smire wrote:presupun ca burtica i s-a umflat treptat pe parcursul acestui an...n-am mai intalnit asa, dar ma gandesc ca e un prolaps al gusii...ori poate si o hernie.....cred ca operatia e singura solutie, insa riscurile sunt uriase...ma gandesc ca ar fi bine sa pape mancare "usoara", gen OVOMIX de la padovan, iar semintele sa i le mixezi tu,sa i le macini cumva k s-o ajuti sa le digere mai usor...
Da Smire, burtica i s-a umflat treptat. Asa s-a exprimat si doctorul, "Prolaps" al gusii.
Eu am adoptat-o doar de cateva luni. Stapanii initiali au nascut gemeni si nu au mai avut timp de ea, au tinut-o timp de un an inchisa in cusca in conditiile in care ea e un papagal care nu se mai dezlipea de ei.
Cand am luat-o era total salbaticita, nu mai stia sa zboare, devenise obeza, facea oua si avea burtica. Eu cred ca asa a aparut burtica.
Am aflat ce era abia cand am dus-o la doctor. Ca sa scape de obezitate am tinut-o pe cura serioasa de slabire, reimblanzire si zburat, si intr-o luna a fost ca noua, sociabila, iubitoare, scazuse si burtica, zbura fara probleme, nu a mai facut oua.
Insa acum burtica ii creste din ce in ce mai mult. Mi-a recomandat si doctorul sa ii dau si altceva in afara de boabe, insa imi este frica de cand mi-a zis ca s-ar putea ca alimentele sa fermenteze in gusa si sa ii fac mai mult rau.
Mi-au mai recomandat sa presar nisip de scoici printre boabe. Am cumparat nisip de scoici insa cand am citit prospectul scria ca este pentru dusumeaua coliviei si mi-a fost frica sa ii dau... exista un nisip special pentru mancare? sau merge orice fel de nisip de scoici?
Nu ma pricep la alimentatia de papagali. Poti sa imi dai mai multe detalii? Ce este acest ovomix? Am vazut pe net ca este un fel de mancare piure... nu ii poate face mai rau in conditiile date?
Cum as putea sa ii variez meniul? Mi s-a recomandat banana, morcov, salata, ou fiert... e ok sa ii dau si astfel de alimente in conditiile in care bolul alimentar ramane "blocat" in gusa si tranzitul este foarte lent? nu mareste riscul de fermentare?
Primul doctor mi-a zis ca e esential sa ii fac in fiecare zi "masaj" la burtica. Alt doctor mi-a zis sa nu fac asta pentru ca are peretele foarte subtire si se poate "rupe".
Primul doctor mi-a zis sa ii fac operatie, alt doctor mi-a zis sa nu ii fac pentru ca riscurile sa moara sunt mai mari.
Imi cer scuze pentru mesajul foarte lung insa sunt total debusolata, am o groaza de semne de intrebare si vreau neaparat sa fac ceva, orice ca sa imi ajut puiul sa se simta mai bine...