Ghid rapid de ingrijire a dihorilor | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a dihorilor

Ingrijire Dihori

Ghid rapid de ingrijire a dihorilor

Caracteristici generale

Dihorii sunt mamifere de mici dimensiuni a caror durata de viata este de 6-8 ani, dar uneori chiar de 11-12 ani. Specia intalnita ca animal de companie este Mustela putorius furo. Masculii sunt mai mari decat femelele. Un mascul poate atinge la maturitate lungimea de 38-41cm si greutatea de 0,9-1,6kg, iar femela atinge o lungime de 34-36cm si o greutate de 0,3-1,1kg. Blanita dihorilor prezinta o gama variata de culori, cele mai intalnite fiind: samur, alb, albinos, argintiu, scortisoara, panda etc. Sunt animale active in special dimineata si seara, foarte jucause, inteligente, sociabile si curioase. Interactioneaza frecvent cu oamenii si cu alti dihori si ideal este sa crestem doua exemplare. Fiecare dihor are o personalitate unica. Sunt animale de companie potrivite pentru familii cu copii, doar daca acestia nu sunt foarte mici. Dihorii au nevoie de activitate fizica zilnica in afara custii si de o dieta speciala, bogata in lipide si proteine. Ei pot fi invatati sa sa foloseasca numai un anumit loc pentru toaleta. Dorm in general o mare parte a zilei si sunt animale tacute. Le place sa sape si au o reputatie de "hoti", intrucat adora sa fure diverse lucruri si sa le ascunda in cuibul lor. Daca nu dorim sa se reproduca, femelele trebuie castrate intrucat pot intra in perioade prelungite de rut, care le pot afecta grav sanatatea.

Femela sau mascul?

Sexul unui dihor poate fi determinat cu precizie foarte usor intrucat organele genitale ale celor doua sexe sunt foarte diferite. La masculi se observa penisul care seamana cu un buric si este situat la distanta de anus. La masculii necastrati se observa si sacul scrotal care contine testicolele. Femelele au vaginul situat in apropiere de anus, sunt mai mici decat masculii si au capul mai ingust.

Amenajarea unei custi

Intrucat dihorii pot fi invatati sa foloseasca un singur loc pentru toaleta, multi oameni prefera sa-si lase companionul liber cat mai mult prin casa. Acest lucru poate fi facut fara probleme atata vreme cat ne asiguram ca dihorul nu se raneste (poate roade cabluri electrice!) si nu ne distruge bunurile (poate roade mobila, tapiteriile). Chiar daca alegem sa lasam o buna parte din zi dihorul liber prin casa, tot este necesar sa-i oferim o cusca unde sa se poata retrage si odihni. Cu cat cusca unui dihor este mai mare, cu atat el se va simti mai bine. Ca regula generala, dimensiunile unei custi ideale pentru un dihor sunt: 120cm x 60cm x 60cm. Dihorilor le plac custile etajate, cu rampe de acces intre etaje.

Publicat la: 12-07-2007
Distribuie: Tweet