Ghid rapid de ingrijire a gerbililor mongoli | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a gerbililor mongoli

Ingrijire Gerbili

Ghid rapid de ingrijire a gerbililor mongoli

Caracteristici generale
Gerbilii ating la maturitate 10cm lungime si au cozi lungi (10cm) si acoperite de blana, cu un smoc la capat. Durata medie de viata este de 2-3 ani, desi au fost raportate si cazuri in care gerbilii au inregistrat varste de 5 ani. Au fost introdusi intai ca animale de cercetare in laboratoare.
In salbaticie traiesc in deserturi si culoarea lor este "agouti" - fiecare fir de par are benzi divers colorate (gri, galben, negru), blana de pe burtica fiind alba. In captivitate, in urma incrucisarilor s-au obtinut diverse variante de culori ale blanii: crem, gri, scortisoara, fildes, alb-polar etc).
Gerbilii sunt animale sociabile si nu trebuiesc tinuti singuri in cusca. Ideal este sa formam perechi sau grupuri de masculi, ori perechi sau grupuri de femele. Masculii si femelele trebuiesc tinuti in custi separate pentru a putea evita gestatiile repetate. Gerbilii ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 9-12 saptamani, iar femelele intra in estru la fiecare 4-6 zile, ceea ce face gestatiile imposibil de evitat in cazul gazduirii unei perechi. Nu sunt animale nocturne, ei traverseaza cateva cicluri de somn/trezie pe parcursul a 24 de ore, deci pot fi activi atat in timpul zilei cat si in timpul noptii.
Gerbilii mongoli sunt animale jucause, usor de imblanzit, cu temperamente agreabile si fascinant de privit.
Femela sau mascul?
Sexul unui gerbil nu este greu de determinat, dar acest lucru se poate face cu certitudine numai dupa varsta de 4 saptamani. Cel mai important indiciu in stabilirea sexului este distanta dintre organele genitale si anus. In cazul femelelor aceasta distanta este cu mult mai scurta decat in cazul masculilor. De asemenea, de la varsta de 6 saptamani, la masculi se poate observa o umflatura semnificativa la baza cozii - scrotul care contine testicolele. Femelele au sfarcurile mai proeminente decat masculii si masculii sunt mai mari la maturitate decat femelele.

Amenajarea unei custi
Incinta ideala pentru cresterea unui gerbil este un acvariu din sticla. Custile din plastic nu ofera suficienta ventilatie, pastreaza mirosurile urate si pot fi chiar rontaite de gerbili. Custile cu gratii sunt periculoase intrucat gerbilii isi pot fractura labutele si isi pot produce rani incercand sa rontaie metalul. De asemenea, gerbilii vor arunca afara printre gratii asternutul, facand astfel multa mizerie in jurul custii. Pentru un gerbil sau o pereche de gerbili un acvariu cu un volum de 45-50 de litri este potrivit.

Publicat la: 09-07-2007
Distribuie: Tweet