Re: Micul Alexander - Psittacula krameri
Am o problema:
Ieri i-am cumparat la Paco pereche. Un pui bland, crescut la mana, dar problema e ca Paco vrea sa-l muste printre gratiile coliviei. Cum il pot face pe Paco sa nu-l mai muste pe pui?
Forumul tuturor animalelor de companie. Comunitatea posesorilor de animale de companie.
You are not logged in. Please login or register.
Forum 4animale → Pasari → Micul Alexander - Psittacula krameri
Am o problema:
Ieri i-am cumparat la Paco pereche. Un pui bland, crescut la mana, dar problema e ca Paco vrea sa-l muste printre gratiile coliviei. Cum il pot face pe Paco sa nu-l mai muste pe pui?
Doamne cat de frumosi si inteligenti sunt.... :heart:
Cristiz aceeasi problema am avut si eu cu ai mei la inceput .... dar iam depspartit si tipau unul dupa celalalt si acum nu mai am probleme se mai cearta din cand in cand dar o cert si eu pe ea si se linisteste
Salut,ma numesc Andrei si sunt din Cluj,astazi mi-am luat si eu un micul Alexandru,e verde si are in jur de 6 luni de fapt maxim 6 luni pentru ca are inel la picior si acesta arata ca e din 2010 adica avea inscriptionat 10 pe inel,inelul era de tip inchis,l-am luat dintr-un pet shop mai exact din polus(pentru cei care sunt din cluj) desi am vazut ca majoritatea imi recomandau sa iau de la crescator am decis sa-l iau de la acest petshop pentru ca au in permanenta un medic veterinar in magazin si in plus am fost sa-l vad si era destul de sociabil Alex(puteai sa-i dai sa manance printre gratii si nu se speria in felul acela i-am vazut si ce era inscriptionat pe inel si are caracteristicile unui pui asa ca nu m-au tras in piept plus ca mi-au oferit o garantie de 2 saptamani in care pot sa-l duc inapoi daca ceva mi se pare in neregula) asa ca l-am cumparat ,i-am luat si o cusca destul de maricica insa totul s-a dus naibi cand a trebuit sa-l prinda pe pitic:( ,doar cand a vazut manusa vanzatorului deja a inceput sa se agite cam in 2 min a reusit sa-l si prinda si l-a bagat intr-o cuite pentru transportat pasari de genul acesta,l-am dus acasa i-am amenajat colivia(nisip,seminte,apa,os de sepie) si i-am dat drumul in colivie...insa acum atat e de speriat ca nu mai stiu ce sa-i fac,e tacut si tot fuge intr-un colt i-ar daca ma aproprii de el nu stie pe unde sa mai zboare prin colivie,in camera e foarte liniste doar calculatorul ce mai suna,dar nu stiu exact cum sa ma comport cu el incat sa-l fac sa se simta in siguranta(la fel ca in petshop) am incercat cu mar ,banana,paine si castravete cu marul am avut ceva succes la ciupit odata dupa care s-a dus la loc in coltul lui,nu a baut apa si nici nu a mancat din seminte,mie groaza sa nu ramana cu starea asta de frica,si sa reusesc sa-l fac macar sa manance si sa-l aduc macar la o stare similara cu cea din pet,i-am pus si ceva muzica insa destul de incet incat sa nu-l infric si mai tare si am mai incercat sa-i vorbesc insa am observat ca daca vorbesc destul de incet parca e mai ok,colivia e asezata cam la un 1,5 m de sol(la fel ca in pet) treaba e ca eu am o statura destul de mare si poate si acest lucru il infrica...daca stiti ceva ce sa functioneze sa-l fac sa se simta cat mai bine va rog sfatuiti-ma si scuze de aceasta descriere exagerata(acum mi-am dat seama:))).
Bine ai venit, Andrei! Pai comportamentul lui nu e anormal. L-ai luat dintr-un mediu in care era obisnuit si l-ai adus intr-un loc unde nu cunoaste, unde nu are si alte pasari in preajma. Ii e frica si nu se simte in siguranta pentru ca nu cunoaste. Cel putin in prima saptamana asa va fi. Incearca sa te apropii foarte incet de colivia lui, sa ii vorbesti foarte calm si incet, sa nu faci miscari bruste in preajma lui si sa ii zici lucruri frumoase: ca are fulgii frumosi bla bla. Pana nu se calmeaza, sa nu incerci nici sa pui mana pe el. Vezi ca fiind asa agitat, se poate rani. Sa nu-i pui muzica rock sau ceva asa cu bas.. pune-i ceva linistitor. Muzica de relaxare. Legat de nisip.. nu e obligatoriu sa ii pui. Ba chiar ii e mai bine fara. De mancat va manca el, in niciun caz nu va sta sa moara de foame. Ei beau apa destul de rar pentru ca si-o iau mai mult din fructe si legume. Recomandat in starile astea de stres e sa-i pui niste vitamine in apa. Exista suplimente la pet-shop. 3 picaturi pe zi sunt de ajuns. Citesti si tu modul de administrare. Ai grija sa nu ii pui mai multe cruditati la un loc! Adica sa nu aiba mar, banana, castravete, ardei etc. in colivie in acelasi timp pt ca se poate deranja la burtica. Mancarea sa nu i-o arunci pe jos. Cred ca cam atat.. mai ai intrebari ?:D
Am cam inteles ce trebuie sa fac,nu i-am pus muzica rock i-am pus ceva muzica folosita de yoghini sau ceva de genul acesta ,adica foarte linistita,cu nisipul mi-a recomandat veterinarul desi am vazut ca unii recomanda doar o hartie pentru a fi usor de curatat,s-a mai linistit putin si a mai explorat cu ciocul colivia,isi da seama oare unde are apa?pentru ca eu am altfel de vase fata de cele folosite de cei de la pet,i-am pus apa intr-un vas care e de fapt pentru mancare insa am facut acest lucru pentru ca mie usor sa iau acel vas fara sa deschid colivia sau sa umblu la gratii,are un sistem de intoarcere si paharul se poate desprinde de restul suportului destul de usor,de aceea am preferat sa-i pun apa intr-unul si-n celalalt semintele(vitakraft,premium menu,sper ca sunt ok)cu legumele si fructele am incercat sa le pun intre gratii cateva bucatele mici sa vad daca-i plac insa nu s-a atins de ele decat odata de mar,e bine ca am facut asa ?ca sincer nu vreau sa ma mai ating de colivie,mai ales sa o deschid,insa nu prea stiu acum unde sa-i mai pun legumele sau fructele fara sa-l stresez prea tare
,gratiile la colivie sunt orizontale.Iti multumesc pentru raspuns,si tu ai un Alexander? :sanatate:
goti videoclipul cu pasarea aia alba e bestial...am ras intr-una e prea tare :sanatate:
Deci. Nisipul atrage bacterii. Eu ii pun servetele, altii pun ziare sau un asternut de la pet-shop (tot din hartie e facut). Isi va da seama unde e apa, stai linistit ca nu e atata de prostut. Ai putea, daca ai recipient special pt apa (daca nu ai, cumpara-i) sa ii pui apa in ala, iar fructele in cuva in care ii pui apa acum. Sau daca nu, ii poti pune pe fundul coliviei o scrumiera intr-un loc unde nu prea face caca si sa-i pui fructele in ea. Nici asa nu ai procedat gresit, dar ii vor cadea si nu stiu daca ii e de ajuns. Semintele da, sunt bune. Sunt f bune cele de la Vitakraft, Padovan si Lolo dar sa nu fie pt papagali mici. Ei se descurca bine si cu cele pt papagali mari .. eu numai hrana pt papagali mari ii dau. Ai putea sa-i iei din hipermarketuri si seminte sau alune neprajite, nesarate daca vezi ca ii plac astea. Poti sa-i dai si nuca.
Si eu am un Alexander, uite-l la avatar
Recipientul pentru apa care-l avea colivia era cam mic am incercat sa-i iau unul mai mare dar toate erau pentru colivi cu gratii verticale nu orizontale ca la colivia pe care o am,si vasul ala mic care a venit cu colivia se desprinde foarte greu de pe gratii (iarsi il stresez ) i-am luat si un vas simplu care se prinde pe interior insa mie groaza sa-mi bag mana la el in colivie ca sa tot scot si sa bag vasul ala,ma duc maine sa mai dau o raita prin mall si ii iau vitamine pentru apa si poate gasesc si ceva vas pentru apa care sa fie usor de pus si manevrat ca sa nu-l deranjez prea tare.E super tare al tau ,dupa cat timp l-ai lasat sa iasa din colivie?Si de betele alea cu seminte ce zici?uni spun ca au foarte multe chimicale si nu sunt bune altii spun ca sunt foarte ok...
Asa sa faci Daca mai ai intrebari, ma gasesti pe aici cam non stop
Multumesc, pai 2 saptamani l-am tinut in colivie. Incepusem deja sa pun mana pe el cu o carpa.. Iar el incepuse sa traga de colturile coliviei din disperarea de a iesi Dupa cele fix 2 saptamani i-am deschis colivia. In prima zi n-a iesit. In a2a zi i-am deschis-o si am iesit din camera ca sunase telefonul si cand aud... fal fal fal
Nu l-am tinut ff mult mai ales ca inca nu stia sa zboare (avea 3-4 luni) si cadea pe jos, s-a incurcat in jaluzele si nici nu prea ma puteam apropia de el ca se speria si se zbatea. Cand a intrat sa pape l-am inchis. Acum e un nazdravan distrugator. Sta toata ziua in capul meu, ma cearta, ma trage de tricou si de par, cand stau in pat sta numai pe mine si nu pot sa mananc sau sa fac nimic fara el. Zboara dintr-o camera in alta fara nicio problema. Mai nou l-am auzit si fluierand.
Am vorbit astazi cu un crescator de pasari exotice si mi-a spus ca la Alexandrii baietii sunt mult mai usor de imblanzit.. fetele se imblanzesc foarte greu sau deloc. Si i-am spus de cazul lui Goti si a zis "sa zica merci ca nu se zbate in colivie cand ii face curat".. Si mi-a dat foarte multe detalii in a-i achizitiona o pereche :heart:
deci suntem innnnebuniti dupa covrigeii cu tarate....
Adaugat: 07-06-2010 23:08
cred ca pun si poza intr-un sfarsit..
Oare l-am luat prea in varsta la 6 luni? Nu stiu daca e fata sau baiat si nici medicul nu s-a hazardat sa-mi spuna ce e,pentru ca nu prea avea cum insa sper sa reusesc sa-l fac sa se obisnuiasca si cu mine cum ai reusit si tu cu al tau.Acum e mult mai bine se plimba prin toata colivia si surpriza cea mare a venti de la morcovi,i-am pus pe gratie,s-a apropriat timid l-a luat si a inceput sa manance(super happy) treaba mai putin placuta e ca ii cade pe jos,asa ca le-am luat de pe jos si i le-am pus in bolul cu apa,o idee excelenta cu un drum a aflat unde ii era si apa si a si baut(si mai happy) nu mai e speriat atat de tare de mana mea(acum doar ma evita cand imi vede mana,nu ca ultima oara cand se zbatea prin toata cusca)
Atunci inseamna ca te descurci foaaaarte bine. Nu inseamna ca l-ai luat prea in varsta e ok la 6 luni ... pai e cam greu sa stii daca e fata sau baiat.. dupa comportament iti poti da seama (daca e bland, canta mult, vorbeste, deschide aripile sub forma de inimioara in fata oglinzii etc s-ar zice ca e baiat dar nu respecta toti criteriile astea). Daca nu se mai zbate in colivie cand bagi mana, probabil va fi usor de imblanzit pt ca al meu a facut cateva zile asa... Nu-i mai pune mancare in apa. Fa cum ti-am spus eu: gaseste un vas ceva prin casa (eu am scrumiere) si pune-i felii de morcov sau ce ii dai tu acolo. Ia sa incerci zilele astea sa faci asta, sa iei o felie si sa o apropii usor de el. Poate iti ia mancarea din mana
..... al meu acum mananca de la oricine. Au venit niste colege la mine si le-am pus seminte in mana si a mancat din mana lor
... Nepotica mea cand vine, daca mananca in camera unde e el dat drumul, sta numai in capul ei sa-i ia mancarea de la gura. Se si sperie saracul copil
Nu mai zic ca atunci cand mancam in camera unde e el (in colivie) escaladeaza toata colivia asa in viteza, se uita la noi si iar incepe. Pana nu ii dam nu se potoleste.
Am zis ca voi reveni cu noutati cand Oli isi va intilni companionul si prietenul care ii va fi alaturi tot timpul.Aseara am fost si l-am adus acasa pe Chipi noul memebru al familiei, un Alex verde, foarte sanataos si tare frumos cu 2 ochi mari negri absolut minunati, care se pare ca are doar 2 luni si ceva. E extrem de cuminte si deja scoate sunete, dar l-am cazat intr-o colivie separat de Oli deocamdata dar totusi foarte aparope de el si se pare ca il place tare pe Oli caci e tot in coltul care il apropie cat mai mult de acesta. Si nici Oli se pare ca nu face urat cand se apropie ceva mai tare de el. Am zis ca in urmatoarele cateva zile ii voi tine in colivii separate si dupa, ii voi lasa initial in aceeasi camera impreuna pentru inceput sa vad ce se inampla cand se apropie unul de celalalt. Deocamdata e un pic speriat, se cam agita in colivie dar sper sa ii castig increderea si dragostea intr-un timp cat mai scurt, iar Oli sper sa se impace cat mai bine cu el si cat mai repede. Promit in curand sa va arat si ceva poze cu puiutul junior al familiei adica Chipi.
Adaugat: 08-06-2010 12:10
Vreau sa va anunt ca am fortat un pic nota si i-am pus pe Oli si Chipi impreuna in colivie, imprealabil fiind amandoi afara in camera impreuna si totusi este super ok. Simpatia e reciproca si nevoia unuia fata de celalalt, cel mic Chipi dormea iar Oli il ciuguleste aranjandu-i penele. Ma gandesc ca totul va fi ok tinanand cont de inceputul relatiei. Sincer recunosc ca am avut ceva emotii gandindu-ma la acest moment, dar a iesit bine, cel putin asa cred tinand cont de linistea primei intilniri. Voi posta in curand ceva poze deja cu ei doi impreuna pe colivie. Sper sa nu apara probleme mai incolo??Stati pe aproape pentru noutati.
Am facut rost de vas,e atasabil dar pe interior,sper sa nu il speriu prea tare cand imi voi baga mana in colivie sa o montez,cu bunica mea e si mai sociabil ,se aproprie de ea cand e lanaga cusca ,cu mine nu e chiar asa ,sa-i dau din mana inca nu am reuist,la petshop mai toti ii dadeau prin gratii si nu avea nici o treaba piticul,cu scrumiera cred ca ar fi cam greu,pentru ca nu coboara deloc jos,a mai si tipat de vreo doua ori astazi si ne place morcovul al naibi de tare insa e cam greu ca il ia in gura si nu se mai poate tine si in cioc(e foarte haios cum se strofoca).
E bine mai, o sa va imprieteniti repede. Daca i-ai pune morcov in scrumiera, ar cobori
Daa stiu ca e greu la inceput dar o sa se obisnuiasca el. Nu stiu cum ii tai tu morcovul. Eu il curat, tai o parte din el, impart partea aia in jumatate si apoi sectionez fiecare jumatate. Si sunt bucatele asa sub forma de triunghi. Morcov pai
Mi se pare ca ii e mai usor sa-l tina in "mana"
eu i le-am taiat rondele,faza e ca am un cleste la colivie(cred ca destinat pentru betele acelea cu seminte) si ii prind bucata de morcov sau alte legume si fructe in ea si asa ii e mai usor,a mancat si seminte si astazi i-am cumparat si picaturi(vitacombex V,erau cele mai bune care le aveau acolo si sper sa-i faca bine) scrie ca la un papagal sunt necesare 10 picaturi/zi.Al tau cam ce cantitate de legume sau fructe mananca in medie la o masa si de cate ori pe zi?
Gata am poze cu cei doi prieteni. Sper sa va placa. Suntem dupa o mica baita, de aceea suntem putin uzi pe pene, iar in final o poza cu Oli hotul de chilipiruri.
Cristinuta, acum am vazut ce ai scris mai sus Puiul e foarte frumos si ma bucur ca se inteleg. Speram si noi sa fie bine. Problema este ca, atunci cand vor creste, nu ii vei putea imperechea pe ei 2.. va trebui sa le iei perechi la amandoi sau sa renunti la unul.
Andrei: nu stiu pentru ce e clestele ala Betele cu seminte au ele suportul lor. De Vitacombex asta chiar nu am auzit... 10 picaturi mi se pare prea mult. In ce cantitate de apa trebuie sa pui cele 10 picaturi? Scrie pe el sau ti-a zis vanzatorul de la pet-shop? Si vezi ca nu se administreaza prea mult timp, ci in jur de o saptamana. Apoi pauza o luna (ar trebui sa scrie pe ele).
Al meu, mai nou, cand e singur acasa face greva foamei, in schimb cand sta cineva langa el mananca intruna. Depinde de asta. Cand suntem noi, mananca si o jumatate de mar. Cand e singur, poate sa manance doar vreo 7 feliute. N-are asa o chestie.. adica sa manance din ora in ora. Mananca cand are el chef. Iar la o masa depinde ti-am zis,, si de asta cu statul langa el dar si de cat de mult ii place mancarea: daca i-as pune 5 capsuni, pe toate 5 le-ar manca fara oprire. Daca ii pun caisa ia 2 guri si gata. Daca ii pun banana mananca 2 felii :hihi:
Tu doar pe asta mic il ai?
Foarte dragut piticu`, cristina!
Pe chestia asta scrie ca 10 picaturi in apa de baut pe zi,am scris vitacombex V pe google si mi-a dat acelasi lucru numai ca am gasit doar in engleza:Continuation of Product Description:
Dosage:
Canaries, budgies:
Administer 2-3 drops daily in the egg food or drinking water.
Parrots:
Administer 10 drops daily in the drinking water.
The drinking water should be used up within the same day.
Daca poti da si tu un google,dar din ce scrie aici ar trebui sa-i pun 10 picaturi in apa de baut...
Si am o mica problema de fapt cred ca e o problema,dupa ce a mancat seminte Alex a inceput sa scoata niste sunete ciudata ca si cum ar rontai mar si isi tot misca limba si asta timp de 7-10 min,iar dupa un timp s-a oprit acum a mancat din nou seminte si iarasi a inceput sa faca asa..e normal sau are ceva piciul? Picaturi ii voi pune maine daca crezi si tu ca e ok si da alex e singurul meu papagal si primul deasemenea, am mai avut si o broscuta dar saraca s-a ''dus''
Am cautat dar nu gasesc nimic despre administrare. E aiurea ca zice "in apa de baut". Trebuia sa scrie in ce cantitate. Nu stiu.. nu-i pune 10. Pune-i vreo 7 timp de 5 zile consecutiv.
Stiu despre ce rontait vorbesti. Scrasneste asa, nu? E ceva normal. Asa fac toti ca sa-si curete limba, ciocul nu am inteles exact ce. Dar e normal
Adaugat: 08-06-2010 20:48
Iata cateva modalitati prin care pasarea isi arata satifactia si bucuria:
1 Daca papagalul scoate un zgomot asemanator scrasnitului din dinti si este relaxata inseamna ca isi arata multumirea. Scrasnirea ciocului poate fi auzita in special cand pasarea este somnoroasa.
2 Cand pasarea plescaie limba inseamna ca este multumita si ca doreste atentie. Acest comportament este intalnit in special la cacadu si nimfe.
3 Ciripind usor, papagalul iti arata ca este multumit sau incearca sa vorbeasca.
4 Daca pasarea ta fluiera, canta si/sau vorbeste inseamna ca pasarea este vesela si multumita.
5 In cazul in care papagalul isi tine creasta aplecata pe spate, tinand doar varful usor ridicat inseamna ca este relaxat si multumit.
6 Atunci cand isi lasa capul in jos si isi zburleste penele de pe gat si cap , papagalul cere afectiune si sa fie mangaiat sau scarpinat in acea zona.
7 Cand scoate un sunet asemanator cu torsul pisicii papagalul iti arata multumirea sau enervarea. Ar fi bine sa fii atent si la celelalte semne corporale pentru a-ti da seama cu exactitate ce vrea sa-ti transmita.
8 Atunci cand pasarea este sanatoasa dar totusi regurgiteaza continutul gusii semnifica o mare dovada de afectiune. In mediul lor natural, papagalii adopta acest comportament fata pentru a-si arata afectiunea fata de un alt papagal.
9 Daca bate din aripi pasarea isi arata bucuria, sau incearca sa atraga atentia stapanului. Mai poate insemna si nevoia de exerciutiu fizic daca pasarea sta prea mult in colive. Totusi, daca pasarea bate din aripi si este agitata, poate indica agresivitate.
10 Prin infoierea penelor si zburlirea rapida, pasarea se elibereaza de tensiunea muscular acumulata, este un comportament similar cu cel al intinderii la om.
11 Scuturarea rapida a penelor arata multumirea si bucuria de a-si revedea stapanul.
12 Pasarile care dau din coada asemanator cainilor isi arata bucuria de a revedea stapanul
13 Cand papagalul sta intr-un picior si cu ciocul in pene, inseamna ca este multumit si se relaxeaza sau doarme.
Papagalii isi pot arata nervozitatea sau agresivitatea tot prin manifestari corporale sau vocale :
1 Daca scoate un zgomot asemanator cu scrasnitul dintilor si ciocneste ciocul in repetate randuri pasarea isi arata agresivitatea. Comportament intalnit in special la nimfe si cacadu.
2 Suieratul si maraitul insotite sau nu de dilatare si contractarea succesiva a pupilelor si infoierea penelor de pe gat sunt de asemenea manifestari de agresivitate.
3 Cand papagalul sta intr-o pozitie ghemuita, suiera, tipa si tine ciocul deschis este speriat si se pregateste de atac.
4 La speciile de papagali cu creasta lipirea acesteia de cap sau ridicarea ei foarte mult inseamna ca pasarea este speriata si agitata.
5 Daca musca, inseamna ca pasarea este speriata si se simte amenintata. Totusi trebuie sa stii ca la puii de papagal acest comportament este normal. Prin aceasta metoda ei exploreaza mediul inconjurator.
6 Daca se simt amenintate pasarile au tendinta de a-si umfla penele pentru a parea mai mari si a intimida adversarul.
7 Tremuratul aripilor sau a corpului semnifica de asemenea un moment de agresivitate. De asemenea acest comportament poate aparea la papagali si in perioada de imperechere.
8 Daca un papagal bate din picior inseamna ca se crede stapan pe locul in acea incapere si isi simte pozitia amenintata.
9 Infoierea cozii, reprezinta suparare si agresivitate. In perioada de imperechere acest comportament poate fi intalnit la unii masculi pentru atrage atentia “domnitelor” si a alunga eventualii reivali.
10 Mersul rapid catre cineva cu capul in jos semnifica agresivitate si dorinta de a-si intimida adversarul, pe cand mersul cu capul in sus reprezinta invitatia la joaca.
Trebuie sa stii ca atunci cand papagalul tau se afla in pozitia de atac sau este speriat, e mai bine sa-l lasi intai sa se linisteasca, altfel cu siguranta te va ciupi.
Unora le place sa se prefaca prietenosi cu musafirii si apoi sa muste, sau din contra se prefac nervoasa, agresivi pentru a intimida. Anumiti papagali se distreaza facand farse celor din jur pentru a atrage atentia.
Sursa: acasa.ro
E foarte dragut puiutul sa-ti traiasca si sper sa se impace bine cu Oli.
Multumesc pentru raspuns,eram destul de ingrijorat,se incadreaza acel gest al lui Alex la punctele 1 si 2 a unui papagal multumit,si chiar e foarte somnoros piticul,astazi am fost plecat de doua ori de acasa si mi-a spus bunica mea ca alex scotea sunete in timpul acela dar pentru 1 min2,astazi chiar a facut-o odata cand eram cu el,sper sa-i fie tot mai bine,o sa-i dau 5 picaturi in apa pentru ca e mai linistit si mananca cat de cat bine si diversificat,tu ii dai apa de la robinet sau apa plata?
.. Eu ii dau numai apa plata pentru ca cea de la robinet e plina de impuritati, clor etc. O singura data s-a intamplat sa nu am plata si i-am fiert apa de la robinet.
salutare,sa-mi spuna si mie careva daca stie,care sunt temperaturile optime pentru micul alexandru maxime si minime.mersi.
Forum 4animale → Pasari → Micul Alexander - Psittacula krameri