aleku wrote:nimfa, il tin in aia pentru ca asa mi`a recomandat omul. i`am zis ca vreau unu care mi`o recomanda si e buna pentru motat. oricum luna care vine vreau sa iau alta mare.
Nu stiu cum sa-l fac sa manance si altceva in afara de amestecul de seminte. Nu mananca decat paine, daca i-as da o paine cred ca ar mancao toata.Dar am inteles ca nu`i bine si nu-i mai dau decat asa rar si foarte putin. Varza dar doar daca e frunza intreaga sa manance el, rasa nici nu se atinge de ea. Kiwi nu vrea, morcov nici atat. i`am dat ou dar cam greu. acum i`am pus ou ras amestecat cu morcov ras si amestec de seminte, dar alege de acolo numai semintele. ieri am pus morcov ras cu amestec de seminte si la fel, doar semintele. nici de orez nu se atinge. i-am mai pus patrunjel verde dar si ala il ciuguleste as aputin, dar nu`l mananca.
Ce-mi place ca nu-mi da trezirea dimineata. cel putin pana la 8 ma lasa sa dorm. 
Draga Aleku, pentru ca esti posesor nou al unei inaripate,iti recomand cateva lucruri de baza.
1. Hrana. Desi e putin mai scumpa, dar nu atat de costisitoare tinand cont ca o cumperi o data pe luna...exista un meniu special vitaminizat,pentru papagalii nimfa. Este de la Vitakraft iar pe punga este desenat un papagal nimfa, 1 kg -17 lei.Este ambalat in conditii igienice,semintele sunt naturale si au adaosuri de vitamine ca motatul tau sa creasca mare si sanatos. Os de sepie sa nu lipseasca,are calciu si ii trebuie,mai ales acum ca e in crestere cat si adult ca sa nu aiba probleme cu ciocul si oasele. Mai sunt niste pliculete la 2 lei,tot de la Vitacraft, cu seminte vitaminizate mai puternic pentru diverse ( pene lucioase, lecitina pentru memorie si alte nebunii),se pune o lingurita rasa pe zi,in mancarea lui. Nu uita sa i schimbi apa zilnic si curatenia bineinteles. Referitor la hrana de legume, da pe razatoare morcov, fierbe un ou din care iei o bucata de galbenus,una de albus,nu foarte mari si le zobesti marunt,le amesteci si le lasi intr o alta hranitoare,pusa alaturi de cea cu seminte,va manca,iti garantez,ca desert,taie o felie de mar( ai grija sa nu aiba seminte ca nu sunt bune) si o bagi intre gradele. De fiecare data cand il hranesti, spune i "bun- bun" iar el va asocia expresia cu hranirea. Curand va invata ca de fiecare data cand pui asta, ii dai ceva de macare,asa il vei invata sa manance ce ii dai iar in nefericitul caz in care se inbolnaveste si trebuie hranit fortat,n o sa trebuiasca sa l prinzi sa i obligi cu mancarea, ii vei intinde hrana si va manca.
2. Imprietenirea si dresajul. Ca sa ti fie prieten si sa te lase sa il mangai, va trebui sa i castigi increderea. Cum fiecare papagal are personalitatea sa si a fost crescut in alte medii,incearca sa nu l alergi prin colivie sa l prinzi. Colivia este casa lui,este locul unde se simte in siguranta,deci nu i patrunde in intimitate. se va retrage acolo de fiecare data cand este trist,furios sau fricos. Colivia ta acre capac detasabil sus,deci,peste un timp cand se va acomoda cu tine, da i jos acoperisul(se desprinde din cleme), si intinde i un bat asemanator cu cel pe care sta in casa lui,insotit de comanda "sus-sus", El trebuie sa se suie pe bat si sa stea linistit,il scoti de acolo si il pui indeva in apropierea coliviei. Nu uita sa tragi jaluzelele,perdelele sau ce ai tu,ca sa eviti accidentul in care el va da cu capul in geam,speriat bineinteles. Nu uita usa deschisa. Apropie te de el cu seminte de floarea soarelui ( sunt de a dreptul innebuniti dupa ele) tinuta in degete si da i comanda "bun-bun" ca el sa manance si sa va imprieteniti. O data ce se linisteste,va capata incredere in tine si usor usor il vei dresa. Nu uita,comenzile trebuie sa fie scurte si sa repeti cuvantul. Nu este un caine sa i spui sezi, este papagal deci ii repeti cuvantul ca el sa il retina. Pune i muzica ambientala,in surdina, da drumul la televizor sa auda voci, te va iubi.
3. Cantatul. Presupun ca ti a cantat si tie pana acum si daca ai observat, te cam termina de urechi mai ales daca e speriat. Cu trecerea timpului, cantecul lui va fi pe triluri daca este baiat, si tipat daca este fata. Diminteata,la 6 eu ma trezesc si ii invelesc cusca cu o esarfa,alt fel la 8 jumatate cel tarziu sunt in picioare. Cand l am luat,in primele zile nu ma trezea, dar acum ca se simte ca acasa, incepe sa faca pe cocosul.
4. Motul. Motul iti spune totul despre starea pasarii, asa cum ai vazut,cand este atent la tine,iti tine creasta ridicata, atunci cand este furios, o ridica atat de mult incat primul fulg aproape ca este inclinat spre cioc, atunci cand este speriat sau ii este frica, motul este lipit de cap, iar cand este relaxat,motul sau sta ridicat, dar inclinat spre spate.
5. Pedepsirea. Vei constata indignat,ca va incerca sa te domine, sa ti arate ca este suf si ca in familia ta,el este alfa (ca si in stlolul sau,la originile sale). Va incepe sa te muste daca vrei sa il atingi sau sa il hranesti din mana, el va decide ce are chef sa faca,fara sa te asculte. Iti reamintesc, ceea ce m a lasat si pe mine paf, papagalii sunt extraordinar de inteligenti deci te va simti. In cazul in care te musca, in cazul in care nu asculta de tine sau incearca sa te domine, el trebuie pedepsit, sa vada ca greseste. Ce faci? NU IL BATI, NU IL AZVARLII, NU IL LOVESTI, NU TIPI LA EL. De ce? Chiar daca zboara si ai sa crezi ca aruncandu l, nu va gadea, forta ta este mare si l vei rani, in plus i se va face atat de prica de tine incat va tine minte ce i ai facut si il vei pierde, nu va mai avea incredere in tine si niciodata n o sa l mai castigi. Nu l bate, chiar si pedeapsa cu un bat subtire este dureroasa, il vei rani, este pasare, este sensibil si ii poti fractura oasele subtiri, bineinteles va muri. Nu tipa la el, nu va intelege ca esti furios, ba chiar incantat va incepe sa cante si el atat de tare sa te acopere,crezand ca si tu canti. Atunci cand il pesepseti, nu l mai alinta, da i comanda sus, i al pe bat si baga l in colivie. Vosrbeste i cu un ton jos si calm ca esti suparat si nu mai sunteti prieteni. Lasa l 10 minute acolo, nu l baga in seama, arata i ca esti suparat prin indiferenta, cu siguranta isi va da seama ca a gresit. Dupa reflectare, scoate l si incepeti sa va jucati, vei vedea rezultate.
Adaugat: 22-03-2011 11:24
Cu scuzele de rigoare catre administratorii forumului, imi pare rau daca suna putin a reclama atat recomandarile pentru hrana cat si ve voi spune mai jos, va rog insistent sa nu stergeti postarea intru cat va fi folositoare proaspetilor crescatori.
Internetul oera informatii despre orice vis a vis de cresterea si intretinerea papagalilor insa unele informatii sunt insuficiente si pot induce in eroare noii proprietari, mai mult speriindu i. Azi am fost la librarie si am cumparat o carticica la un pret de chilipir, a unui doctor veterinar german, specializat in medicina veterinara a pasarilor de apartament. In carte, sunt ridicate probleme ale ingrijirii, hranirii si bolilor atat pentru pasare cat si posibile poli transmisibile la om. Cartea se numeste "Pasari de apartament - Nutritie,adaposturi, boli, tratamente" si este scrisa de Doris Quinten. In ea gasiti informatii esentiale, insotite la finele cartii de fotografii color cu exemple de boli. De ce ridic problema cartii? Cand am cumparat papagalul, a inceput sa i se exfolieze ciocul iar pe picioruse sa i apara o depunere ca o faina alba. Am cautat informatii pe internet si am gasit simptomele bolii numita raie. Papagalul se scarpina pe nas si statea in fulgi, m am speriat si am crezut ca intradevar avea raie. Ce se intamplase de fapt. Fiind prost crescut, doar cu seminte romanesti la 4 lei, fara vitamine, fara os de sepie, papagalul avea carenta de calciu, motiv pentru care ciocul s a exfoliat atat ingrijorator. "Faina" de pe picioare nu era semn de boala, el statea cococat cu picioarele pe osul de sepie si de acolo s a depus. Iata ca, fiind in situatia unui proaspat in domeniu,nu am stiut lucrurile astea, un crescator din cartierul unde locuiesc, mi a recomandat hrana, vitamine si iata ca acum e bine merci,sanatos. In plus, cartea ar trebui sa o aiba oricare dintre voi ( asta nu inseamna ca va scuteste de vizita la veterinar dar prezinta un avantaj concret intru cat veterinarii nostrii nu sunt specializati in pasarile de apartament, ei stiu cu gaini si porumbei...ca de obicei,neamtul ne a luat o inainte cu multi ani in urma de fapt).
Ps: Patrunjelul este toxic din cate stiam. nu i mai da nici orez,nici sare,nici paine sau alte minunatii. Nu ciocolata Iar biscuiti daca ii dai, rupe i doar un colt mic si nu i da des. Poate gasesti in comert ceva special. Doar morcov, ou bine fiert, mar dar cojit de semnite, mazare. Inca ceva, evita apa de la chiuveta cu clor, eu iau apa de izvor de la tara, o fierb si o las la racit. Cand nu am apa de izvor, ii cumpar o sticluta mica de apa plata cu compozitie chimica scazuta.