Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus
Eu tot nu inteleg, de ce trebuie sa iasa dpdv genetic doar femele ?
herbudgies wrote:Am mai explicat o data. Nu are legatura cu ceroma la varsta asta. Din punct de vedere genetic, din parintii ei, pot iesi doar femele albino ( cu ochi rosii)
herbudgies wrote:Genetica!
Din combinatia mutatiilor parintilor, toate femelele vor iesi ino ( in cazul meu albino). Cum puiul are ochii rosii, va fi cu siguranta ino, deci femela.
Si ca sa explic de ce: pentru a rezulta un mascul ino ( cu ochii rosii) e nevoie ca ambii parinti sa fie ino, sau doar femela vizual, iar mascului sa poarte gena ( split form)
In cazul meu, masculul este yellowface albino, cu femela non-albino, deci toate femelele ce vor iesi ,vor fi ino.
Nu este vorba ca pot face DOAR femele, dar TOATE femelele vor fi albino. Mai bine spus – toti puii care vor avea ochii rosii, vor fi femele. Pt a putea fi masculi, ar trebui ca ambii parinti sa poarte gena INO ( albino sau lutino)
Genele care controleaza caracterele unui perus sunt localizate pe cromozomii sexuali ( X si Y). Mutatiile de tipul sex-linked ( cele recesive, Ino, fallow, lacewing, recesiv pied etc) sunt localizate pe cromozomii X. Masculii au doi cromozomi X de tipul XX, iar la femeleunul singur XY.
Pentru masculii de perus, pentru ca o gena sa fie prezenta in fenotip ( adica vizual- sa arate ca mutatia respectiva) trebuie ca ambii cromozomi sa poarte gena respectiva.
Mutatia INO este o mutatie de tipul sex-linked . Stiind ca fiecare gena a puilor este formata din un cromozom de la tata si unul de la mama, in cazul femelelor este suficienta gena de la parintele albino ( masculul) pentru a complete cromozomul X. Dar masculii trebuie sa ia cate o gena de la fiecare parinte pentru a fi vizual mutatia respectiva, deci ambii parinti vor trebui sa poarte gena.
In cazul meu in care masculul e INO si femela non-Ino, puii masculi rezultati vor primi doar o singura gena ino de la tata, asa ca nu vor fi vizuali INO, ci vor purta gena sub forma “split”. Adica o vor putea transmite mai departe puilor, dar ea este ascunsa, nu este vizibila.
Nu stiu cat de coerent am scris, sper sa se inteleaga.