Topic: Despre persana, peterbald, ragdoll si felina de primavara.
Istoricul persanei
In secolul al XVII-lea la curtea Angliei a fost adusa o pisicuta cu parul lung, de catre o caravana ce aducea mirodenii din India si Persia. Aceasta pisica a fost numita "persana", dupa tara din care provenea (Persia - actualul Iran). De fapt, aceasta este atestata documentar din 1684 I.H.
Pisica persana de astazi este rezultatul muncii a multor crescatori. Acestia au reusit sa pastreze o stare de armonie intre sanatate, forta fizica si un temperament placut.
Caracterul pisicii persane
Persana este de o frumusete aparte, ce nu poate fi intrecuta de alte feline. Calma, calculata, manifesta un atasament deosebit fata de stapan. Persana este o pisica exclusiv de apartament. Este o fire sociabila, nefiind in nici o situatie agresiva. Persana este o companie placuta, dar care are nevoie de timp si rabdare pentru cresterea si ingrijirea sa. Persana este rasa cea mai populara din lume.
Cum se ingrijeste o pisica persana
Conform Regulilor FiFe, o pisicuta ar trebui sa aiba un spatiu de minim 6 mp si o inaltime de 1,80 m. Aceasta este o recomandare, dar pentru un crescator responsabil aceasta ar trebui sa fie o regula stricta.
Din punct de vedere anatomic, datorita faptului ca persanele au capul mare si rotund, nasul foarte turtit si maxilarul inferior mic, au probleme de alimentatie. Ele apuca hrana cu dificultate. De asemenea, au probleme oftalmice datorita canalelor lacrimale prea scurte.
Blana persanei este lunga si deasa. Din acest considerent ea trebuie sa fie pieptanata zilnic. In caz contrar, blana se poate incalci, ceea ce va duce la necesitatea tunderii pisicutei, lucru nerecomandat. Persana trebuie pieptanata cu un pieptene metalic (cu dintii rari si extremitatile acestora rotunjite), pentru a fi evitata formarea nodurilor de blana si pentru masarea pielii.
De asemenea, ochii trebuie curatati zilnic cu ser fiziologic sau apa fiarta si racita. Daca scurgerile lacrimale sunt de culoare maronie, se va consulta medicul veterinar.
Pentru ca persana are o blanita foarte lunga, in perioada de naparlire inghite foarte multe fire. Tratamentul impotriva ghemelor de blana se poate face cu iarba speciala pentru pisici si produse specializate pe baza de malt.
Este bine ca, periodic, sa i se administreze persanei o cura de vitamine si minerale, cu acordul medicului veterinar si conform recomandarilor din prospect.
Starea de sanatate a persanei este influentata si de hrana care ii este administrata. O hrana bogata in elemente nutritive si minerale necesare pisicii va conduce la o conditie foarte buna a blanii.
Persana trebuie deparazitata intern la interval de 3-4 luni. Iar locuinta in care traieste alaturi de stapan trebuie dezinfectata lunar.
O persana bine intretinuta are o speranta de viata de pana la 16 ani.
Boala specifica persanei - PKD
Aproximativ 40% dintre pisicile persane sufera de PKD (rinichi polichistic). Depistarea sindromului polichistic renal se face cu ajutorul testelor genetice. PKD este o boala genetica progresiva, fiind ireversibila.
Felisa Colourangels a efectuat testele PKD la DDC Veterinary U.S.A. si Gribbles Molecular Australia.
Culorile pisicii persane
In cadrul rasei sunt recunoscute 42 de culori si tipare combinate. Deci este mai mult decat suficient in a face o alegere.
Felisa Colourangels este specializata in cresterea persanelor colourpoint, adica varietatea alba cu extremitatile colorate. Acest tip de persana a fost creat prin incrucisarea cu Siameza. Toate exemplarele de acest tip trebuie sa aiba ochi albastri. Orice abatere de la standard atrage descalificarea la concursurile feline.
Sursa: Gabriela UNGUREANU - Crescator
Felisa de Persane "Colourangels"
preluat de pe animalutze.com

