Re: Zebre australiene - Taeniopygia guttata
Multumesc, raluky4, pentru sfaturi !
Tocmai am citit un articol scris mai demult pe Latifa despre cum trebuie sã fie colivia lor . Din pãcate, nu prea seamãnã cu ce am eu Mie crescãtorul, mi-a recomandat o colivie de dimensiuni mai mici decât scrie în articol (asa cum avea si el si în care avea vre-o 10-15 pãsãrele). A zis cã si el acasa în asa ceva le tine, dar separate pe perechi, nu toate la un loc ca în piatã. Cuiburi pentru zebre nu avea, asa cã le-am fãcut eu dintr-o cutie de carton cum am vãzut la el (doar ca într-a lui, stãtea si o d-nã zebrutã cu intentii ouãtoare), le-am mai pus si un leagãn (fãcut dintr-o micã palãrie de paie, pe mãsura lor) si piscinã (dintr-o cutie de plastic), mã rog... m-am strãduit sã le fac sã se simtã bine. Oglindã nu au, leagãnul îl ignorã gratios, cuibul aidoma si la fel, baie nu le-am surprins fãcând, dar le-am vãzut penajul ud de câteva ori. Pe jos, le-am pus nisip cumpãrat tot de la piatã (am sã-l schimb cu servetele cum am citit în articolul acela). Cuib nu am gãsit de cumpãrat, poate de aceea nu le place. Problema este cã e greu de schimbat asternutul, pentru cã se agitã grozav de câte ori deschid usita custii. Încolo, sunt vioaie si guralive (dimineata, cum mã apropii de ele încep sã ciripeascã, de parcã m-ar saluta
De mâncare le dau semintele lor, firimituri de pâine, morcov ras, coji uscate si pisate de ou, varzã tocatã sau o fãrâmã de brânzã sau gãlbenus fiert. Mâine, promit cã merg sã le caut si os de sepia, cum am citit.
Însã spre deosebire de prima pereche pe care am avut-o, ãstea nu intrã în cuib ci dorm pe bete (una lângã alta ce-i drept), dar în rest, musiu Puiu nu se "umflã în pene", nu carã fire de lânã sau iarbã uscatã la cuib si nu pare de loc interesant de domnisoara Puia Eu tot mai sper, ca poate Puica e prea tânãrã, cã am uitat sã-l întreb pe vãnzãtor ce vârstã au fiecare
)