Sa le luam pe rand. Poate perushul tau nu poate zbura pentru ca nu prea le-ai dat drumul sau pentru ca s-a ingrasat. Sau s-a lovit de ceva? Oricum, sa stii ca zborul pentru ei e esential. Am avut chiar un perush pe care l-am primit de la o amica si care nu putea sa zboare pentru ca nu i se daduse niciodata drumul. Ei au la aripioarele alea niste muschi, iar daca nu zboara se pot atrofia. Crede-ma ca orice pasare e fericita cand ii dai drumul din colivie. Si daca al tau se comporta altfel, inseamna ca ai o problema cu el ce tine de afectiune. Incearca sa-l incurajezi, sa-l scoti la zbor. Vorbeste-i bland si arata-i sustinerea ta. Asa va prinde si el curaj. E o smecherie cu perushii. Daca le arati ca-i iubesti, sunt ai tai. Te rasplatesc inzecit.
Sunt pasari foarte iubitoare.
Ziceai ca femela ta are ceva pe cerom. Trebuie sa stii sigur daca are raie sau este in perioada de imperechere. Cand e in perioada de imperechere, ceromul devine maro si chair apar niste cruste, dar nu e raie. Iar daca are raie, iti recomand sa nu mai pierzi timpul si sa incepi un tratament cu ulei de parafina. Stiu ca e stresant pentru ei, dar mai bine stresati decat bolnavi.
Cu branzica, nu stiu ce sa-ti zic. Eu nu le-am dat niciodata. Dar alti useri le-au dat si chiar le-a placut pasarilor. Mare grija, in schimb. branzica trebuie sa fie proaspata si nesarata si sa nu le dai decat putina. Poate alti useri te vor sfatui mai bine.
Adriana