Index Animale mici Iepuri Ingrijire Iepurasul nostru imbatraneste. Cum sa-l ingrijim bine in aceasta perioada a vietii.

Ingrijire iepuri

Iepurasul nostru imbatraneste. Cum sa-l ingrijim bine in aceasta perioada a vietii.

Iepuras

Toate organismele vii imbatranesc si, inevitabil, ajung la un moment dat la sfarsitul vietii lor. Desi batranetea este privita, in general, ca o perioada nefericita a vietii, ea ar trebui, de fapt, sa reprezinte un indicator pentru o viata lunga. Lungimea vietii este determinata de un cumul de factori, cum ar fi: specia, genetica, starea sanatatii, istoricul medical, stilul de viata si ingrijirea in anii batranetii. Articolul de fata se concentreaza pe semnele batranetii la iepuri si pe modul in care stapanii le pot oferi animalutelor lor o batranete confortabila si fericita.

Iepurii traiesc, in medie, circa 7-10 ani, desi exista exemplare care pot trai mult mai mult. Astfel, batranetea unui iepure se considera a incepe odata cu implinirea varstei de 4 ani. Mediul in care traieste si dieta pe care o are pe parcursul vietii sunt factori importanti care influenteaza speranta de viata a iepurilor. Igiena custii, posibilitatea de a face miscare fizica, o viata lipsita de stres, o dieta echilibrata, oferind acces liber la iarba si fan si lipsita de graunte, vaccinarea regulata sunt aspecte esentiale pentru o sanatate buna. Asemenea tuturor animalelor de companie, iepurii batrani vor fi predispusi bolilor.

Semnele batranetii

Primul semn al batranetii la iepuri este constituit de faptul ca in spatele urechilor vor aparea fire albe, iar blanita va deveni mai fina, cu firele mai subtiri. De asemenea, odata cu batranetea ei se vor mai linisti, isi vor mai reduce activitatea, vor fi mai putin jucausi si se vor odihni mai mult. Totusi, acestea pot fi si semne ale unei afectiuni, deci aveti grija sa apelati la un consult veterinar daca observati schimbari in viata iepurasului.

Afectiuni frecvent asociate cu batranetea

- slabirea vederii si auzului

- slabirea tonusului muscular

- afectiuni renale si ale vezicii urinare

- afectiuni dentare

- artrita

- pododermatita (afectiune a calcaielor la labutele din spate)

La ce trebuie sa fim atenti

Controlati regulat iepurasul pentru a putea observa imediat aparitia unor eventuale afectiuni. Nu toate problemele de sanatate aparute indica faptul ca iepurasul dumneavoastra se apropie de sfarsitul vietii, dar, la fel ca in cazul oricarui alt animal de companie, orice schimbari aparute trebuie controlate de un medic veterinar. Oricum, un iepuras ar trebui controlat si vaccinat de catre un veterinar la fiecare 6 luni.

Acest articol a fost publicat la data 01.10.2019
Vizualizari: 7 © www.4animale.ro

Articole recomandate

 1/1 
N-ai gasit informatia pe care o cauti?
Da click aici si spune-ne ce subiect ti-ar placea sa gasesti in site!

Editorii nostri vor scrie pentru tine un articol cat mai curand!

Membri

Am uitat parola | Utilizator nou

Director animale

Ai un petshop, cabinet, crescatorie, asociatie, adapost sau pensiune pentru animale de casa?

Inscrie-te in director

Chestionar animale

Care este categoria de animale care va este cea mai draga?

» vezi toate poll-urile