Ghid rapid de ingrijire a iepurilor | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a iepurilor

Ingrijire Iepuri

Ghid rapid de ingrijire a iepurilor

Caracteristici generale

Iepurii sunt mamifere ierbivore a caror durata de viata variaza intre 5 si 15 ani. Specia intalnita ca animal de companie este iepurele european (Oryctolagus cuniculus). El poate atinge la maturitate o lungime de 34-45cm si o greutate de 1,3-2,2kg. Exista mai multe rase de iepuri domestici, diferentiate dupa marime, culoarea blanii, lungimea firului de par, forma si pozitia urechilor, culoarea ochilor etc. Iepurii nu sunt animale foarte potrivite pentru familiile cu copii mici, intrucat ei trebuie manipulati cu grija si, in general, nu agreeaza sa fie tinuti in brate. Iepurii sunt animale sociabile si jucause, care interactioneaza frecvent cu stapanii lor sau cu alti iepuri. Ei sunt activi mai ales diminata si seara, preferand sa doarma in timpul zilei si au nevoie zilnic de multa miscare fizica in afara custii. Pentru a-si toci incisivii a caror crestere este continua iepurasii trebuie sa roada in mod constant ceva, acesta este comportamentul lor natural. Iepurasii pot fi crescuti individual sau in grupuri de femele. Masculii se vor bate, iar cuplurile se vor inmulti foarte rapid.

Femela sau mascul?

Sexul unui iepure poate fi determinat cu precizie abia dupa varsta de cel putin 5 saptamani. Daca presam usor cu degetele de o parte si de alta a organului sexual, vom constata ca masculul are un penis rotund pe cand femela prezinta un vagin in forma literei "V". Vaginul este usor de recunoscut si datorita faptului ca prezinta capilare vizibile prin piele. La masculi se observa si sacul scrotal care contine testicolele. In zilele calduroase testicolele sunt mai vizibile decat in zilele friguroase, acesta fiind mecanismul de reglare a temperaturii spermei propriu iepurilor. Femela adulta este in general sensibil mai mare decat masculul.

Amenajarea unei custi

Intrucat iepurii pot fi usor invatati sa foloseasca un singur loc pentru toaleta, multi oameni prefera sa-si lase companionul liber cat mai mult prin casa. Acest lucru poate fi facut fara probleme atata vreme cat ne asiguram ca iepurasul nu se raneste (poate roade cabluri electrice!) si nu ne distruge bunurile (poate roade mobila, tapiteriile). Chiar daca alegem sa lasam o buna parte din zi iepurasul liber prin casa, tot este necesar sa-i oferim o cusca unde sa se poata retrage si odihni. Cu cat cusca unui iepure este mai mare, cu atat el se va simti mai bine. Ca regula generala, o cusca ar trebui sa aiba volumul de 4 ori mai mare decat volumul iepurasului. Iepurasii par sa prefere custile etajate, cu rampe de acces intre etaje.

Publicat la: 12-07-2007
Distribuie: Tweet