Dihorul nostru imbatraneste. Cum sa-l ingrijim bine in aceasta perioada a vietii. | 4animale.ro

Dihorul nostru imbatraneste. Cum sa-l ingrijim bine in aceasta perioada a vietii.

Ingrijire Dihori

Dihor

Toate organismele vii imbatranesc si, inevitabil, ajung la un moment dat la sfarsitul vietii lor. Desi batranetea este privita, in general, ca o perioada nefericita a vietii, ea ar trebui, de fapt, sa reprezinte un indicator pentru o viata lunga. Lungimea vietii este determinata de un cumul de factori, cum ar fi: specia, genetica, starea sanatatii, istoricul medical, stilul de viata si ingrijirea in anii batranetii. Articolul de fata se concentreaza pe semnele batranetii la dihori si pe modul in care stapanii le pot oferi animalutelor lor o batranete confortabila si fericita.

Dihorii traiesc, in medie, circa 8 ani, desi exista exemplare care pot trai chiar pana la 10 ani. Astfel, batranetea unui dihor se considera a incepe odata cu implinirea varstei de 6 ani. Mediul in care traieste si dieta pe care o are pe parcursul vietii sunt factori importanti care influenteaza speranta de viata a dihorilor. De exemplu, dieta bazata exclusiv pe carne va duce la carente nutritionale, deci va necesita daugarea de suplimente. Asemenea tuturor animalelor de companie, dihorii batrani vor fi predispusi bolilor.

Semnele batranetii

Primul semn al batranetii la dihori este constituit de faptul ca perii de protectie din blana (firele lungi) devin cenusii, iar masca de pe fata se poate deschide la culoare. De asemenea, odata cu batranetea ei se vor mai linisti, isi vor mai reduce activitatea, vor fi mai putin jucausi si se vor odihni mai mult. Totusi, acestea pot fi si semne ale unei afectiuni, deci aveti grija sa apelati la un consult veterinar daca observati schimbari in viata dihorului, mai ales pentru ca dihorii seniori sunt foarte predispusi la boli.

Afectiuni frecvent asociate cu batranetea

- slabiciunea membrelor posterioare, ceea ce le poate cauza instabilitate si alunecare pe suprafetele lucioase

- cataracta – ochii arata incetosati

- afectiuni hormonale. Schimbari in aspectul blanii, in comportament, in apetit sau aparitia unor spasme constituie semne ale prezentei unei boli.

- afectiuni dentare

La ce trebuie sa fim atenti

Controlati regulat dihorul pentru a observa aparitia de umflaturi sau excrescente. Nu toate problemele de sanatate aparute indica faptul ca dihorul dumneavoastra se apropie de sfarsitul vietii, dar, la fel ca in cazul oricarui alt animal de companie, orice schimbari aparute trebuie controlate de un medic veterinar. 

Publicat la: 29-09-2019
Distribuie: Tweet