Papagalul gri african (Jako) - Psittacus erithacus | 4animale.ro

Papagalul gri african (Jako) - Psittacus erithacus

Ingrijire Papagali

Psittacus erithacus Congo

Vestit pentru inteligenta sa si pentru uimitoarea capacitate de imitare a limbajului uman, papagalul gri african – Psittacus erithacus – este o pasare de companie des intalnita si indragita, crescuta in captivitate inca de acum cateva mii de ani. Sunt cunoscute 2 subspecii intre care diferentele nu sunt foarte mari: Psittacus erithacus erithacus si Psittacus erithacus timneh, ambele originare din vestul si centrul Africii.

Psittacus erithacus erithacus, supranumit si Psittacus erithacus Congo, este mai des intalnit in captivitate decat Psittacus erithacus timneh si este originar din Kenia, Cote d’Ivoire, Tanzania, Congo, Angola. El are penajul de culoare gri mai deschis, coada de culoare rosie si ciocul negru. Jako Congo atinge lungimi de 33cm si greutati de pana la 500g, fiind usor mai mare si mai greu decat ruda sa apropiata Jako Timneh.

Psittacus erithacus timneh este originar din Guineea, Guineea Bissau, Sierra Leone, Mali, Liberia si Code d’Ivoire. El are penajul de culoare gri mai inchis, coada de culoare maronie si ciocul colorat in maro pe mandibula superioara. Jako Timneh ajunge la lungimi de 30cm si greutati de pana la 400g.

Ochii ambelor subspecii sunt de culoare galbena si sunt inconjurati de o zona circulara lipsita de pene, de culoare alb-gri. Picioarele cu degete lungi sunt de culoare gri.

In habitatul lor natural papagalii gri africani, pasari foarte sociabile, traiesc in grupuri mici pe timpul zilei, dar se pot aduna si in stoluri de cateva sute de exemplare, mai ales la asfintitul soarelui, in perioada de imperechere sau atunci cand pornesc in cautarea hranei. Ei prefera padurile tropicale, malurile raurilor si lacurilor, mangrovele si savanele, evitand de obicei asezarile umane. Semintele, fructele, grauntele si nectarul alcatuiesc dieta lor in natura. Acesti papagali obisnuiesc uneori sa “atace” lanurile de mei ale fermierilor, cauzand pagube serioase. Papagalul Jako este monogam si formeaza legaturi stranse cu partenera sa, femela si clocind ouale, masculul fiind cel care ii aduce de mancare.

Publicat la: 26-03-2008
Distribuie: Tweet