1,476 (edited by panter1 01-09-2009 19:54)

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

da.. se pare ca o pasare care candva a fost libera si salbatica.. nu a fost parasita de instinctele dorintelor de libertate, si cred ca oricat de domesticite si de dresate ar fi.. cand au geamu deschis.. tot or sa se faca nevazute intr-o zi.. La mine a fost geamul putin deschis pret de cateva secunde si.. direct acolo s-a dus.. asta e.. riscul nostru cum spune si deyseby si trebuie sa avem mare grija de ele wink

Anytza, nimfele nu zboara daca le scapi? eu cred ca da smile pazeste-o bine ca ai sa patesti ca mine cu perusul:) si daca ti-au murit 2.. a fost o intamplare dar 4.. nu stiu ce a fost smile Am aflat ca ei traiesc bine daca sunt singuri de mici.. si tinuti tot asa.. iar daca sunt invatati cu pereche si moare perechea sau zboara.. cel ramas nu mai traieste mult.. asta daca perusul e matur si super atasat de partener. Un alt aspect este mancarea.. la tara nu cred ca mananca graunte de porumb si grau la fel cum traiesc cu hamei.. morcovi, castraveti, sper ca celor 4 le-ai dat ce trebuie sa manance+curatenie in cusca zilnic, apa schimbata zilnic si nu cand se termina, un vas in care sa faca baie sau daca nu stropiti cu stropitoarea de spalat geamuri cu apa calduta si apoi tinuti la caldura fara curent pana se usuca, zbor de voie prin camera odata pe zi, etc... Poate atunci nu erai prea documentata despre ei.. si de asta ti-au murit. Sa ai grija de nimfa si sa iti iei masuri de siguranta anti-zbor ca si mine:P

Sa va povestesc cum e acum.. i-am luat o alta pereche, dar nu prea se saruta.. fata e cam trista.. cred ca ii pare rau dupa celalalt cu care se juca toata ziua si se sarutau, el nu o lasa in pace.. erau fericiti.. se vedea asta,ea manca mai mult, era mai vioaie. Baiatul acesta nou(asa a zis vanzatorul ca e baiat insa eu nu sunt convins de asta) care e mai mic cu o luna si ceva decat ea... nu prea e zgomotos cum ar trebui sa fie un baiat(celalalt canta mai mereu).. nu o curteaza chiar asa.. nu-i da de mancare din cioc, dar poate pentru ca e prea mic are 4 luni iar ea are 5 luni jumate nu o avea instinctele de mascul bine definite.. are ciocul jumate maron deschis si jumate negru am auzit ca se va albi la 5 luni, o fi adevarat? eu as vrea sa se deschida la culoare si cealalta jumatate deoarece arata cam aiurea cu ciocul in doua culori big_smile

1,477 (edited by Anytza 01-09-2009 20:19)

smile)Panter..la tara am fost doar in vacanta pentru cateva saptamani..Bineinteles ca nu-i dadeam sa manance decat mancarea cu care perusul era obisnuit,mancare speciala pentru el!Si nimfa poate zbura oricand..numai ca eu am plase la geam..si nu are nicio sansa sa iasa..Si am grija sa nu-i dau nicio oportunitate de a iesi afara pentru ca la fel ca orice pasare s-ar duce..si nu s-ar mai intoarce..Am mare grija de ea si o ingrijesc corespunzator!In privinta perusilor care mi-au murit (adica 3 ca al 4-lea a zburat,dar cu siguranta a murit si el pt ca nu stia cum sa se hraneasca in natura)s-a intamplat lucrul acesta din cauza ca s-au imbolnavit!Primul perus pe care l-am avut a trait 6 ani iar apoi a murit subit(nu stiu din ce cauza..nu a dat niciun semn de imbolnavire),al doilea arata ciudat ce-i drept(era cam bolnovior)si din pacate,nu am reactionat la timp pt a-l salva,iar al 3-lea..tot asa s-a imbolnavit si i-am cumparat tot felul de medicamente de pus in apa,pastile dar,din cauza ca nu este niciun cabinet veterinar in orasul meu,am mers pe mana celor de la farmacie..care..au dat gres..mai tare a suferit din cauza medicamentelor.Al 4-lea dupa cum stii deja,a zburat si nu l-am mai putut recupera..Niciun perus nu a avut pereche..au fost luati pe rand..Eram mica pe atunci si am fost invatata sa fiu responsabila cu micile vietuitoare..Mereu am avut grija sa nu le lipseasca nimic..le schimbam apa zilnic iar curatenie le facea in fiecare zi..Cand era cald le faceam baie si aveam grija sa le fie bine.Acum toata grija si atentia mea este indreptata catre Cipy,nimfa mea si am capatat suficienta experienta(dupa parerea mea)pentru a nu mai repeta greselile din trecut!

Cu penele altuia te poti impodobi,dar nu poti zbura.Acest lucru nu-l prea stiu oamenii,dar il stiu pasarile!

1,478 (edited by panter1 01-09-2009 23:07)

Am auzit ca si pasarile fac stop cardiac(cele mai de varsta a 2-a spre a 3-a) :wow: le vezi azi ca zboara de numa-numa si maine nu mai misca.. asta o stiu de la un veterinar, daca spui ca nu dadea semne de boala si a murit..

Am o propunere: si sper sa nu existe deja: nu numai eu ci si altii suntem proaspeti posesori de perusi si nu stim cum sa ii dresam, in ce conditii, ce trebuie facut in dresaj dar si ce NU trebuie facut, sau sa ii invatam sa scoata cateva cuvinte (asta in afara de sfaturile generalizate care sunt pe net si textele scurte care sunt acolo).. totul despre invatatul perusilor sa faca lucruri la comanda, sa ii imblanzim.. sa ne impartasim experientele fiecare ce a facut cu papagalul lui si ce a reusit.. caci pe langa faptul ca ii iubim ar fi ok sa stim si cum sa ne comportam corect, si sa ne ajutam aici pe forum.

Ar fi bine sa se faca un tutorial real de catre posesori de perusi mai experimentati si nu numai.. si care au reusit sa isi dresese animalutele lor sa execute lucruri la comanda.. si cum au reusit pana la urma de fapt, ce greutati au intampinat... Ma uitam pe youtube si sunt destui perusi super-dotati as putea spune din punct de vedere al inteligentei si asta pentru ca stapanii lor au stiut sa le-o dezvolte, dar cum??? As vrea ca fiecare sa vina cu ceva din experienta lui cu perusul si cum anume a reusit sa ii invete iar noi posesorii sa invatam din experientele celorlalti, iar noi la randul nostru sa ii invatam pe ceilalti cu ceia ce stim.. si fiecare sa invatam unul de la altul.

1,479

panter1 wrote:

ce trebuie facut in dresaj dar si ce NU trebuie facut,  totul despre invatatul perusilor sa faca lucruri la comanda 
  si care au reusit sa isi dresese animalutele lor sa execute lucruri la comanda..  Ma uitam pe youtube si sunt destui perusi super-dotati as putea spune din punct de vedere al inteligentei si asta pentru ca stapanii lor au stiut sa le-o dezvolte, dar cum??? .

As vrea sa intelegi ceva, perusii nu sunt catei! Majoritatea perusilor nici nu se invata sa vorbeasca, ce sa mai zic de lucruri la comanda.De ce sa`i stresam asa mult?Nu e de`ajuns cat ii solicitam, vorbindu`le in fiecare zi, si tinandu`i izolati, in speranta ca vor vorbi si ei limba noastra?Nu e de`ajuns cat ii stresam taindu`le aripile si tinandu`i fortat in mana, cand vrem noi?
Eu am 4 perusi, si`am avut multi pana acum.Dar niciodata nu m`am gandit sa`i dresez sa faca aport, sa stea in culcat, sa se rostogoleasca.. neutral Cel mai mult i`am imblanzit,cu multa rabdare.Si daca au mai prins un cuvant-doua era foarte bine. big_smile
Dupa cum ziceam, depinde si de perus.Sunt putini cei ce vorbesc, cei ce`si dau drumul la vorba mai repede, si au un vocabular cat mai mare, si pot lega fraze, sau pot raspunde la intrebari.Totul se face cu multa rabdare, dedicatie si iubire.Daca perusul poate, o va face...daca nu poate, nu trebuie chinuit si silit...

>>>>Alexandra<<<<

1,480 (edited by panter1 02-09-2009 21:20)

Mai bine ii "stresezi" de tineri si sa se invete cu oamenii si mai cu seama sa inteleaga ca stapanul lor este prieten si nu dusman iar in felul acesta se va simti in largul lor alaturi de oameni, sa zboare fara a se feri prea tare de stapan sau sa stea cu frica aia cand ne vede in preajma, asta cand va fi mai mare, pentru ca totul se invata in timp. La fel cum un parinte duce copilul la scoala sa se "streseze" sa invete cand e mic.. pentru a-i multumi cand va fi mare si ca asta l-a ajutat mult in viata. Deci chiar daca stresam papagalul cand e tanar.. mai bine sa ii stresam cateva luni si sa stea linistiti si fara frica de oameni 6-7 ani sau cat traiesc ei.. Ma refer la perusii "salbaticiti" cumparati de la pet-shop care sunt foarte speriati majoritatea si nu numai..

Cred ca nu m-am facut deplin inteles.. dresajul nu e neaparat sinonim cu "a chinui" in sensul de suferinta animalutului, incat sa se imbolnaveasca, sa fie traumatizat, batut etc.. nici vorba de asta, si scuzama ca te contrazic dar tot raul spre bine. Poate tu personal nu ai vrut sa faci asta(sa ii dresezi cumva ci doar sa ii linistesti) si te-ai multumit sa te uiti la ei, la culorile lor si sa ii auzi cum ciripesc, sau sa iti stea pe deget si sa spuna 2-3 cuvinte.. Daca iti pare rau ca nu sunt in Australia in liber zbor atunci de ce ii mai tii daca iti pare rau de ceva? De ce ii mai inmultesti? Sa se chinuie si urmasi urmasilor lor?? Hmm! Nu vrei sa ii fortezi deloc, OK! Ei habar nu au ce e aia libertate, nu au vazut asta in viata lor.. si sunt de parere ca sunt obisnuiti, si le facem un bine daca ii invatam sa nu mai fuga de oameni si sa ne considere niste prieteni de ai lor. Gandeste-te ca uneori trebuie sa se chinuie(in sensul de a face eforturi si nu de a suferi) putin si ei pentru noi.. si sa ne faca pe plac.. si noi la randul nostru le facem lor.. sa fie o chestie reciproca, le cumparam mancare, le facem curat, ii scoatem la zbor zilnic, cand sunt raciti sau bolnavi facem totul pentru ei ca sa le fie bine.. le cream toate conditiile pentru trai decent etc.. iar in final ei se invata, iar daca nu au vazut libertatea in viata lor ei nici macar nu stiu ce e aia.. am mai zis.. Iar daca s-ar obisnui sa faca lucruri.. ar fi multumitor pentru noi stapanii si sa nu ii mai avem pentru animatie,ci sa ne si jucam/distram iar distractia sa fie de partea ambelor specii om si pasare, sa vina la noi cand ii chemam(nu trebuie sa fie caine sa faca asta) sa intre in cusca atunci cand le sugeram,sa faca nazbatii(unul mi-a intrat sub pat de am crezut ca e porcusor de guinea si a iesit singur), sa se gainateze numai in cusca desi sunt lasati liberi sa zboare prin casa.. sa se joace cu noi si sa ne considere prieteni lor etc.. iar Australia.. sa fie undeva uitata. Iar daca plecam de la premisa ca nu sunt catei.. nu o sa reusim niciodata nimc cu ei.. si vor ramane niste marionete fricoase care le bate inima ca toate alea cand ne ducem sa le schimbam apa, sau alergam dupa ei sa ii prindem sa ii bagam in colivie iar ei sa se sperie de moarte etc...

Nasul meu are un perus care atunci cand il chemi vine pe umar, se asaza pe cap, stie sa isi faca nevoile in cusca si sa iasa din nou.. din cate am inteles l-a cumparat deja dresat, e in varsta de 4 ani.. e mai mare dragu sa ai un astfel de perus ca acela, doar ca nu vorbeste pentru ca e fata.. asta e singura chestie pe care nu o face in rest.. fuge de ferestre, cand te duci cu el la geam zboara de pe deget sau de pe umar sa se departeze de fereastra.. ii lasa si fereastra deschisa si el nu se duce.. parca ar sti ca acolo e pericol, nu stiu cum a fost dresat asa, se joaca cu cine il cheama, se asaza pe mana.. Si nu cred ca este un perus deloc chinuit cand zboara singur din balcon in bucatarie si se asaza pe umarul stapanului..ci e prieten cu stapanul si nu chinuit, dupa care zboara singur inapoi in colivia lui sa isi faca nevoile apoi zboara din nou traverseaza holul, vinel pana in bucatarie sa nu se plictiseasca singur in colivie, stie multe comenzi.. deci se poate.. insa cum?? De asta am si propus.. sa impartasim fiecare cu ceilalti cum au reusit sa faca perusul sa spuna ceva sau sa execute o comanda, sau cum sa facem sa ii imblanzim, etc... Eu personal nu vreau sa ajunga perusii mei la 5-6 ani si sa fuga de om ca de cine stie ce aratare.. acum sunt in varsta de  aproape 4 luni si respectiv 5 luni jumate, si ma tin de capul lor sa invete ceva... atat cat stiu.. si deocamdata fara sfatul nimanui sad sper ca fac bine, de asta am spus sa impartasim fiecare ce am observat si cum pot invata ceva.

Azi spre exemplu din gresala m-am imbracat cu un tricou albastru(perusii mei sunt bleu-albastrui) si deodata am simtit cum le-am captat atentia.. erau mai atenti la mine,si mai linistiti, eu ma miram de ce.. apoi am observat ca se uitau la tricoul meu albastru si nu ma slabea din ochi, simteam ca ma tratau ca pe un prieten,si nu mai erau asa tensionati si mai usor de lucrat cu ei ... Azi am progresat.. am reusit sa imblanzesc baietelul care fugea de om ca speriat de bombe, acum sta la prins(dar doar cand vrea el inca nu am reusit sa il fac sa stea cand vreau eu inca) nu se mai teme asa mult, daca ii ating gusa cu degetul si zic "hai sus" se ridica pe deget, asta dupa indelungi exercitii cu mana in colivie, m-am mirat si eu..  Inca o chestie care ne avantajaza pe noi si pe care am observat-o in sedintele de "imprietenire" sau dresaj, sau de joaca cu ei, totul devine mai usor cand e lumina mai slaba, atunci cand e mai pe inserate iar lumina de afara a inceput sa scada.. sunt oricum obositi si oricum nu mai vad asa de clar din cauza luminii mai slabe dar asta nu inseamna ca nu sunt atenti (nici foarte slaba lumina, potrivita) si nu se mai feresc desi te vad. Daca o sa mai observ ceva care ne avantajaza in dresaj am sa anunt smile si sper sa nu fiu singurul de pe aici care face asta:P

Si scuze de postul prea lung smile

1,481

panter, daca tu asta vrei de la un perus, sa faca pe mortul, sa iti aduca chei, sa execute comenzi atunci i`ati un catel. Un perus nu este facut sa faca lucrurile astea. Una este cand il inveti sa vorbeasca si alta este cand il chinuii sa execute diverse comenzi. Unii perusi invata sa vorbeasca si fara sa te chinuii tu sa ii repeti zilnic, pur si simplu invata ca asa vor ei. Al meu face ca toate pasarile posibile in curtea mea, nu`i scapa niciuna. big_smile

Perusul crescut in captivitate este foarte foarte diferit de cel din libertate, cel din captivitate este invatat sa aibe mancarea l;anga el, o data ajuns in natura nu stie de unde si cum sa iti procure hrana, nu este invatat sa zboare pe zeci de kilometri, cel din libertate stiu sa se fereasca de pericole, stiu ce e aia pisica si cat rau face, si cainele la fel, pe cand cei din captivitate nu se feresc de caine, stau langa botul lor fara sa le fie teama. Noi nu`i crestem pt ca stim ca ii chinuim , noi le-am da drumul, dar stim ca nu au nicio sansa in libertate, nici macar 1%.

Oricarui animal pe care il ai in grija trebui sa ii cumpari mancare, jucarii, sa il duci la medic, tratamente, asta este obligatia ta pt ca l-ai luat, el nu ar niciun drept sa te rasplateasca, daca vrea asta, o va face singur, daca nu , nu`l poti obliga, este decizia lui, nu a ta.
Daca tu lasi perusul prin camera si vorbesti cu el, automat va intelege ca nu ii vrei raul, eu daca ma duc cu degetul spre al meu fara sa ii zic ceva , zboara, daca ii zic "hai pe degetel" imediat sare, asa l-am obisnuit, si nu ca am vrut, Pe umar l fel, il iau pe deget si se duce dsingur pe umar. sau daca il tin la piept se urca singur. Si asta nu l-am invatat eu
m-am trezit o data cu el ca s-a dus singur.
Zici un cuvant, l-a invatat intr`o saptamana de catd a fost la mine, eu tot ii ziceam "puiu lu mama" , "uiule" , "puiut mic" etc si m-am poment cu el ca scoate un sunet ciudat. Nu`mi venea sa cred, asta a fost alegerea lui, sa invete ceva fara sa il oblig eu. big_smile

"Numai cand vei iubi un animal vei simti iubirea cu toata inima." (Anatole France) ->Dany<-1 perus Candy,1 nimfa Miki

1,482

Panter, mult noroc in continuare! Deocamdata ai perusii de veo 2-3 zile, asa ca mai e de "munca". Daca ai reusit doar de o zi sa-l faci pe mascul sa urce pe deget (stai linistit, asta nu inseamna ca il chinui), dandu-i in acelasi timp o comanda, esti pe drumul cel bun. Nu stiu daca pe forum gasesti pe cineva care sa-ti spuna cum sa dresezi perusul, asta pentru ca nu prea are nimeni idee. La descrierea perusilor scrie: pasari de ornamen si cantec. Daca zici ca ai vazut pe youtube filmulete cu perusi care fac tot felul de trucuri, poate iei legatura cu persoanele care au postat filmuletele si afli secretul.
Oricum, pana una alta, esti pe drumul cle bun. Chiar iti urez mult succes, sa-ti reuseasca "programul de dresaj" si poate vei da chiar tu sfaturi mai tarziu persoanelor care vor sa-si dreseze perusul!

1,483 (edited by panter1 02-09-2009 23:49)

Multumesc, in sfarsit cineva care ma intelege smile eu am vrut sa iau o initiativa.. si sa ne unim mai multi posesori de astfel de animalute, si sa explicam fiecare cum am reusit sa le invatam sa faca ceva(cei care au reusit), si ce am observat noi ca le place in interactiunea noastra cu ele, dar se pare ca nu a avut succes initiativa, multi nici macar nu au inteles ce am spus si la ce m-am referit exact, ce sa mai zic de cooperare.. Nu m-am referit ca trebuie sa imi aduca cheile care si asa sunt mai grele decat greutatea totala a pasarii, sau sa imi dea cu aspiratorul o vietuitoare de aprox. 150 de grame pentru ca eu o ingrijesc sau sau sa se prefaca la comanda ca e moarta si apoi sa invie.. nici pe departe asta,s-a exagerat cam mult, eu am spus cu totul alt ceva, in fine.. nu mai conteaza... E bine totusi ca macar un user m-a inteles smile

Si apropo de ce spuneai tu Irina: pasari de cantec si aspect, eu am gasit scris in descrierea lor.. ceva de genu "in captivitate se adapteaza usor, pot fi niste animalute de companie prietenoase care pot invata multe lucruri, dar asta cu multa rabdare si iubire din partea stapanilor" cam asa suna unde am nimerit eu sa citesc, nu mai stiu textul exact cuvant cu cuvant, importanta e idea. Apoi am gasit dovada pe youtube, si sunt atatea...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zdpC2AV6Q_8&feature=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V76-w22ssJg&feature=related[/youtube]

1,484 (edited by OBlonda 03-09-2009 05:06)

Stim toti de cipy..e vedeta pe youtube.. :ironic: Si el nu este dresat, ca nu executa "sezi", "mort"..e doar imblanzit.Asta nu e greu de facut, si nu chinui pasarea daca ai rabdare.Mai ales daca sunt pui, cum ziceai tu.
Ma intrebai de ce i`am mai luat:poate ca daca erau la altcineva nu aveau ce au la mine! Perusii mei sunt mosneguti, au 7-8 ani, daca aveau lipsuri nu traiau atat.Crezi ca`i chinui ca i`am lasat sa se reproduca de 2 ori, acum 2-3 ani? Reprodusul e o chestie naturala, nu`i fortez sau chinui cu nimic.Au depus oua la 6 luni dupa ce le`am pus cuibul.Deci au depus cand au considerat ei de cuviinta,cand au vrut ei, nu cand am vrut eu.Am vrut doar sa`i las sa se comporte cat mai natural.Crezi ca am facut rau?Nu i`am reprodus sa`mi fac afacere din asta, sa`i solicit si sa`i stresez.Dupa 2 serii de pui, le`am scos cuibul sa nu mai faca.
Acum te intreb pe tine: Tu de ce ti`ai luat perusii? Sa`i tii pe post de catel?...Ca nu inteleg...

>>>>Alexandra<<<<

1,485 (edited by smire 03-09-2009 12:20)

panter1, ai rabdare cu ei...sunt tineri,asa ca,daca perseverezi,ai mari sanse sa reusesti...de 2 ori pe zi...cate 5 minute....nu trebuie decat sa le acorzi atentie,nu-i stresa....e mai greu,fiind 2, or sa se ia unul dupa celalalt......asa ca incearca sa fii doar tu cu unul dintre perushi cand va jucati ceva.....nimeni nu-ti poate garanta ca-i vei imblanzi sau dresa....depinde mai mult de personalitatea papagalului....unii sunt salbatici toata viata....totusi,in general,sunt relativ usor de obisnuit cu omul....
deocamdata invata-i sa-ti stea pe deget, pune-le caditza sa invete sa se spele,tine-i mult in preajma ta...
apoi obisnuieste-i cu jucariile...de care vor fi ingroziti initial...
vor veni la tine daca tzii in mana o jucarie de-a lor...k sunt curiosi....daca vei pune jucaria pe cap,iti vor ateriza in cap...apoi,nu le va fi frica sa vina si fara jucarie....
cand le pika penele,joaca-te cu ei cu penele cazute, asa se vor apropia de tine si vor lua din mana ta pana ...
vei gasi multe modalitati de a-i face curiosi si asa ii vei imblanzi...
vorbind mereu cu ei ,s-ar putea sa deprinda 2-3 cuvintzele...
cat despre "caca",ai mei nu mai fac pe mine...cam de o luna am observat...cand le vine, zboara de pe mine si-l fac pe covor sau in colivie...am inceput sa-i laud,dar nu stiu daca pricep...
in schimb, au sentimentul culpabilitatii....yoyo obisnuieste sa roada tocul usii...iar cand o prind in actiune ii strig in soapta "rusineeee"si scutur degetul aratator...initial se uita la mine,apoi isi continua treaba, ori o continua 10 cm mai incolo.... acuma ,insa, se opreste...intelege ca nu-i voie...da din cap,oscileaza parca,dar se opreste....ii fac asa ori de cate ori incearca gustul vreunei rame de tablou sau al mobilei...si-si intrerupe rosul....pune poze cu picii tai si tine-ne la curent!

yoyo

1,486

Am si eu o problema. smile Cred ca am o problema. big_smile Zapacitu` meu nu mai vrea sa iasa din colivie de cand i-am umplut`o cu jucarii... sta toata ziua in oglinda, ca un fotomodelist ce e si palavrageste acolo. smile As vrea sa-l mai scot sa isi dezmorteasca aripile, dar nu vrea, sta acolo de o saptamana. :sol:

"Numai cand vei iubi un animal vei simti iubirea cu toata inima." (Anatole France) ->Dany<-1 perus Candy,1 nimfa Miki

1,487

scoate`i jucariile pe langa colivie, inclusiv oglinda tongue Se pupaceste cu oglinda deoarece isi vede reflexia si`si doreste mult sa vorbeasca cu cineva de specia lui :pup:

>>>>Alexandra<<<<

1,488

Aaaa...si, vad ca a inceput din nou sa napaleaca :wow: , pe-o parte imi pare bine, ca i se mai ia jegariciu smile dupa pene, si pe alta parte mi se pare putin ciudata, pt ca acum vreo 2-3 saptamani i se terminase perioada naparliri, acum ii pica din nou fulgii si penele. neutral

1,489 (edited by panter1 03-09-2009 20:58)

OBlonda wrote:

Stim toti de cipy..e vedeta pe youtube.. :ironic: Si el nu este dresat, ca nu executa "sezi", "mort"..e doar imblanzit(..) Sa`i tii pe post de catel?...Ca nu inteleg...

Daca Cipi ar face kk peste tot nu ar mai avea parte de asa de multa libertate. Mi-am dat seama ca nu intelegi tongue de asta am explicat cu lux de amanunte :k: Si logic este ca intai trebuiesc imblanziti, apoi dresati sa vina la tine la comanda, sa faca kk numai in colivie etc.., invers nu e posibil, si asta cat sunt tineri. Cum am mai spus.. cate capete atatea mentalitati.. asta e.. nici o suparare daca avem conceptii diferite big_smile

Pentru Smire> Am sa fac ce ai spus.. insa dimineata fug de mine ingrozitor.. sunt agitati, se sperie rau, sedinta de 5 minute e un esec total in prima parte a zilei, iar cum vine dupa-amiaza spre seara cum devin ca prin minune prietenosi si cumintei.. E mai dificil cand sunt 2, eu chiar daca il invat pe unul dintre ei cu mine.. si daca ma joc cu el in prezenta celuilalt iar celalalt se uita dar nu ii convine.. fuge..  va fugi si cel de pe deget dupa el, se copiaza unul pe altul fantastic.. insa mai mult la prostii smile Daca unul roade ceva vine si celalalt, daca unul o face pe speriatul cu mine, va fi si celalalt speriat.  E cam greu de lucrat cu 2.. Eu ma gandeam ca ar fi bine de lucrat cu amandoi in acelas timp deoarece nu ai cum sa ii desparti, ca simte lipsa celuilalt si nu va fi atent, asa ca am sa incerc cu doua maini sa se urce fiecare pe cate un deget, normal daca se urca unul celalalt se va lua dupa el.. insa nu stiu ce va iesi, acum m-am gandit.

Aseara ne intelegeam bine, iar azi.. total schimbati,nu intrau in cusca nici cand le duceam cusca langa ei,  in fine.. i-am prins pana la urma si i-am bagat in cusca, erau foarte agitati cand i-am prins, speriati, insa sper sa se invete sa fie si prinsi la nevoie si sa isi invinga frica si sa constientizeze ca nu patesc niic daca sunt prinsi, vor fi eliberati mai apoi, asa faceam la tara cand eram mic, puilor de gaina, iar la un moment dat se invata si statea la prins, ba chiar venea dupa mine. Si culmea la cat de speriati erau azi ziua.. cand a venit seara ne-am inteles din nou dupa o zi de "certuri". Spre seara s-au apucat sa caraie langa usita de la colivie sa le-o deschid.. nu se mai speriau, stateau sa pun mana pe ei, se urca chiar si pe deget, ma si mira cate odata cat de prietenosi sunt.. Asta inseamna ca ori sunt hoti si numai cand vor ceva se dau bine pe langa stapan sa obtina, ori devin foarte sensibili si frustrati datorita nevoii pe care o au si devin molatici.
       O problema la care "lucram" este ca nu zboara decat foarte sus, se asaza pe draperii, sifoner deasupra, am o floare pana in tavan nu coboara mai jos de atat.. cum as putea sa ii determin sa faca asta? Eu ma gandeam ca atunci cand se urca pe deget eu sa ii las pe covor sau pe canapea sa se invete cu lucrurile si zborul la joasa inaltime si sa devina curiosi cu multele obiecte din camera situate jos.. I-am pus de vro 2 ori pe jos cand s-au urcat pe deget si se plimbau, cautau mancare.. dadeau cu ciocul experimental peste tot, dar tot se ridica si nu ma ateriza sad

1,490

Uite, cred ca asta este raspunsul pe care il cauti tu, sper sa te ajute cu ceva. wink
http://www.4animale.ro/pasari/papagali/ … singur-loc
http://www.4animale.ro/pasari/papagali/ … am-perusii
http://www.4animale.ro/pasari/papagali/ … -pasarilor

Adaugat: 03-09-2009 22:15

Am un nou papitoi. :heart: :heart: :bravo: :bravo: pardon... Snowy are o fetita. :heart:

1,491

:bravo:  foarte bine. asa e cel mai bine pt el.

- Mary-
Sa-ti feresti capul de frig si de prostie. Pr. Arsenie Boca
             http://deyseby.sunphoto.ro

1,492

Daa...doar ca nu o baga in seama. smile O ciugule de aripa, si ii canta oglinzii... smile Daca se apropie prea mult de el o bate. neutral

1,493

Sa`ti traiasca Candy! :bravo: Chiar ca e ca o bombonica big_smile de kiwi si banane smile

>>>>Alexandra<<<<

1,494

iloveanimals wrote:

Daa...doar ca nu o baga in seama. smile O ciugule de aripa, si ii canta oglinzii... smile Daca se apropie prea mult de el o bate. neutral

i-ai oglinda din colivie. ce rost mai are. normal ca el este invatat cu perusul din oglinda cu care se iubea el si nu o accepta pe fetita.

- Mary-

1,495

I-am luat oglinda, si pe seara tot o bate, doarme unul pe o stinghie si celelalt pe cealalta stinghie, eu am pus betele de salcie cel mai sus in colivie si dorm amandoi pe ele. big_smile

1,496 (edited by panter1 04-09-2009 21:14)

Si ai mei la inceput dormeau unul pe un bat mai sus iar celalalt pe un bat mai jos.. insa dupa ce le-am dat drumu sa zboare se strigau amandoi si zburau impreuna si asa s-au imprietenit.. iar pana la urma au inceput sa se bage in seama reciproc. Se pare ca au nevoie de un zbor in 2 :angel:  Cand l-am bagat pe unu in cusca si il auzea pe celalalt zburant ciripea dupa el.. apoi s-a bucurat dupa 20 de minute cand l-a revazut in cusca cu toate ca nu prea socializau unul cu altul pana la momentul acela

1,497

o sa se invete sigur. ai rabdare. tu te arunci din prima in bratele cuiva? :sol:

- Mary-

1,498

panter1 wrote:

Si ai mei la inceput dormeau unul pe un bat mai sus iar celalalt pe un bat mai jos.. insa dupa ce i-am dat drumu sa zboare se strigau amandoi si zburau impreuna.. iar pana la urma au inceput sa se bage in seama reciproc. Se pare ca au nevoie de un zbor in 2 :angel:

au zburat si pustanii mei impreuna, se tinea zbarnica aia mica dupa el. smile erau asa caraghiosi, la un momentdat sa urcat ea in spatele ei. smile :heart: :heart:

Adaugat: 04-09-2009 22:13

deyseby wrote:

o sa se invete sigur. ai rabdare. tu te arunci din prima in bratele cuiva? :sol:

Hai ca mi-a placut. smile smile Asa e. Ai dreptate, nici macar nu se cunosc. Era speriata rau, dar rau la inceput, pe umra dupa ce a vazut ca il pupacesc si il iau pe deget [pe snowy, a stat si ea la mangaiat. big_smile

1,499 (edited by panter1 04-09-2009 21:33)

iloveanimals, cum sa il fac sa sara singur pe mana mea cand o apropii?? Ai mei acum stau pe deget(desi la inceput fugeau intr-un colt numai cand deschideam usita la colivie) doar daca  bag eu degetul intre bat si piept si ridic, apoi ca sa nu cada el pune un picior pe deget apoi celalalt si sta la mangaiat pe deget. Crezi ca in timp cand o sa le arat degetul or sa se puna singuri?

1,500 (edited by iloveanimals 04-09-2009 21:34)

Pai da, or sa se suie singuri, al meu sare imediat si fara sa vreau. smile Cum ii duc degetul la nivelul pieptului, tzop, niste degetele subtirele la mine pe mana. La inceput nici el nu sarea pe deget singur, il puneam eu , ii puneam un piciorus si el pe al doilea. Pe urma daca duceam degetul in spatele picioruselor lui se ducea singur. Apoi a inceput sa sara singur. Asta a durat 3 zile. big_smile