PASAREA TUCAN PARTE DIN LUMEA ANIMALA PE CALE DE DISPARITIE
Caracteristic pentru aceasta pasare, raspandita in padurile neotropicale, din Mexic pana in Argentina, este ciocul enorm, inalt si mult comprimat lateral, uneori lung, aproape cat corpul multor dintre cele 54 de specii de tucani de pe planeta.
Acestea sunt pe cale de disparitie, deoarece oamenii distrug habitatul pasarilor si le vaneaza pentru ciocul si penele lor, sau pur si simplu pentru hrana.
Tucanii care se hranesc cu fruct joaca un rol semnificativ in ecologia tropicala deoarece imprastie semintele pe solul padurii tropicale.
Majoritatea femelelor tucan isi fac un singur cuib in scorburile copacilor, folosindu-si ciocul pentru a zidi in interior cu o pasta facuta din namol, crengute, fibra de lemn mestecata si scorta de copaci. Ele lasa doar o crapatura ingusta pentru a se feri de pradatori, dar destul de mare pentru ca masculul sa strecoare inauntru hrana.
Tucanii au niste ciocuri magnifice, mai mult de 15 cm lungime, pe care le folosesc ca pe niste forcepsuri pentru a prinde si sfarama insecte, pe care le vaneaza cu mare maiestrie. Ciocurile mai sunt utile si pentru a cauta fructe printre ramurile cu frunze dese, sau pentru a tine la distanta serpii veninosi.
Se pare ca tucanii [nu beau niciodata apa. S-a observat ca numai patru specii beau apa si acestea rar. Ei isi obtin apa din hrana. Un mascul trebuie sa duca femelei hrana variata: fructe, insecte, serpi, soparle, scorpioni uriasi, lilieci si pui de pasari. Daca masculul ii duce mereu aceeasi mancare, femela i-o arunca inapoi.
ScienceLine.ro - mai 2006
Adaugat: 17-08-2009 01:08
Populatiile celor mai comune pasari din lume sunt in declin din cauza distrugerii habitatelor.
Potrivit unui recensamant mondial, realizat de catre reprezentantii BirdLife International, 45% dintre pasarile comune din Europa au scazut ca numar, declinul inregistrandu-se si in cazul a 80% dintre pasarile de balta din Australia. Autorii studiului sustin ca guvernele nu finanteaza oprirea pierderii biodiversitatii pana in 2010 precum au promis. Raportul Situatia Pasarilor Lumii a fost actualizat ultima data in 2004. Studiul din 2008 arata ca pasarile sunt in declin in toate partile lumii. In Europa, o analiza a 124 de specii de-a lungul unei perioade de 26 de ani arata ca 56 de specii sunt in declin in 20 de tari. Pasarile de ferma au fost, de asemenea, afectate, turturelele fiind mai putine cu 79%. In Africa, pasarile de prada au inregistrat un declin extins in afara zonelor protejate, iar in Asia 62% dintre pasarile migratoare de apa de pe continent sunt in declin sau deja sunt disparute. “De cateva decenii, oamenii se axeaza pe protejarea speciilor periclitate. Studiul arata ca degradarea mediului are un impact imens nu doar asupra pasarilor, ci asupra biodiversitatii in general”, a declarat reprezentantul BirdLife International, Ali Stattersfield, citat de BBC News. “Ceea ce incercam sa facem cu acest raport este sa aratam cat se poate de clar care sunt cauzele scaderii numarului speciilor de pasari si sa demonstram importanta masurilor pentru a rezerva pasarile si biodiversitatea acestora”, a mai spus Stattersfield.
Recensamantul arata ca pasarile rare sunt, de asemenea, expuse riscului. 1.226 de specii, adica una din opt pasari, sunt listate ca periclitate. Dintre acestea, 190 se confrunta cu riscul iminent al disparitiei. BirdLife International va folosi raportul pentru a cere guvernelor sa aloce fonduri speciale pentru conservarea globala a pasarilor. “Efectivul biodiversitatii ar fi usor de sponsorizat, daca s-ar apela, pentru asta, la economia globala”, a precizat seful executiv al BirdLife, Mike Rands. Acesta a estimat ca apararea a 90% din biodiversitatea Africii ar costa mai putin de 500 de lire sterline pe an. “Lumea se prabuseste si in 2010 se va confrunta cu o scadere ingrijoratoare a biodiversitatii”, a avertizat Rands.
Sursa: Ziua
Adaugat: 17-08-2009 19:10
Populatia nativa de pasari din Hawaii este pe cale de disparitie, potrivit unui raport federal.
O treime din pasarile amenintate ale Statelor Unite se afla în Hawaii, spune raportul guvernului. 31 de pasari hawaiene sunt listate drept pe cale de disparitie.
“Acesta este epicentrul extinctiilor si aproape-extinctiilor”, spune John Fitzpatrick, directorul Cornell Lab of Ornithology, care a ajutat la realizarea studiului. “Hawaii este în pragul unui dezastru ecologic”, avertizeaza directorul.
Pasarile native în Hawaii sunt amenintate de distrugerea habitatului de catre plantele invazive si de animale introduse de oameni, precum porcii, caprele sau oile. Bolile, mai ales cele purtate de tântari, sunt o alta cauza.

Una din speciile cu risc este palita, o pasare cântatoare galbena care traieste în zonele înalte ale Mauna Kea. Populatia ei a scazut cu peste 60% de la 6.600 exemplare în 2002 la 2.200 anul trecut.
Organiztia americana Fish and Wildlife Service doreste sa încercuiasca o zona de lânga Mauna Kea si sa scoata oile de acolo, pentru a oferi palilei un loc unde se poate înmulti.
Refacerea habitatului va ajuta probabil si alte pasari amenintate care traiesc în acelasi ecosistem.
Proiecte similare de conservare au functionat în National Wildlife Refuge din padurea Hakalau . Acolo, oamenii au instalat garduri, au controlat plantele invazive, au scos porcii si au plantat copaci kia si ohia.
Sursa: Realitatea TV
"Numai cand vei iubi un animal vei simti iubirea cu toata inima." (Anatole France) ->Dany<-1 perus Candy,1 nimfa Miki