Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus
si perusii mei se pupacesc dar femela nu a fost niciodata in perioada de imperechere :wow: dana nu stiu ce sa zic,asteapta si parerile celorlalti
Forumul tuturor animalelor de companie. Comunitatea posesorilor de animale de companie.
You are not logged in. Please login or register.
Forum 4animale → Pasari → Despre Perusi - Melopsittacus undulatus
si perusii mei se pupacesc dar femela nu a fost niciodata in perioada de imperechere :wow: dana nu stiu ce sa zic,asteapta si parerile celorlalti
alexandra10 perusii tai ce varste au ? Ai mei au aprox 2 ani :heart:
Danutza te rog mult sa imi raspunz ila MP :pup:
alexandra10 perusii tai ce varste au ? Ai mei au aprox 2 ani :heart:
si ai mei au aproximativ 2 ani si ceva cred.i-am luat de la pet shop si nu stiu varsta lor exacta.s-ar putea sa fie mai mari.ii am de 1 an si ceva.cand i-am luat paco avea deja ceromul albastru iar polly avea ceromul maro.
ce scumpi sunt danutza:X abia astept sa iau si eu o femela albastra
andreea...daca ceromul e maro atunci e fetita..si daca e inca micuta e normal sa aiba pe margini o culoare deschisa...cel putin eu asa stiu
mie mi'i dadu crescatoru' ca avand in jur de 1 an amandoi.ma mai uitai pe net si mai vazui femele care au ceronomul maro cu albastru pe margini(deschis).treaba e ca se si pupacira :heart:
am gasit un articol interesant pe site.sper sa va ajute.
Insuccesul imperecherii la pasari. Posibile cauze si solutii.
Imperecherea pasarilor nu este intotdeauna un succes si pana si celor mai experimentati crescatori li se intampla tot felul de accidente neprevazute si tragice. Imperecherea este un proces solicitant pentru pasari si care contine intotdeauna o nota de imprevizibil. Totusi, cu cat veti organiza mai bine reproducerea pasarilor dumneavoastra cu atat mai multe sanse de succes veti avea.
Extrem de important este aspectul sanatatii pasarilor. Asigurati-va ca exemplarele pe care le imperecheati sunt perfect sanatoase si intr-o forma fizica excelenta! De asemenea, criteriul varstei este si el important. Nu imperecheati pasari prea tinere, asteptati intotdeauna pana exemplarele au atins varsta maturitatii sexuale! Un alt detaliu de luat in seama este dieta pasarilor. Ea trebuie sa fie echilibrata nutritiv pentru a avea siguranta ca pasarile au suficiente rezerve energetice pentru a face fata efortului imperecherii si cresterii puilor.
Va recomandam sa nu va lansati in reproducerea pasarilor dumneavoastra daca nu ati studiat temeinic subiectul, daca nu puteti sa le oferiti pasarilor conditiile optime de care au nevoie sau daca nu veti avea cum sa le gasiti viitorilor pui stapani iubitori.
De asemenea, va recomandam insistent ca in cazul in care observati o eventuala problema, sa va adresati de urgenta medicului veterinar! Nu incercati sa tratati dumneavoastra pasarile si nici nu asteptati ca acestea sa se vindece singure!
In cele ce urmeaza vom enumera cateva dintre cele mai intalnite probleme ce apar la imperecherea pasarilor, impreuna cu posibilele lor cauze. Unele dintre probleme pot fi solutionate chiar de catre noi, stapanii pasarilor, prin diverse ajustari, insa altele sunt in afara controlului nostru. Lista de mai jos nu este in niciun caz completa intrucat sunt foarte multe lucruri care se pot intampla si care conduc la insuccesul reproducerii. Totusi, aceasta lista va poate oferi o imagine de ansamblu asupra potentialului insucces al imperecherii.
PROBLEMA- CAUZE POSIBILE
Pasarile refuza sa intre in cuib =Cuibul este orientat intr-o directie gresita (schimbati pozitia si/sau orientarea cuibului)
Gaura de intrare este prea mica =(mariti gaura de intrare)
Totul este pregatit dar ouale intarzie sa apara... =Perechea este de fapt formata din 2 masculi sau 2 femele
Exemplarele nu se plac deloc
Pasarile sunt prea tinere sau prea batrane
Conditiile de imperechere nu sunt suficient de stimulante (asigurati-va ca TOATE conditiile necesare sunt indeplinite: lumina, dieta, cuib etc.)
Pasarile sunt bolnave sau extenuate de imperecheri repetate
Ouale depuse sunt infertile= Perechea este de fapt formata din 2 femele
Masculul este incepator
Femela este agresiva si nu accepta copulatia
Stinghiile din colivie nu sunt suficient de solide incat sa permita actul imperecherii
Exemplarele nu se plac deloc
Unul sau ambii parteneri sunt infertili
Exemplarele sunt prea tinere sau prea batrane
Penele din jurul regiunii anale impiedica desfasurarea corecta a actului imperecherii
Pasarile sunt bolnave sau extenuate de imperecheri repetate
Femela abandoneaza cuibul si ouale =Retentia oului (consult veterinar de urgenta!)
PROBLEMA= CAUZE POSIBILE
Coaja oualor se sparge = Femela sufera de deficit de calciu (oferiti-i suplimente de calciu inca de dinainte de inceperea sezonului de imperechere)
Cuibul nu este prevazut cu o stinghie si inauntru si parintii aterizeaza direct pe oua atunci cand intra
Unul sau ambii parinti sparg intentionat ouale = Ceva din mediul inconjurator este deranjant pentru pasari: prea mult zgomot, pasarile se simt in nesiguranta etc. (incercati sa le asigurati cu strictete TOATE conditiile necesare)
Embrionii mor in diferite stadii de dezvoltare = Defecte genetice
Prea multa sau prea putina umiditate
Clocire neadecvata
Parintii nu intorc ouale in cuib sau le intorc incorect
Diferite infectii bacteriene contractate de embrioni prin coaja oualor sau transmise de parinti inca de dinainte de depunere
Spargerea cojii oualor
Supraincalzirea sau racirea exagerata a oualor
Puii eclozeaza dar mor in primele zile sau saptamani de viata = Parintii nu ii hranesc sau nu ii hranesc cu ceea ce trebuie
Parintii calca pe ei si ii omoara in cuib
Malformatii congenitale
Hipotermie sau hipertermie
Diferite infectii sau afectiuni
Puii pot fi omorati de unul din parinti sau de alte pasari
Masculul sau femela moare in timpul clocirii sau in timpul cresterii puilor Sanatate precara
Diferite afectiuni contractate
Epuizare
Sursa:
www.4animale.ro
de pupat se pupa si baietii intre ei :d
dar daca are maro e fetitza stai linistita, dupa ce il mai imblanzesc pe al meu o sa ii iau o gagica si treb sa fiu atenta sa nu ma trezesc cu inca un baiat;))
Sincer diferentza dintre masculul si femela mea este diferentza de un an masculul fiind mai mare.Cand am luat-o avea vreo 3-4 luni si acum se imperecheaza iar....A 3a oara....cred ca o sa ii fur ouale ca si asa nu stiu se sa fac cu puii astia...plus ca ii poate fi fatal saracutza
Voi ce parerea avetzi?
ar trebui sa ii iei ouale,daca nu,s-ar putea sa o pierzi se va epuiza prea tare.scoate-i cuibul si nu il mai pune cateva luni.
george155 la ce varsta s-au imperecheat prima oara ? Imi doresc tare mult puiutzi dar ei nu vor sa imi faca
george155 la ce varsta s-au imperecheat prima oara ? Imi doresc tare mult puiutzi dar ei nu vor sa imi faca
Femela mea s-a imperecheat de la o varsta frageda, dar de facut oute si pui nu a facut pana la doi ani ( adica anul trecut )...
ai mei au aprox 2 ani ....... sper sa imi faca anul asta puiuti :pls: :perus:
Am si eu o problema cu perusul meu,de vreo 2 luni naparleste incontinuu,ii cresc,iar ii cad,vitamine(boabe)nu vrea,merge pe 11 ani.ce sa-i fac?
yokoman mie mi-au iesit din mascul albastru si femela verde un pui ALBINO .... ce sa mai cred ...
in prezent cate perechi de perusi ai si de cat timpte ocupi cu asa ceva? si mie mi-0ar placea sa cresc mai multi, dar inca sunt la stadiul de gandire... momentan am 3 perechi, dintre care 2 reproducatoare, iar una inca mai astept...
mentionez ca le tin toate intr-ovoliera incapatoare, au montate 4 cuibare in ea, 2 sunt ocupate cu pui de la 2 perechi , dar a treia nu a ocupat nimic pana in prezent.,.ce zici sa-i separ in colivie sau sa-i las acolo, perechea e formata ca stau toti separati pe perechi! astept parerea ta, multumesc!
daca ma uit atent la perusul meu observ ca tremura incetisor...mai ales la aripi..e cv in neregula cu el? ii este frig? de cand l-am luat stranuta de cateva ori pe zi
in rest nu are nimic...e ca de obicei
Daca cititi legile lui mendel veti observa ca nu depinde numai de parintzi...ci si de bunicii lor.
Gabitzu sunt vitamine de pus in apa special pentru naparlire incearca-le ce ai de pierdut...Sper sa iti treaiasca 100 de ani :X tie dar si celorlaltzi pentru ca vad ca aici toti tinem foarte mult la perushii nostri.
Danutza:Depinde de perushi mai...A mea s-a imperechiat si a depus ouale la aprox 7-8 luni.Si nu se intelegeau perfect...Dupa 2-3 luni devenise patroana pe cusca ) Nici nu ma asteptam.Punei o oglinda un leagan si un clopotzel..araneaza-le bine sa se simta bine...Trebuie sa se simta foarte confortabil in cusca ca sa se imperechieze..Stringhiile trebuiesc sa fie solide ca sa nu cada de pe ele cand o calca..
Astea le-a zis si Alexandra pe pagina trecuta.
Uita-te si la unghiutzile lor daca sunt prea mari se unesc intre ele cand stau pe stringhii atunci trebuiesc taiate(mare atentzie)
Ia-le si un cuib spatios dar nici prea mare....Sunt in pet shopuri special pentru ei cu gaura in mijloc jos.Pune-le inauntru doar foarte putin talaj pentru hamsteri sau iepuri(pentru hamsteri e mai bun ca e mai mic)
Asigura-te ca in casa nu este zgomot prea mare(nu inseamna sa nu fie muzica sau sa nu mai vb ca ii sperii ) Din contra este bine sa le pui muzica[nu la max])
FEMELE SUNT PREGATITE DE MICI PENTRU IMPERECHIERE INSA MASCULII NU.DACA MASCULUL TAU NU A AVUT DE UNDE SA IA EXEMPLU NU ARE EXPERIENTZA DREPT URMARE II VA FI GREU SA CURTEZE FEMELA.
Si ca deobicei revin cu inca o intrebare:Femelei mele i s-a schimbat culoarea ceromului i s-a facut alb alb...de la piatra de sepie cred...Are ceva?
perusica al meu e in perioada de naparlire si ii cresc niste cimpisori asa in cap!e normal nu?
Mai pun niste pozici cu copilul meu... sa vedeti cum evolueaza culoarea ceromului...
Intre timp, odata cu naparlirea ne-au aparut si bulinele! :heart:
da bicica...exact asa are si al meu de cateva zile ) are tzepi ...e smecher
soso e scump foc peruselu...are o culoare superba :X
perusica al meu e in perioada de naparlire si ii cresc niste cimpisori asa in cap!e normal nu?
Este foarte normal!!! Si al meu a avut asa...
Adaugat: 04-06-2010 19:57
soso e scump foc peruselu...are o culoare superba :X
Multumesc!!! Culoarea mea prefrata... sper sa-i gasesc pereche de aceeasi culoare!
Mai pun niste pozici cu copilul meu... sa vedeti cum evolueaza culoarea ceromului...
Intre timp, odata cu naparlirea ne-au aparut si bulinele! :heart:
e foarte frumos!sa-ti traiasca!eu cred ca e baietel,dar nu este un raspuns concret.
:cry: In seara asta am tras o mareeeee sperietura... :cry:
Am incercat sa-i tai un pic unghiile, si fix la ultima a inceput sa se zbata... am taiat un pic mai mult din ea... si a inceput sa curga sange... :cry: am fugit pe la farmacii dar toate erau inchise... noroc de o vecina ca mi-a dat betadine... acum copilu` e bine... sangerarea s-a oprit!
Va rog sa aveti MARE ATENTIE ATUNCI CAND TAIATI UNGHIUTILE PASARI!!!
Sa auzim de bine!
PS: Multumesc Alexandra!
eu nu am taiat niciodata unghiile la perusi si nici nu mi se pare k ar fi exagerat de mari
eu i-am taiat o singura unghiuta ca si-o indoise destul de tare :wis:
soso si eu vr sa ii cumpar la al meu o femela de culoarea aia..dar peste vreo 2-3 luni..sa se mai obisnuiasca si el cu mn
Forum 4animale → Pasari → Despre Perusi - Melopsittacus undulatus