “pastra” putina piele veche in jurul degetelor, ochilor si varfului cozii. Astfel, imbaierea sau pulverizarea o vor ajuta sa dea jos si bucatelele de piele ramase.
Totusi, daca dupa imbaieri repetate pielea nu se desprinde, nu incercati sa o smulgeti sau sa o indepartati fortat pentru ca raniti soparla! Cautati sa o vada un medic veterinar pentru a va asigura ca nu exista cumva vreo infectie si pentru a vedea ce solutie se poate gasi.

Publicat la: 31-05-2021
Distribuie: Tweet