Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus
Eu zic ca nu are rost sa ii iei ouale doar daca nu se ocupa de ele
2 pesti zebra ; 2 caini :caine:
Forumul tuturor animalelor de companie. Comunitatea posesorilor de animale de companie.
You are not logged in. Please login or register.
Forum 4animale → Pasari → Despre Perusi - Melopsittacus undulatus
Eu zic ca nu are rost sa ii iei ouale doar daca nu se ocupa de ele
Am luat azi un nou companion pentru zburatoare: un puiut mascul creamino ( albino + yellow face) superb si cuminte, putin speriat ( e si lovit la cap- probabil de ceilalti)
Initial am plecat cu gandul sa iau un mascul adult, dar nu am gasit mai mare de 4 luni, asa ca m-am orientat intre ce am gasit.
Nu o sa-l bag deocamdata in colivie cu femela ( inca n-am indepartat cuibul si ouale), ci o sa-l las alaturi intr-o colivie , pentru o saptamana.
Nici cu cealalta pereche nu il las, ca si ei sunt la reproducere si nu vreau incidente.
E cam micut pentru femela ( ea are 1 an jumatate), dar cu timpul sper sa-l accepte.
Have you ever seen anything so cute?
niciodata nu am vazut asa perus frumos,este foarte deosebit! :heart:
este chiar superb :heart:
Multumesc.
Mutatia asta ar fi fost a doua optiune in ceea ce as fi vrut si am avut noroc ca am gasit- nu e foarte des intalnita ( eu ador in general yf)
O veste proasta pentru mine: unul din masculi a murit
![]()
Problema e cu atat mai mare cu cat femela e pe oua in cuib. E la inceputul depunerii, deocamdata avand 3 oua.
Nu stiu daca sa ii iau imediat ouale si sa scot cuibul, sau sa o mai las cateva zile inauntru. Nu as vrea sa o traumatizez f tare, avand in vedere moartea companionului ei.
Pe de alta parte, chiar de-ar fi ouale fertile, stiu ca nu ar putea creste puii singura, inclusiv clocitul ( e o femela buna, sta tot timpul pe oua, rar iese afara)
Dar ouale mai mult ca sigur nu sunt fertile, si il banuiam pe mascul, iar acum cred ca se confirma.
ULtima ponta pe care au avut-o impreuna nu a scos niciun pui din 8 oua, desi a stat nonstop pe ele toata perioada ( de la primul ou pana la ziua 21 a celui din urma), ouale fiind limpezi cand le-am aruncat.
Eu ma gandeam sa ii iau cuibul acum si sa ii aduc cat mai repde un partener de aceeasi varsta cu ea.
Credeti ca e bine?
Mai am o pereche de perusi, dar sunt in colivie separata, si ei in perioada de reproducere, se pregatesc- deocamdata viziteaza cuibul.
am vazut ca ai si cumparat alt mascul.te-ai grabit.intotdeauna ,atunci cand moare partenerul unei pasari imperecheate,trebuie sa cumperi una de aceeeasi varsta cu ea,,mai mare sau cu cel putin o luna mai mare ca varsta de maturizare sexuala a pasarii.o adoua greseala facut ade tien este aceea de a alege tu culoarea partenerului ei.ea,atunci cand s-a imperecheat a ales acea culoare.tu murind pasarea,ai decis sa il inlocuiesti cu o culoare ce iti place tie.trebuie luat aceeasi culoare sau o culoare cat mai apropiata de cea pe care a avuto pasarea decedata.astfel il acccept cat mai usor,mai ales ca ea este in perioada de a devenii mama.este mult mai rea decat in zilele in care nu clocea.ce sa zic,sa ai bafta la imperecherea pasarilor.desi o sa dureze f mult.
Adaugat: 12-06-2011 18:52
abramburica wrote:cine imi poate spune si mie daca perusul meu este fata sau baiat?
inca mai astept pareri...este fetita sau baietel?
100%este femela si are peste 8 luni.
Adaugat: 12-06-2011 18:52
veronika_m84 wrote:Silviu eu sunt de aceeasi parere cu tine: Coco al meu are sub 6 luni. Ochisorii sunt complet negri. Cipi era putin mai mare si atenta la virginitatea fetei mele dar asta cred nici nu stie despre ce e vorba
Totusi cum se face ca ceromul este atat de colorat....merci de raspuns
Coco are peste cinci -sase luni, a trecut de prima naparlire pt. ca are fesul deja alb complet ( dupa dungile de pe cap se da varsta la puii mici, pana la prima naparlire le au pana in dreptul narilor ) si bulinele pline ( puisorii mici au semilune ) .
In ceea ce priveste inelul la ochi se intalnesc si exceptii, Piscotel avea in jur de 9-10luni cand a murit ( cam de 8 luni era la mine ) si avea ochii negri ca noaptea .
bulinele nu spun varsta.exista pasari mature care nu au buline,sau nu li se implinesc.si invers exista pui cu bulinute pline.singura certitudine ramane cea cu fesul de deasupra .
buna seara! am nevoie de un raspuns urgent daca se poate! am o pereche de perusi si in data de 11 mai Bella(femela) a depus un ou si pe 13 mai altul a stat in cuib cam 18 zile dupa care nu a mai intrat deloc. E normal acest lucru? Mai exista sanse sa iasa puiii? Ce ar trebui sa fac?
herbudgies wrote:O veste proasta pentru mine: unul din masculi a murit
![]()
Problema e cu atat mai mare cu cat femela e pe oua in cuib. E la inceputul depunerii, deocamdata avand 3 oua.
Nu stiu daca sa ii iau imediat ouale si sa scot cuibul, sau sa o mai las cateva zile inauntru. Nu as vrea sa o traumatizez f tare, avand in vedere moartea companionului ei.
Pe de alta parte, chiar de-ar fi ouale fertile, stiu ca nu ar putea creste puii singura, inclusiv clocitul ( e o femela buna, sta tot timpul pe oua, rar iese afara)
Dar ouale mai mult ca sigur nu sunt fertile, si il banuiam pe mascul, iar acum cred ca se confirma.
ULtima ponta pe care au avut-o impreuna nu a scos niciun pui din 8 oua, desi a stat nonstop pe ele toata perioada ( de la primul ou pana la ziua 21 a celui din urma), ouale fiind limpezi cand le-am aruncat.
Eu ma gandeam sa ii iau cuibul acum si sa ii aduc cat mai repde un partener de aceeasi varsta cu ea.
Credeti ca e bine?
Mai am o pereche de perusi, dar sunt in colivie separata, si ei in perioada de reproducere, se pregatesc- deocamdata viziteaza cuibul.am vazut ca ai si cumparat alt mascul.te-ai grabit.intotdeauna ,atunci cand moare partenerul unei pasari imperecheate,trebuie sa cumperi una de aceeeasi varsta cu ea,,mai mare sau cu cel putin o luna mai mare ca varsta de maturizare sexuala a pasarii.o adoua greseala facut ade tien este aceea de a alege tu culoarea partenerului ei.ea,atunci cand s-a imperecheat a ales acea culoare.tu murind pasarea,ai decis sa il inlocuiesti cu o culoare ce iti place tie.trebuie luat aceeasi culoare sau o culoare cat mai apropiata de cea pe care a avuto pasarea decedata.astfel il acccept cat mai usor,mai ales ca ea este in perioada de a devenii mama.este mult mai rea decat in zilele in care nu clocea.ce sa zic,sa ai bafta la imperecherea pasarilor.desi o sa dureze f mult.
Multumesc pentru raspuns, dar deocamdata se pare ca nu am gresit deloc.
Motivul pentru care as fi vrut sa fie de varsta ei ( peste 1 an) a fost ca femelele sunt in general mai agresive teritorial, indiferent daca sunt la cuib sau nu.
Deci nu intentionez sa-i imperechez de acum. Stiu exact varsta potrivita pentru asta. Ideea de a-i lua un alt partener a venit din dorinta de a trece mai usor peste stres ( partener mort si scoaterea cuibului )
Dar, cum am mai spus, nu am gasit mascul adult- si nici nu prea se vand pe perioada verii, cand sunt proaspat scosi pui.
Cat despre culoare nu mi se pare relevanta in discutie. Potrivirea cromatica nu cred ca are nicio treaba cu posibilitatea de a se intelege ( chiar daca in salbaticie femelele isi aleg masculii din cei care le curteaza dupa bulinele de la gat sau alte pattern-uri de penaj)
Nici pe primul nu se poate spune ca l-a ales ( nu e ca si cum ar fi avut mai multi la dispozitie), deci tot dupa gustul meu pentru mutatii.
Ca drept dovada, si in urma unui alt act de "iresponsabilitate" din partea mea, acela de a-i pune impreuna din prima zi, nu numai ca il accepta, dar nu a aratat niciun semn de agresivitate fata de el. Asta in conditiile in care inca nu i-am indepartat cuibul si inca sta si cloceste. Puiul e si foarte curios, a incercat sa bage capul in cuib ( fiind probabil obisnuit cu acesta, el insusi e de-abia iesit din cuib )
Sa vad in continuare cum se comporta, dar cuibul o sa-l indepartez in orice caz. E deja a doua ponta consecutiva , in prima clocind de la primul ou la al 8-lea ( deci aproape 1 luna jumatate in cuib fara rezultat) si nu vreau sa o extenuez inutil.
Inca niste poze cu noul venit:
cata_dany, oferi niste informatii eronate, chiar nu ajuti in acest sens!
![]()
Intradevar, "herbudgies" trebuia sa cumpere un perus de varsta apropiata cu cel pe care il avea, sau putin mai mare, dar nu vad nici un impediment in faptul ca a ales un pui de perus. Chiar si asa se poate forma o pereche, doar ca trebuie sa astepte putin pana ce "noul venit" va face 1 an. (in cazul in care doreste sa-i imperecheze).
Culoarea nu conteaza, DELOC, n-am auzit pe nimeni sa critice dupa un asemenea aspect, cred ca este putina invidie la mijloc din partea ta pt. ca si-a ales un perus atat de frumos. :hihi:
In cazul femelei utilizatorului "abramburica", nu ai de unde sa iti dai seama daca are 8 luni, posibil sa fie mai mica. (am un puisor de 2 luni, femela de asemenea, culoarea ceromului nu difera).
daca o sa cresti o sa iti dai seama ca daca acea pereche e compatibila,iar unu din parteneri decedeaza,celalalt o sa isi aleaga unul la fel .nu spune nimeni ca nu o sa il acccepte,dar neavand alceva de ales o sa fie o dragoste fortata,si o posibila incompatibilitate.si scuze ca ti-am spus dar am crescut si cresc si eu vreo 50-60 perechi.iar acea femeal daca te uiti putin la dungile de pe cap,nu prea exista,pe cand la cei mici sunt pana langa nare.nu ma iau niciodata dupa culoarea narii,te poate insela f usor.au fost cateva sfaturi,va las sa va descurcati singuri.bafta.
Cata stie mult mai bine e crescator si stie multe
si eu cred ca asa e ...si ca sa se dovedeasca ar trebui cineva caruia ia murit un perus sa aduca un partener de alta culoare si unul la fel ca cel decedat...mai mult ca sigur l-ar alege pe cel de aceias culoare
dar nu stiu cine ar incerca asa ceva...
Cata,Alfi astazi mi-a dat pupici :floare: :heart:
herbudgies, noul venit este superb imi place mult culoarea
Cand a murit Csuri, nu aveam nici un mascul verde in magazin. Disperata fiind, am luat unul albastru deschis cu alb, nu cu verde si galben cum a fost Csuri. A trebuit sa iau o decizie rapida, deoarece femela il striga incontinuu, il cauta si topaia de pe o stinghie pe cealalta. L-a acceptat din prima clipa, desi Bundas nu seamana cu Csuri.
Si perusa mea desi a avut pana acum 4 parteneri pe toti i-a acceptat 3 fiind verzi si unul albastru
Perusa mea e albastra si din prima secunda cand l-am bagat pe cel albastru a sarit sa il pupe dar si pe cel pe care il am acum toate ziua ii regurteaza mancare,il curata si il pupa
herbudgies, masculul tau e superb, sa-ti traiasca si sa se inteleaga bn cu fetitza ta :pup:
am revenit si eu cu doua poze momentan,cu paco si rio
Ola, perusa care a zburat, era verde cu galben :cry:
Jimmy, albastru cu alb :perus: , plangea dupa mamica Ola, care m-a lasat si cu 3 oute in cuib
Intr-adevar, la magazine, acum, se gasesc cu preponderenta, puisori Asa ca am luat si eu o perusica....cum era cea care a zburat....verde cu galben
Si el imediat a acceptat-o si o tot curteaza
Am avut 3 oua care au stat 7-10 zile fara mamica Pentru ca intre timp am gasit pe cineva care are incubator, am pus cele 3 oute la incubat....desi nu prea cred ca vom reusi ceva, totusi incerc Luni, pe 20 vom vedea care este rezultatul
:floare:
SISI se reculege dintre flori si DIA se plimba.. :wis:
Dana1, prima poza imi place mult....parca face CUCU-BAU !!!
cum sta motatul,e un dulcic!:)
Daca am norocul sa imi iasa macar un perusel din ou, cum trebuie hranit ? Cum sa procedez ? Eu m-as trezi si din 2 in 2 ore sa-i dau mancare, dar ce ?
Momentan, la Mica - perusica noua, am scos cuibul Am facut bine sau trebuia sa il las pentru a se obisnui cu el ? :wis:
Cineva mi-a spus ieri, ca nu as avea sanse sa fac ca eventualul pui sa traiasca, ca parintii lui, prin hranire (inghite seminte, apoi le regurgiteaza - prin regurgitare ii da puiului ceva ce il ajuta ) il ajuta
Cum sa procedez ca as dori sa fiu cumva pregatita ?
:floare:
am revenit si eu cu doua poze momentan,cu paco si rio
cum se inteleg cei 2 frumosi ai tai?
pay se inteleg si nu se intele ...cand sunt liberi amandoi este ok,si cred ca rio este o femela pentru ca paco a incercat sa se urce pe el(sa-l calce) si de asta cred ca rio este o femela!nu conteaza asta dar am vrut sa specific!in rest eu zic ca se accepta!sunt momente in care se pupa si sunt alte momente cand rio il cam ciupeste!paco oricum e inebunit s-ar juca cu el non-stop!paco e un dulce!are atata energie,incat uneori ma intreb daca este ok energia lui!eu sper ca pe viitor sa se inteleaga mult mai bine!oricum va voi tine la curent :pup:
ce indraznet e PACO.. :hihi:
Adaugat: 14-06-2011 09:59
dia sisi timi..trio..
sunt superbi dna dana!sa va bucurati de ei mult timp :pup:
multumesc si ai tai sunt minunati.. :heart: dana simplu..ca ma simt prea batrana dupa aceea
Forum 4animale → Pasari → Despre Perusi - Melopsittacus undulatus