Cintezele australiene zebrate - Taeniopygia guttata - pagina 2 | 4animale.ro

Cintezele australiene zebrate - Taeniopygia guttata

Ingrijire Canari | Cinteze

Taeniopygia guttata

In habitatul lor natural zebrele australiene traiesc de obicei in grupuri de pana la 100 de exemplare. Ele pot fi intalnite intr-o multitudine de habitate, parand ca prefera totusi zonele mai uscate de pe malurile apelor. Semintele, grauntele, ierburile si diferitele plante, fructele, dar si insectele si larvele acestora alcatuiesc dieta lor in natura. Pasarea plaseaza semintele in cioc, le sfarama cu ajutorul maxilarului inferior si indeparteaza coaja cu ajutorul limbii.
Cintezele australiene zebrate ating maturitatea sexuala dupa implinirea varstei de 3 luni, dar nu este indicat sa le imperecheati decat abia dupa implinirea varstei de minim 6 luni.
Masculul zebra nu este monogam, el se poate imperechea cu mai multe femele precum si cu femelele altor specii de cinteze. Ambii parinti vor pregati cuibul, vor cloci ouale si se vor ocupa de cresterea puilor.
Masculii zebra sunt singurii care canta, dar cantecul lor nu are frumusetea si complexitatea cantecului canarilor.
Zebrele australiene sunt pasari foarte sociale, care este ideal sa fie gazduite in perechi sau grupuri. Totusi, gazduirea in grupuri poate determina probleme de teritorialitate si agresiuni intre exemplare. Zebrele nu trebuie gazduite impreuna cu alte specii de cinteze intrucat hibridizeaza foarte usor si puii rezultati pot avea probleme sau pot fi sterili. Zebrele australiene nu agreaza in general atingerile si manipularile, dar se bucura totusi de prezenta omului. Desi pasari de dimensiuni mici, au nevoie de un spatiu generos (voliera) care sa le permita sa-si exerseze capacitatea de zbor si sa-si mentina sanatatea. Angajamentul de crestere al unuia sau mai multor cinteze australiene zebrate nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate.

Publicat la: 25-11-2008
Distribuie: Tweet