6,501

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Buna seara!
Este primul meu post, deci sunt incepator cu perusii. Deocamdata nu posed niciunul, dar ideea mi-a venit cand am crezut ca ei pot fi o afacere... Atunci m-am hotarat sa-mi iau o pereche, m-am documentat s.a.m.d... Dar vazandu-va pe voi aici, cu cata dragoste va ingrijiti micutii, mi-am dat seama ca nu trebuie sa ii folosesc ca pe o afacere...
Deci m-am hotarat sa achizitionez unul... Doar ca sunt din Alexandria, si la Pet-Shop par cam dubiosi... Adica sunt agitati incontinuu si n-au stare... Sunt multi acolo intr-o voliera... Ma rog poate mi s-a parut! Asadar, vreau sa stiu daca as luat o pereche la 3 luni amandoi ar fi ok? Sau sa-mi iau doar masculul si mai apoi sa-i iau o femela? Cam cat trebuie sa fie diferenta de varsta? Astept raspuns, si voi reveni cu un nou post! Multumesc anticipat!
Toate cele bune  smile

Adaugat: 18-07-2010 20:51

andreea7 wrote:

am revenit si eu...am o veste trista...cat am fost plecata la munte, sora mea s'a ocupat de pasari si pipa a scapat  :cry: .a ridicat usita  coliviei, desi e prinsa cu un carlig de rufe, si a iesit pe geam.nu stiu cum a reusit ea sa ridice usita  :cry: si maine era ultima zi de tratament impotriva raiei. cum am ajuns de la munte am si plecat sa cumpar o femela.vad ca cei doi se impaca bine.mi'e dor de micuta mea  :cry:

Imi pare rau pentru tine, scuze ca n-am mentionat in celalalt mesaj, chiar nu vad functia edit...  sad

6,502 (edited by andreea7 18-07-2010 20:39)

bine ai venit.multumesc  :pup: animalele/pasarile nu trebuie vazute ca pe o afacere.sunt singurele fiinte care te pot face fericit in orice moment(iti spun asta din propria experienta) si...daca ar fi vorba de o afacere...mai intai ar trebui sa le iubesti ca sa ajungi la afaceri.poi daca vrei sa il inveti sa vorbesca iei un mascul pui, iar daca te gandesti sa ii imperechezi poti sa iei o pereche, chiar si tanara.eu sunt de acord cu pereche, pentru ca unui animal ii e bine daca are unul ca el alaturi  big_smile o sa vezi ca o sa ajungi sa le iubesti foarte mult... big_smile

mai asteapta si alte pareri...sunt altii care se pricep si mai bine...

P.S. :nu iti apare functia de editare pentru ca nu esti super utilizator

5 :aga: Chiky,Pufy,Maslinutza,Puiu si Puiutza+ 1 pui+ 2 oua- 6 :nimfa: Bruno si Perluta, Mafy si Snow, Tzuiu si Tzuiuka 12 :perus: Papi si Pipa+ 3 pui 4 Zebre Australiene: Cipy si Ciry+ 1 pui 1 peste Betta- Beti- 1 :caine: Brack German -Max- 4 Cucuruzi

6,503

sochaux wrote:

Buna seara!
Este primul meu post, deci sunt incepator cu perusii. Deocamdata nu posed niciunul, dar ideea mi-a venit cand am crezut ca ei pot fi o afacere... Atunci m-am hotarat sa-mi iau o pereche, m-am documentat s.a.m.d... Dar vazandu-va pe voi aici, cu cata dragoste va ingrijiti micutii, mi-am dat seama ca nu trebuie sa ii folosesc ca pe o afacere...
Deci m-am hotarat sa achizitionez unul... Doar ca sunt din Alexandria, si la Pet-Shop par cam dubiosi... Adica sunt agitati incontinuu si n-au stare... Sunt multi acolo intr-o voliera... Ma rog poate mi s-a parut! Asadar, vreau sa stiu daca as luat o pereche la 3 luni amandoi ar fi ok? Sau sa-mi iau doar masculul si mai apoi sa-i iau o femela? Cam cat trebuie sa fie diferenta de varsta? Astept raspuns, si voi reveni cu un nou post! Multumesc anticipat!
Toate cele bune  smile

sochaux..ma bucur ca acum gandesti altfel... si ma bucur de asemenea ca ai vrea sa achizionezi unul, ideea de a lua o pereche la 3 luni este o idee foarte ok... iar daca iti doar un mascul...ai grija sa nu'si fi gasit intre timp perechea..deoarece dupa despartire majoritatea perusilor mor... in rest e ok  wink  si daca totusi nu vrei sa'ti iei de la pet shop ai putea de asemenea sa'ti iei de la un crescator din orasul tau , sigur vei gasi unul  smile  Eu personal nu as lua niciodata un animalut de la pet shop... am observat ca ingrijitorii nu prea le pasa de ele... iar animalele sfarsesc in a deveni agresive si triste...

-Lory-   :heart: *Nu exista psihiatru mai bun pe lume decat un catelus care te linge pe fata.*
:floare: *Cainele este singura fiinta dupa pamant care te va iubi mai mult decat te iubesti tu insuti.*

6,504

Multumesc pentru sfaturi, dar ma gandesc asa: daca iau o pereche la 3 luni, nu e posibil sa se imperecheze si sa faca oua? Adica n-am nicio problema cu asta, stiu ca la varsta de 3 luni sunt maturi, dar cred ca nu e indicat (din ce am mai citit si eu) ca o femela sa faca pui la 3 luni... Deci e ok daca-i tin in aceeasi colivie? Plus ca am mai citit undeva ca daca e mai mult de unul e aproape imposibil sa-l inveti sa vorbeasca… Mai astept pareri in legatura cu ideea de pereche si inmultirea la 3 luni si in legatura cu vorbitul cand e mai mult de unul singur…
All the best !  smile

6,505

pe la varsta de 1 an e bine sa se imperecheze.pot sa stea amandoi in aceeasi colivie, doar sa nu le pui cuib.cuibul ii stimuleaza sa se imperecheze si sa faca oua.succes.pana la urma e alegerea ta...unul daca vrei sa il inveti sa vorbeasca si cand o sa fie mai mare sa ii iei pereche, sau o pereche  smile

5 :aga: Chiky,Pufy,Maslinutza,Puiu si Puiutza+ 1 pui+ 2 oua- 6 :nimfa: Bruno si Perluta, Mafy si Snow, Tzuiu si Tzuiuka 12 :perus: Papi si Pipa+ 3 pui 4 Zebre Australiene: Cipy si Ciry+ 1 pui 1 peste Betta- Beti- 1 :caine: Brack German -Max- 4 Cucuruzi

6,506

sochaux wrote:

Multumesc pentru sfaturi, dar ma gandesc asa: daca iau o pereche la 3 luni, nu e posibil sa se imperecheze si sa faca oua? Adica n-am nicio problema cu asta, stiu ca la varsta de 3 luni sunt maturi, dar cred ca nu e indicat (din ce am mai citit si eu) ca o femela sa faca pui la 3 luni... Deci e ok daca-i tin in aceeasi colivie? Plus ca am mai citit undeva ca daca e mai mult de unul e aproape imposibil sa-l inveti sa vorbeasca… Mai astept pareri in legatura cu ideea de pereche si inmultirea la 3 luni si in legatura cu vorbitul cand e mai mult de unul singur…
All the best !  smile

Din pacate asa este... daca sunt mai multi perusi nu prea le mai acorda mult timp si pentru stapan (majoritatea perusilor isi ignora stapanii) din cauza ca stau mult cu semenii lor  smile  dar mai sunt si exceptii.Dar sansa de a invata sa vorbeasca sunt foarte minime... un mascul si o femela se inteleg doar din priviri ... smile) lasand la o parte gluma, daca vrei sa inveti perusul sa vorbeasca atunci nu ii lua partener/a.

Daca vrei pereche la 2-3 luni e ok sa ii tii in aceeas colivie, nu se intampla nimic  smile  inafara de pupaceli si stat unul langa altul intreaga zi  :rusine:

Adaugat: 18-07-2010 23:11

sochaux ai MP  :elefant:

-Lory-   :heart: *Nu exista psihiatru mai bun pe lume decat un catelus care te linge pe fata.*
:floare: *Cainele este singura fiinta dupa pamant care te va iubi mai mult decat te iubesti tu insuti.*

6,507

Ok, multumesc pentru sfaturi smile Ma gandesc sa-mi iau un mascul... Sa-l invat sa vorbeasca si-apoi sa-i formez pereche!

6,508

azi le-am schimbat mancarea peruseilor,iar mama a plecat la o farmacie veterinara sa ii cumpere ceva pentru diaree lui paco si ia dat niste pastile si ia zis sa ii dea cate un sfert din pastila pe zi,dimineata.cand l-am luat in mana pe paco era atat de slab  :cry:  :cry:  :cry: mi-a fost atat de mila de el ca imi era frica sa il tin in mana :cry: acum mananca dar tot e infoiat.sper sa se faca bine cat mai repede.

6,509

alexandra10 wrote:

azi le-am schimbat mancarea peruseilor,iar mama a plecat la o farmacie veterinara sa ii cumpere ceva pentru diaree lui paco si ia dat niste pastile si ia zis sa ii dea cate un sfert din pastila pe zi,dimineata.cand l-am luat in mana pe paco era atat de slab  :cry:  :cry:  :cry: mi-a fost atat de mila de el ca imi era frica sa il tin in mana :cry: acum mananca dar tot e infoiat.sper sa se faca bine cat mai repede.

Imi pare rau pentru tine, te sfatuiesc sa-l duci la veterinar... Are sanse mai mari sa supravietuiasca...

6,510

Am decis sa-mi invat perusul (paco) :perus: sa vorbeasca, asa ca in fiecare zi, cate 5 minute repet cuvintele "pupa mami baiatul" si el deschide si in inchide ciocul de multe, e vreun semn?? incepe sa vorbeasca??? se chinuie macar?

Detin un perus (Paco) :perus: si o nimfa de 3 ani (Cookie), :nimfa:, VA IUBESC :heart:

6,511

george asa fac perusii cand le e cald.in acea camera e cald?

6,512

george1991 wrote:

Am decis sa-mi invat perusul (paco) :perus: sa vorbeasca, asa ca in fiecare zi, cate 5 minute repet cuvintele "pupa mami baiatul" si el deschide si in inchide ciocul de multe, e vreun semn?? incepe sa vorbeasca??? se chinuie macar?

Semne ca se chinuie sa vorbeasca sunt destul de zgomotoase...va incepe mai intai sa-si schimbe ciripitul clasic intr-o bolboroseala pe care si-o va exersa zilnic ( si nu in soapta  :wow:  )...Paco e inca mic, e doar in faza de ascultare...si isi va alege singur cuvantul pe care il va rostii...Kimmy a inceput sa-si dea drumul la vorbire pe la trei - patru luni si primul cuvant a fost "pupiciu", fata de "pupic" cum ii repetasem eu...

:perus: Kimmy Puta jr.
RIP: Piscotel,Micu&Bella...Kimmy parte din sufletul meu

6,513

Imi poate da cineva vreo sugestie de nume pentru un  :perus: ? big_smile O sa-mi iau unul zilele astea, si nu stiu cum sa-i zic... Un nume de mascul, astept mai multe variante smile Multumesc!

6,514

acum am vazut si eu cat se iubesc peruseii mei.cand paco statea infoiat si dormea polly a mers la el si il curata.le-am facut si cateva poze.sunt asa de scumpi! :heart:

6,515

Masculul dormea? Daca da cred ca e ok big_smile Si foarte dulci! Sa-ti traiasca si sa ne-anunti cand ai puisori!!

6,516 (edited by necunoscuta 19-07-2010 16:03)

sochaux wrote:

All the best !  smile

Salutare si bine ai venit ! 1st of all, te contrazic, un perus se poate numi adult abia dupa implinirea varstei de 1 an. Pana atunci, e doar un ``kinder``. Inmultirea la 3 luni... nu poate avea loc. Inmultirea se face intre doi perusi maturi. Sunt persoane care lasa sa depuna ouale.. dar risti sanatatea perusului. Nu e deloc recomandat. Depunerea si clocirea presupune un maxim efort din partea femelei.. .. calciu... etc. etc... un pui la 3 luni nu este pregatit pentru asa ceva. smile In ceea ce priveste vorbitul.. depinde ce iti doresti. Poti lua intital masculul, caruia sa ii dedici mare parte din timpul tau... si care intr-un final va invata sa vorbeasca, insa trebuie sa stii, ca odata ce ii vei aduce pereche.. se prea poate sa fii ignorat de invatacelul tau. El va urma mai mult perechea acum, decat pe tine. Si daca te intrebi daca va mai vorbi dupa ce ii aduci pereche, da.. o va face...Exemplu: Setris.. are pereche.. dar Kimmy al sau vorbeste. Nu stiu acum sa zic la el in ce oridine au venit.

Sper ca te-am lamurit catusi de putin .

Acum... asteptam decizia.

Amu.. problema mea.. porumb le pot da fiert... sau nefiert? big_smile

Simo

6,517

2 dintre perusi mei
si nimfa mea care a murit :cry:

Adaugat: 19-07-2010 18:14

scz pentru claritatea pozelor este facuta pe tel. mobil

6,518

nui nik,uitati si perusul meu

6,519

Dragilor, nu am mai scris de foarte mult timp, revin cu veşti foarte bune:
-băiatul stă cu puiul (cel de trei luni) şi nu mai este nici bătut, nici stresat;
-tot el zboară acum mai bine şi, încetul cu încetul, reuşeşte să ia şi curbele şi să aterizeze mai bine (el are o umflătură, probabil o tumoare şi din cauza greutăţii acesteia întâmpină dificultăţi în zbor cât şi la aterizare, oboseşte repede);
-puiuţii sunt bine şi cresc văzând cu ochii;
-fata hrăneşte foarte bine puiuţii (au guşile pline, presupun că este ok), aceştia sunt blânduţi şi deja vin la mână;
Pentru că am fost singuri acasă pentru o săptămână, am profitat şi am zburat prin toată casa...
Gata cu pălăvrăgeala, uitaţi poze:
1. Coco după ce a fost bătut.
2. Toţi trei, stăteau pe geam.
3. Toţi trei, stăteau pe galerie.
4. La o bucată de pâine.
Restul sunt poze cu puiuţii. Poate vă puteţi da cu părerea şi despre culorile acestora.
Vă pupăm toţi 7!  :heart:

Gabriela

6,520

:heart:  Sa-ti traiasca Gabi...toti par a semana cu mama si cu sora lor mai mare, vor fi albastru dominant pied...ce mai niste frumuseti  :heart:

Adaugat: 19-07-2010 20:53

Si acum sa va anunt schimbarile din stolul meu, Petrache a plecat la stapani noi si iubitori, Vivi va pleca si el in doua saptamani...iar pt. Kimmy am o surpriza  :heart:  Se numeste Piscotel, are cam doua luni, e achizitionata din magazin (din pacate, sau fericire pt. ea )...nu am gasit magazin in care sa nu fie bolnave pasarile  sad  ...piscotel are probleme digestive, e in carantina pe tratament...i-am facut baita din cap pana in picioare  ( mi teama de raie ) si am spalat ciuruletul ala murdarel ( il spalam zilnic, si sunt progrese )...va pun cateva poze cu printesa mea de sticla  :heart:

6,521

Setris, să fie toţi albaştri oare?  smile
Şi eu care credeam că unul din ei este alb...
Nu contează... Să fie sănătoşi!
Ai glumit când ai zis că vrei un pui de la mine?  :hihi:

Gabriela

6,522

Nuuu...atunci nu glumisem...chiar vruiam pereche la Kimmy...dar am luat-o pe Piscotel...ideea unei pasari tinere transportate pe ruta Bucuresti - Brasov pe caldurile astea ma cam ingrozeste...oricum mai sunt doua trei saptamani pana se pot deosebii puiutii tai...daca nu exista simpatie intre Kimmy si Piscot, mai vorbim...deocamdata sunt in asteptare, Piscotel este bolnavioara.  sad

6,523

sochaux wrote:

Masculul dormea? Daca da cred ca e ok big_smile Si foarte dulci! Sa-ti traiasca si sa ne-anunti cand ai puisori!!

da masculul dormea,dar e bolnavior.si la pui nu ma astept prea repede,nu vor face,femela il bate cateodata pe mascul.si multumesc stiu cat sunt de dulci :heart: acum sa dea Dumnezeu sa se faca masculul bine...

6,524

alexandra10 wrote:

george asa fac perusii cand le e cald.in acea camera e cald?

Mentionez ! am aer conditionat in camera
sunt 19-25 grade mai mult nu

Detin un perus (Paco) :perus: si o nimfa de 3 ani (Cookie), :nimfa:, VA IUBESC :heart:

6,525

george perusul meu are in jur de 5 luni si la inceput cand l-am cumparat (2 luni avea)am intrebat si eu pe forum ca scotea niste sunete si eu credeam ca poate vrea sa vorbeasca..dar nu era asa!ocupa-te in continuare de el si in timp o sa-ti dai tu seama cand chiar incearca sa vorbeasca..dar nu te astepta sa se intample prea repede,mai ales ca nu-l ai de mult timp.tb sa se obisnuiasca bine cu tine,cu casa,sa ajunga sa te indrageasca si apoi o sa vrea sa te imite!

:floare: Georgiana :floare: