4,751

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

iloveanimals wrote:
diiana wrote:

Ma puteti ajuta sa determin varsta perusilor mei ? smile

[petele bleo de pe fata si de pe betele pe care stau sunt de la o crema :hihi:

Cel bleu are in jur de 6 luni, dungutele de pe cap incep sa dspara iar ochisorii sunt inca negri + ca ceromul sau inca se mai albastreste, mai mult de 6 luni nu are, iar cel verde 4 luni, ceromul sau nu este complet albastru, si el e baiat.

Pff sad .. Totusi .. Singurul dezavantaj este ca nu pot face pui , nu ? big_smile

Adaugat: 11-04-2010 10:22

Astea sunt niste poze in care nu era data cu crema .. :ironic:

Adaugat: 11-04-2010 10:26

iloveanimals .. nu are cum sa aiba 4 luni neutral eu il am din septembrie .. si chiar si atunci arata cam la fel .. hmm + ca ala din piata a spus ca are 8 luni hmm desi nu prea mai am incredere-n el pt ca a zis ca e fata :bang:

O pereche de perusi :perus: .. Masculul albastru :perus: si Femela verde cu galben :heart:

4,752

iloveanimals wrote:
anamaria81 wrote:

am si eu 4 papagali, 3 baieteii si o fetita  , sunt doi cu doi separati in colivii..;)
am si eu o intrebare  unul din baiateii are niste penute-penisori nici nu stiu cum sa le zic   mai grosi sunt si razleti pe tot caputul lui..am fost la medic si mi-au zic ca e de la hormoni... dar vreau sa aud si parerea  voastra
astept raspuns . multam anticipat

Te referi la tulei? Un fel de betisoare, varfuri de scopitori pe frunte? Daca da, aia sunt tulei, apar can perusul naparleste, sunt noile pene in "cocon" . smile

'tulei' umm am mai auzit cuv acesta big_smile=)

,,Libertatea nu înseamna nimic pentru o pasare care nu a-nvatat sa zboare.''

My pets: un perus Daisy-Roco, un caine Pechinez - Tichi si o pisicuta Biju (prescurtare de la bijuterie) ^^ :heart: si cativa pestisori fff colorati :heart: :heart: :heart: (blondu, dolly, poput, neon, blurel si aurora)

4,753

diiana wrote:

Astea sunt niste poze in care nu era data cu crema .. :ironic:

cred ca are in jur de 8-10 luni!!

O pereche de perusi si o catea carpatina+1 puiut al acesteia

4,754

Si sigur e baiat ? :cry:

O pereche de perusi :perus: .. Masculul albastru :perus: si Femela verde cu galben :heart:

4,755

Varietati de perusi

Perusii sunt prezenti in intreaga lume in multe varietati coloristice si nu este de mirare ca au cucerit admiratia iubitorilor de pasari. In continuare va vom prezenta cateva dintre cele mai renumite varitati de perusi.
Perusul verde

Aceasta varietate de perus domestic se imparte in trei categorii distincte: verde-deschis, verde-oliv, verde-inchis. Acest tip se aseamana cel mai bine cu perusii salbatici care traiesc in Australia. La acesti perusi domina penajul verde al corpului si nuanta de galben deschis a aripilor. Cele trei tipuri de colorit enumerate prezinta elemente distincte, cum ar fi prezenta pe fata a unei “masti” de culoare galbena, pete mov pe obraji, iar pe ambele parti ale gatului se disting trei pete de culoare neagra.
Perusul albastru

Trebuie precizat ca aceasta varietate este una dintre cele mai apreciate de catre iubitorii de perusi. Tipul de perus albastru poate fi impartit in trei categorii: azuriu, mov si cobalt. Ceea ce-i diferentiaza este coloritul penajului de pe coada si de pe corp. Cele trei categorii fac parte dintre cele mai raspandite varietati de perusi si sunt caracterizate prin prezenta mastilor de culoare alba si a petelor mov pe obraji, precum si a celor trei puncte negre situate pe ambele parti ale gatului.
Perusul Galben

Aceasta varietate coloristica de perus se imparte in trei categorii distincte: galben deschis, galben inchis si galben oliv. Elementul comun pe care il au acest tip de perus este prezenta “mastilor” de culoare galben aprins, cu toate ca la exemplarele de culoare galben-oliv “masca” se apropie de culoarea mustarului. In comparatie cu alte categorii, perusul galben nu prezinta nici un fel de puncte pe gat ori marcaje albe si negre pe spate. Pe obrajii acestora sunt prezente petele caracteristice de culoare mov-albastra, iar exemplarele galben-deschis au pete lila foarte pale, care se disting cu dificultate.
Perusul gri

Aceasta varietate cuprinde doua categorii coloristice: perusul gri si perusul gri australian. Si aceaste varietati prezinta “masti” de culoare alba, cele trei puncte negre caracteristice, pe ambele parti ale gatului, precum si dungile albe si negre pe spate.
Perusul violet

Pentru o lunga perioada de timp, perusii violeti au fost considerati pasari rare, varietatea fiind semnalata pentru prima data in jurul anilor 1930, in Australia, in Scotia si in Danemarca. Gena responsabila de coloritul violet al penajului este una dominanta, ea accentuand intensitatea culorii. Perusul violet este reprezentat de exemplare cu masca de culoare alba, coada colorata in negru-albastrui, pete mov pe obraji si cele trei puncte negre pe ambele parti ale gatului. Penajul de pe corpul acestora este de un violet intens, stralucitor, iar de-a lungul spatelui se observa dungile caracteristice albe si negre.
Perusul Fallow

Perusii Fallow sunt impartiti in doua categorii- germani si englezi- si patru variante - Fallow, Fallow verde-oliv, Fallow verde deschis si Fallow verde inchis. Aceasta varietate de perusi a fost observata in Australia si in unele regiuni ale Europei,in jurul anilor ‘30.
Perusul Cinnamon (scortisoara)

Se cunosc nu mai putin de 11 varietati de perusi Cinnamon: normal, verde-oliv, gri, gri-verde, verde-inchis, verde-deschis, albastru-deschis, mov, cobalt, violet, galben deschis. Aceasta varietate poate avea penajul corpului in orice fel de culoare. Diferentierea de alte varietati se face doar prin marcajul brun, de culoarea scortisoarei, de pe aripile acestora.
Perusul Motat

Printre varietatile de perus motat cunoscute se numara perusul ciufulit, perusul cu creasta semicirculara sau o alta varietate, perusul cu creasta circulara. Nu este recomandat sa imperecheati perusii motati intre ei, deoarece combinatia de gene rezultata poate fi letala.
Perusul opalin

Acesta a primit recunoasterea in anul 1930, atat in Scotia, cat si in Australia. Sunt cunoscute sase categorii de perus opalin. Toate exemplarele prezinta “masti” de culoare galbena, mai putin exemplarul de opalin albastru care are o masca de culoare alba si marcaje in forma de V pe spate.

Adaugat: 11-04-2010 12:19

1-perusul motat
2-perusul gri
3-perusul fallow

Adaugat: 11-04-2010 12:25

1-perusul cinnamon(scortisoara)
2-perusul opalin
3-perusul albastru

Adaugat: 11-04-2010 12:27

1-perusul violet
2-perusul verde
3-perusul galben

Adaugat: 11-04-2010 12:28

imi cer scuze pentru neclaritatea pozelor!

4,756

diiana wrote:

Nu este baiat, este femela 100%...nu-ti mai fa probleme. :k:

:perus: Kimmy Puta jr.
RIP: Piscotel,Micu&Bella...Kimmy parte din sufletul meu

4,757 (edited by diiana 11-04-2010 12:38)

smile smile Multumeeeesc :sanatate:

4,758

diiana wrote:

e femela :hug:

4,759

iancumarian wrote:

1-femela mea albino
2-masculul meu(nu stiu ce varietate e)

cred k masculul tau ,din spate, pare varietatea albastru dar e posibil sa fie opalin, dar cred k e albastru :k:

,,metalrock,, and animals forever........ :rock:

4,760

foarte frumosi eu am avut unul din varietatea albino (defapt era o ea->Twety,nam idee de ce iam numele asta) unul violet(paco) si sora mea unul galben(maya)

4,761

e albastru!cred!

Adaugat: 11-04-2010 15:21

daca ii voi imperechea cum credeti ca vor iesi puii??

4,762

perusu opalin + perus galben cum ies puii ?

:rock:

4,763

iancumarian wrote:

Nu se stie! Depinde cat la suta il va mosteni pe fiecare parinte in parte! Oricum, va avea destul de mult alb pe el! Cel putin asa cred!

I love the animals!I hope everybody will love the animals.  Animalute:Foxa(alint.Foxilina)-un cut metis;Misu(alint.Misulica)-un domn pisoi;doua zebre australiene(Riky&Candy)_Ingeras-Blaky(alint.Blaks)

4,764

raluky4 wrote:
iancumarian wrote:

Nu se stie! Depinde cat la suta il va mosteni pe fiecare parinte in parte! Oricum, va avea destul de mult alb pe el! Cel putin asa cred!

dar crezi ca pot iesi si alte culori inafara de cele pe care le poarta parintii?Adica puii pot fi galbeni,verzi sau lutino?

4,765

diiana wrote:

iloveanimals .. nu are cum sa aiba 4 luni neutral eu il am din septembrie .. si chiar si atunci arata cam la fel .. hmm + ca ala din piata a spus ca are 8 luni hmm desi nu prea mai am incredere-n el pt ca a zis ca e fata :bang:

Pozele nu sunt clare, de asta ti-am zis, nu stiu sigur, probabil in jur de un an, cu exacitate nu-ti pot spune, nimeni nu poate.

Adaugat: 11-04-2010 16:45

Genetica, nu suport. Genetica este foarte incurcata, depinde ce gene mostenesc parintii, genele sunt impartite apoi , o parte din pui sunt asemanatori mamei o parte tatalui, un pui mascul samana cu mama, un [ui femela seamnaa cu tata, asta e sigur, iar ceilalti sunt amestecati , sau depinde de culoare. Nu stiu ce sa-ti zic clar, imperecheazai si vezi ce iese. :hihi: Cred ca nu ai inteles nimic din ce am zis eu, expicatiile astea le intelegi mai bine sub forma de schema, nici eu nu inteleg mare lucru din ele. smile

"Numai cand vei iubi un animal vei simti iubirea cu toata inima." (Anatole France) ->Dany<-1 perus Candy,1 nimfa Miki

4,766

am gasit azi in oras un petshop...au o gramadaaaa de papagali acolo si voiam sa va intreb cum fac sa recunosc si eu unul care are sub 3 luni ca sa-l pot invata sa fie bland si jucaus! :perus: :hug:

:floare: Georgiana :floare:

4,767

Daca are ochisorii complet negri si dungute pe frunte pana aproape de cioc atunci e pui.
Asa e un pui http://budgielandaviary.com/images/baby_bud_mar08.JPG
Adultii au un cerculet in jurul irisului ca si in poza asta:
http://knightsdiy.co.uk/catalog/images/budgie.jpg

"Numai cand vei iubi un animal vei simti iubirea cu toata inima." (Anatole France) ->Dany<-1 perus Candy,1 nimfa Miki

4,768

am inteles!multumesc mult de tot :merci: :hug:

:floare: Georgiana :floare:

4,769

Gen ruleta smile) Nu se stie ce iese smile)

Prin iunie le pun si eu cuibul si vedem ce o sa iesa big_smile :perus: :perus:

:rock:

4,770 (edited by raluky4 11-04-2010 18:01)

iancumarian wrote:
raluky4 wrote:
iancumarian wrote:

dar crezi ca pot iesi si alte culori inafara de cele pe care le poarta parintii?Adica puii pot fi galbeni,verzi sau lutino?

Sunt sanse mici, dar s-ar putea. Asa cum a spus si iloveanimals, genetica e cam complicata. Eu cred ca orice ar putea fi posibil prin incrucisari si mutatii genetice.Deja intru prea adanc in problema.   Parerea mea e sa astepti pana cand vor face oua si va iesi puiul, ca sa vezi ce culori va avea!

I love the animals!I hope everybody will love the animals.  Animalute:Foxa(alint.Foxilina)-un cut metis;Misu(alint.Misulica)-un domn pisoi;doua zebre australiene(Riky&Candy)_Ingeras-Blaky(alint.Blaks)

4,771

Nu ai pt ce. :hug:

4,772

am iesit putin pe afara.. :hihi:

Adaugat: 11-04-2010 19:36

din 2 parinti ( unul galben verzui si unul albastru) au iesit numai puiuti galbeni-verzi !

4,773

Foarte frumoasi sunt puii tai Mihai.

----Alex----  :nimfa:  :grey: + Max :X

4,774

:wow: :wow: :wow: :wow: sunt extraordinar de frumosi!!!!Sa-ti traiasca Mihai.Sa le pui boluri cu mancare la inaltime mai joasa!

Adaugat: 11-04-2010 20:18

cel galben zboara??

Adaugat: 11-04-2010 20:19

iloveanimals wrote:

Genetica, nu suport. Genetica este foarte incurcata, depinde ce gene mostenesc parintii, genele sunt impartite apoi , o parte din pui sunt asemanatori mamei o parte tatalui, un pui mascul samana cu mama, un [ui femela seamnaa cu tata, asta e sigur, iar ceilalti sunt amestecati , sau depinde de culoare. Nu stiu ce sa-ti zic clar, imperecheazai si vezi ce iese. :hihi: Cred ca nu ai inteles nimic din ce am zis eu, expicatiile astea le intelegi mai bine sub forma de schema, nici eu nu inteleg mare lucru din ele. smile

e foarte greu,dar se pare ca unii au inteles gresit aceste lucruri si au iesit perusi cum era acela care nu mai vedea nimic din cauza penelor ce ii crescusera excesit sau perusul rosu etc.

4,775

Foarte frumosi perusii Mihai :k: Sa-ti traiasca smile

Adaugat: 11-04-2010 20:24

iloveanimals wrote:
diiana wrote:

Pozele nu sunt clare, de asta ti-am zis, nu stiu sigur, probabil in jur de un an, cu exacitate nu-ti pot spune, nimeni nu poate.

Oricum smile Multumsc smile