Animalele pot presimti dezastrele naturale? | 4animale.ro

Animalele pot presimti dezastrele naturale?

Plaja din rezervatia Yala

Pe 26 decembrie 2004 un cutremur care a avut loc in Oceanul Indian a determinat producerea unui tsunami devastator. Peste 150.000 de oameni au fost victimele acestui dezastru natural, atat in Asia cat si in Africa. Totusi, in zonele afectate de tsunami nu s-au raportat aproape deloc victime printre animalele salbatice. Oficialii Parcului National Yala din Sri Lanka au inregistrat doar cateva decese, desi rezervatia naturala este populata de sute de animale salbatice: elefanti, leoparzi, maimute si multe altele. Ei sustin ca animalele din rezervatie au “stiut” ca sunt in pericol si s-au retras pe relief inalt inainte ca tsunami-ul sa loveasca: elefantii au fugit de pe plaja, flamingii si-au abandonat cuiburile construite pe terenuri joase, alte animale si-au cautat diverse adaposturi.

In dimineata zilei de 26 decembrie o turma de bivoli care pastea pe o plaja din Tailanda a luat-o deodata la fuga si s-a retras pe un deal inalt din apropiere, cu doar cateva minute inainte ca tsunami-ul ucigas sa ravaseasca litoralul. Cele cateva zeci de oameni care au urmat speriati turma au scapat astfel cu viata.

Animalele au simturi foarte bine dezvoltate care le ajuta sa evite pradatorii sau sa-si localizeze prada. Cercetatorii cred ca aceste simturi pot detecta si dezastrele naturale pe cale sa se produca. Oameni de stiinta din mai multe tari ale lumii au efectuat studii asupra capacitatii animalelor de a presimti cutremurele. In 1975 un oras intreg din China a fost evacuat cu doua zile inainte de producerea unui cutremur devastator, de magnitudine 7,3 grade, care s-ar fi putut solda cu peste 150.000 de victime. Evacuarea a fost ordonata in urma constatarii unor comportamente foarte stranii manifestate de animalele din oras.

Istoria consemneaza de altfel raportari de acest gen inca din anul 373 iCh, cand animalele (sobolani, serpi, nevastuici si altele) au parasit in masa orasul grecesc Helice, cu doar cateva zile inainte de producerea unui cutremur puternic.

Exista doua teorii pentru explicarea acestei capacitati a animalelor de a presimti cutremurele: una sustine ca animalele pot simti vibratiile Pamantului, iar cealalta ca animalele detecteaza anumite schimbari care se petrec in aerul si gazele emanate de Pamant.

O alta parte a oamenilor de stiinta este insa sceptica in privinta existentei acestor abilitati la animale si sustine ca modificarile comportamentale observate nu pot fi legate in mod cert numai de eventuala producere a unor dezastre, ci si de multe alte cauze.

Desi opiniile sunt impartite cu privire la capacitatea de a “prezice” cutremurele, totusi toti oamenii de stiinta sunt de acord ca animalele pot detecta schimbarile intervenite in mediu cu mult inaintea oamenilor.

Cercetatorii din lumea intreaga continua sa studieze comportamentul animal in relatie cu producerea dezastrelor naturale si spera ca aceste studii sa ajute la prevederea cutremurelor.

Publicat la: 03-04-2008
Distribuie: Tweet