Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus
perechea reproductiva o are pusa intr-o alta colivie separat :blb: si are si cuib :pup:
Forumul tuturor animalelor de companie. Comunitatea posesorilor de animale de companie.
You are not logged in. Please login or register.
Forum 4animale → Pasari → Despre Perusi - Melopsittacus undulatus
perechea reproductiva o are pusa intr-o alta colivie separat :blb: si are si cuib :pup:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z2Q9Kt9n3fk[/youtube]
yoyo e curat...se spala o data la 2 zile....din pacate,mai bine ii pastram vekiul castron....i-am luat o caditza in forma de frunza de la pet-shop,dar nu prea incape in ea...plus ca nici nu vad cum as putea-o prinde in colivie.....voi cu ce va prindeti caditzele?
Eu cred ca incape, depunde de care cadita e, exterioara sa interioara.Nu are sarmulite, ceva?
Ai mei se spala in orice, nu am cadite speciale.E foarte frumoasa yoyo, sa ne mai arati filmulete si cu baietelul! :k:
Adaugat: 08-05-2009 01:41
Oameni buni, am nevoie de sfatul vostru. Mai ales de sfatul celor care au mai crescut puiuti de perush.
Am o scumpete de fetita pe nume Coco, care de aproximativ 2 luni tot e in peiroada de imperechere. Nasucul ei e de un maro foarte intens. Are si pereche, pe Axi. Problema pe care o intampin e ca nu am avut niciodata pui si nu stiu cum sa interpretez comportamentul si starile lui Coco.
Le-am luat de mai bine de doua luni un cuib. La inceput Coco s-a aratat foarte interesata de el. Cand am inceput sa i-l amenajez, probabil s-a speriat si nu a mai vrut sa intre in el. De aproximativ doua saptamani incoace, a inceput din nou sa-l exploreze, a inceput sa scoata iarba uscata din el (sincera sa fiu, nu am stiut ce sa-i pun, paiele considerandu-le cam mari si neconfortabile pentru ea). Am crezut ca incepe sa si-l faca dupa placul inimii.
I-am mutat pe amandoi intr-o colivie de care am fixat cuibul. Coco a inceput din nou sa-l exploreze. E foarte interesata de el. Dar tot imi pun intrebari.
1. In primul rand, de ce nu depune odata ouale ? I-am vazut imperechiandu-se inca de acum 2 saptamani.
2. In al doilea rand, am observat ca Coco face un gainat foarte mare! E normal?
3. Cum as putea sa le amenajez cat mai bine cuibul? Ce sa le cumpar?Va multumesc mult si astept sfaturile voastre.
Ai drepate iloveamals, nu citisem pagina trecuta!
1. Ai rabdare, daca i`ai vazut imperechindu`se, inseamna ca urmeaza oute.De obicei, la 2 sapt de la imperechere,depun primul ou.
2.E normal sa faca gainatul foarte mare.Isi petrece foarte mult timp in cuibar, si tine fecalele in ea, iar cand iese afara din cuib, face kk mare mare Asa o sa faca si cand o sa cloceasca ouale.Sta in cuib pe oua, masculul intra in cuib si o hraneste.Ea iese din cuib doar sa faca kk
3. Mare lucru nu trebuie sa faci, decat sa ai grija sa fie cuibul mare, spatios pentru puii ce vor veni, de obicei undeva intre 3-6 pui,plus sau minus, depinde de cat de fertil e masculul si de cum isi face treaba, daca fertilizeaza ouale.
Poti pune in cuib talas cat mai fin, ajuta la tinerea oualelor unul langa altul, dar trebuie sa`l schimbi in fiecare zi cand vor iesi puii, deoarece se murdareste repede si apar paraziti si altele.Din cate am inteles, le`ai pus iarba uscata...hmm..perusii nu sunt vrabii, nu fug dupa materiale de constructie, ci doar cauta o scorbura unde vor depune oua.Evident, in scorbura nu e iarba uscata, poate bucati de copac,gen talas.
Mult succes!
Adaugat: 08-05-2009 01:55
Cateva poze mult mai clare ca celelalte. La cererea publicului:)
Foarte, foarte frumos baietelul tau! :heart: ce poze clare! Cred ca e fratele geaman a lui yoyo :bravo:
Va multumsc foarte mult pentru sfaturi! Chiar azi voi merge sa le iau talas.
Colivia in care-i tin e la fel de mare ca cea din poza, doar ca e albastra. Cuibul este luat din comert si este special pentru perusi. E destul de incapator. Am sa pun si poze. De asemenea, copiii nostri au tot ce le trebuie. Nu le lipseste nici meiul, nici apa proaspata, nici fructele, nici outul saptamanal. De zbor nici nu mai vorbesc. Rar le inchidem colivia.
Cand le-am facut poza de grup, aveam ambele colivii in functiune ). Doar ca atunci s-a nimerit sa intre toti in colivia alba. Si am profitat de ocazie
. Niciodata nu i-am inghesuit intr-o singura colivie.
Ii iubim tare mult si incercam sa-i facem cat mai fericiti, la fel cum si ei ne fac in fiecare zi! :heart:
Multumesc inca o data pentru sfaturi!
Adaugat: 08-05-2009 12:54
Aceasta este colivia cu tot cu cuibushor. Acum amorezii sunt in alta camera, linistiti si departe de curiozitatea celorlalti.
Mersi ,,OBLonda":)
Cuibul, chiar daca e din comert si scrie ca e pentru perusi, mi se pare cam mic.Dupa cum vezi, abia incape femela, si pun pariu ca o sa`si rupa coada cand o sa cloceasca,deoarece nu incape toata si o s`o tina cumva indoita in sus sau in parti... .Si n`o sa incapa cu tot cu pui, si uneori chiar si cu masculul, care, mai intra din curiozitate in cuib.Dar nah..acum lasa`l asa, nu`l schimba.Iti recomand sa`i tii inchisi in perioada asta,pana ce va iesi ultimul pui din cuib.Mult succes si`ti tinem pumnii!
hawk, cu placere! :blb:
OBlonda, multumesc pentru sfaturi! Macar stiu ca la urmatoarea tura sau pereche sa le iau un cuib mult mai mare. Cum spuneam, acum ii tin separat de ceilalti, intr-o alta camera. Stau ei inchisi, dar seara le mai dau drumu sa-si dezmorteasca aripioarele. Mi-e cam mila de ei sa-i tin inchisi tot timpul.
Cu toate acestea, am sa-ti urmez sfatul. Am vazut ca si tu ai 4 minunatii si ai crescut si puiuti, deci nu am de ce sa nu te ascult. Sa dea Domnul sa faca si mogaldetele mele puisori. :merci: M-as bucura enorm! :heart:
Adaugat: 08-05-2009 16:17
OBlonda, multumesc pentru sfaturi! Macar stiu ca la urmatoarea tura sau pereche sa le iau un cuib mult mai mare. Cum spuneam, acum ii tin separat de ceilalti, intr-o alta camera. Stau ei inchisi, dar seara le mai dau drumu sa-si dezmorteasca aripioarele. Mi-e cam mila de ei sa-i tin inchisi tot timpul.
Cu toate acestea, am sa-ti urmez sfatul. Am vazut ca si tu ai 4 minunatii si ai crescut si puiuti, deci nu am de ce sa nu te ascult. Sa dea Domnul sa faca si mogaldetele mele puisori. :merci: M-as bucura enorm! :heart:
Da, dar si la mine femela era batranioara, asa ca nu a apucat sa faca decat 2 serii de pui, una dupa alta.Are 7 ani de cand e la mine, si de 3 ani nu a mai facut puiuti, nu am mai lasat`o.Dar cand am prins`o, avea cam un an, un an si.
Adaugat: 08-05-2009 16:29
Cateva poze cu prima serie, cu mamica si taticul in cuib.Observi cat spatiu e in cuib? Si era si inalt, avea 25 H.
Adaugat: 08-05-2009 16:33
Altele! :heart:
Adaugat: 08-05-2009 16:35
Si cand erau mai mari :heart: :heart: Se vede mai bine cat de mare e cuibul.
Adaugat: 08-05-2009 16:43
Gata ca va plictisesc
Nu stiu de ce a aparut poza aia, eu am ales`o pe alta o rog frumos pe Latifa s`o stearga....scuze...
Adaugat: 08-05-2009 16:47
Pe asta am vrut s`o pun si gata
ff scumpi
caditza n-are sarmulitze,ci are 2 fante pt a fi pusa in colivie.....insa,eu desi am o usitza laterala despre care vanzatorul mi-a spus ca-i pot atasha cadidtza...nu vad cum ar sta....am pus-o si pe diagonala si tot nu se fixeaza.....bine ca am auzit ca exista si cu sarmulitze....o sa le caut de aia.....k vin caldurile si sa aiba lok de balaceala....
Nu stii cat de mult m-ai ajutat! Am vazut acum. Cred ca cel mai bine ar fi sa le construim noi un cuib, nu sa-l cumparam. Dupa cum arata al tau, daca le-as lua chiar si unul de nimfa, ar fi tot mic. Asa vom face. Vom construi unul. :bravo:
De cand am luat-o, Coco a mea nu a depus niciodata oua. Anul asta am vazut-o ca a inceput sa caute loc de ouat. A intrat chiar si la zebrutze in colivie, la cuibul lor. Cand am vazut-o ca s-a imperecheat cu Axi, am zis ca trebuie neaparat sa le amenajam casuta lor. Acum daca o fi batranioara, asta e. Macar sa depuna si ea o data oua. Iar daca vor iesi si puiuti, cu atat mai mare bucuria! :sanatate:
Multumesc inca o data pentru ajutor!
Cu placere, si oricand! Ar fi pacat sa nu le dai , macar o data , sansa de a se comporta natural, sansa de a se imperechea, si de a experimenta placerea de a fi mamica si tatic.O sa te miri ce instinct matern si patern au! :wow: odata am scapat capacul de la un bat din ala de plastic alb, in cuib, le faceam curat, si ea era inauntru, pe oua.Cum a vazut capacul, l`a si luat sub ea, crezand ca e un out uitat pe langa ea M`am gandit mult cum sa fac sa iau capacelul, cum ma apropiam de ea, se infoia si sarea la mana, sa ma muste, s`o las in pace sa cloceasca
) pana la urma am profitat de faptul ca a iesit din cuib si l`am luat imediat, era fierbinte
Taticul intra si el des in cuib, hranea femela, si mai statea cu ea s`o iubeasca, sa`i sopteasca cat de mult o iubeste, si , binenteles, sa`i fure oua de sub ea, sa cloceasca si el, sa`i arate ei ca e si el in stare sa "schimbe scutece"
Din pacate nu tinea mult faza, se pare ca femela nu era convinsa ca avea destula indemanare, si`l fugarea afara din cuib dupa mancare, si`i lua ouale imediat de sub el
Niste figuri va zic!
Cuibul e facut din placaj din ala de traforaj, iar gaura de la intrare are diametrul de exact 3,5 cm.Capacul de deasupra neaparat rabatabil, daca se poate si partea din spate sa fie rabatabila, pentru a facilita curatenia!
Sunt fericita ca te`am ajutat! Acum vezi diferenta de cuib?Din afara si dinauntru Si gandeste`te , pe langa cei 3 pui ai mei, sa mai fi fost inca 3, sau 4, depinde de la caz la caz.Poate tie o sa`ti scoata 4-5-6-7 pui...Cum ar incapea in cuibul ce `l au ei, si cum ar incapea in cuibul ce l`am facut eu? Plus parintii...
Iti tin pumnii!
Adaugat: 08-05-2009 18:01
ff scumpi
caditza n-are sarmulitze,ci are 2 fante pt a fi pusa in colivie.....insa,eu desi am o usitza laterala despre care vanzatorul mi-a spus ca-i pot atasha cadidtza...nu vad cum ar sta....am pus-o si pe diagonala si tot nu se fixeaza.....bine ca am auzit ca exista si cu sarmulitze....o sa le caut de aia.....k vin caldurile si sa aiba lok de balaceala....
Sunt foarte mari, cu sarmulite, si cu capac incolor deasupra , pentru a nu face apa peste tot! Sunt foarte practice si frumoase! Spor la cautat! Sper sa gasesti!
@smire de ce sa te mai complici sa o legi de colivie? mai bine o lasi afara, o pui undeva unde crezi ca nu ar face apa multa si pui ceva jos daca uda, pt ca ii tii mai tot timpul pe afara, asa ca nu cred ca ar fi vreo problema
ii mai duc si-n balcon cat sunt eu la servici,iar acolo ii tzin in colivie,sa nu evadeze
Astazi l'am mangaiat putin printre gratii si nu se mai sperie asa tare de mine, ma apuca putin cu ciocul de deget.:)
ii mai duc si-n balcon cat sunt eu la servici,iar acolo ii tzin in colivie,sa nu evadeze
nu cred ca ar fi o mare problema mai bine i-o lasi afara si nu te mai complici cu alte cadite
Astazi l'am mangaiat putin printre gratii si nu se mai sperie asa tare de mine, ma apuca putin cu ciocul de deget.:)
progresezi incepe sa inteleaga ca nu ii faci niciun rau
, rabdare si totul va fi bine :sanatate:
Se apropie primul outz !!! :bravo:
Aseara i-am dat drumul Cocutzei sa-si dezmorteasca aripioarele si a zburat foarte jos si foarte putin. Iar cand m-am uitat mai atent la ea, am observat ca are funduletzul mai grasun, asa, ca si cum s-ar fi lasa outzul si da sa iasa.
Nu mai pot de fericire! Abea astept! :bravo: :heart:
felicitari :bravo: sa ne anunti :bravo: :pup: :bravo:
l-am stropit putin cu apa cala pe snowy si acum tremura l-am invelit in prosop si sta la pieptul meu :pup: e un dulce, cred ca a adormit deja :angel:
Adaugat: 09-05-2009 12:15
cred ca sa uscat dar nu se indura sa mai plece :heart:
Binenteles! :bravo: :bravo:
Scump rau Snowy! :heart: Mi-ai adus aminte de primul meu perush: o fetita albastra, pe nume Coco (ca si cea de acum). Am primit-o de puiut si era foarte dragalasa. Se dadea peste cap in colivie, ne pupa pe toti, era o figura! Dar mai ales, iarna, ii placea sa se bage in gulerul de la puloverul meu si scotea apoi caputzul afara si statea asa. Te topeai de dragoste! :heart: :heart: :heart: Din pacate a zburat intr-o vara. :cry:
Iti doresc sa te bucuri din plin de Snowy! :pup:
imi pare ff rau pt coco :cry: si eu am vazut de multe ori perusi pierduti prin pomi, am incercat sa prind unul dar nu am putut si imi pare rau...
multumesc ff mult, si eu iti doresc sa te bucuri de viitori tai puiuti :bravo: :pup:
Se apropie primul outz !!! :bravo:
Aseara i-am dat drumul Cocutzei sa-si dezmorteasca aripioarele si a zburat foarte jos si foarte putin. Iar cand m-am uitat mai atent la ea, am observat ca are funduletzul mai grasun, asa, ca si cum s-ar fi lasa outzul si da sa iasa.
Nu mai pot de fericire! Abea astept! :bravo: :heart:
De aceea recomand sa nu dati drumul perechilor reproducatoare, deoarece , nici nu stii cand le vine sa depuna oua, si`l depun pe oriunde apuca, numai in cuib nu...
Si asta e un semn ca va face out.Acum sa nu te sperii daca o sa sparga primele oua, a mea a spart vreo 4 inainte sa se aseze pe ele, e ceva normal daca e la prima depunere.Acum, daca depune, doamne ajuta ca ouale sa fie fertile! :merci: Baietelul ce varsta are?
Axi are 3 anishori. Sa dea Domnul sa fie fertile! Dar daca nu sunt nu-i suparare. Eu ma bucur daca depune si ea, in sfarsit, oua si se simte mamica. Mai importanta e sanatatea lor decat dorinta mea de a avea pushori.
Tocmai azi, in timp ce stateam de vorba cu un amic, i s`a ouat femela perus,primul out, are o pereche, foarte frumosi.E tare fericit Ii tine inchisi pentru ca are colivia mare, si s`a ouat in cuib
Elfie, e tinerel masculul.Cand o femela da semne ca mai sunt cateva ore/zile pana sa depuna, petrece foarte mult timp in cuib, sta aproape non`stop.Daca ea e libera, nu mai sta non`stop, iar cand vine momentul depunerii, ori il va scapa pe jos, si`l va sparge, ori va depune pe undeva si nu ai sa stii
Frumos Snowy al tau!
Multi pupici :rusine:
merci :pup: si al tau e ff scump :heart:
Multumesc, OBlonda! Am sa tin cont de sfatul tau. Chiar am observat ca azi Coco si-a petrecut mai tot timpul in cuib. Sa speram ca nu o sa fie nici o problema si o sa avem si outze si puishori.
Inca o data, multumesc mult pentru sfaturi!
Forum 4animale → Pasari → Despre Perusi - Melopsittacus undulatus