Ghid rapid de ingrijire a broastelor testoase de uscat - pagina 2 | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a broastelor testoase de uscat

Ingrijire Testoase de uscat

Testoasa de uscat

La fel ca majoritatea reptilelor, testoasele sunt animale poichiloterme, avand nevoie de surse externe de caldura pentru a-si mentine si regla temperatura corpului. Sunt animale active, diurne, care hiberneaza in anotimpul rece. Broscutele testoase de uscat pot fi crescute individual sau in grupuri. Totusi, daca alegeti sa cresteti mai multe, este bine sa separati masculii de femele intrucat comportamentul masculilor este agresiv si se poate solda cu ranirea femelelor.


Femela sau mascul?

Principalul element de diferentiere a sexelor in cazul celor doua specii este lungimea cozii. Coada masculilor este mult mai lunga decat a femelelor. Masculii sunt mai mici decat femelele si au plastronul (carapacea inferioara) usor concav, pentru a putea copula mai usor. Masculul Testudo hermanni are carapacea posterioara mult mai lata decat femela.


Amenajarea unui vivariu. Lumina. Temperatura.

Ideal este ca broscutele testoase de uscat sa fie tinute afara (in gradina) in anotimpul cald, cand temperaturile variaza intre 18 si 30°C. In acest caz este necesar sa pregatiti o incinta speciala, cat mai mare, preferabil construita din pietre naturale, pe fundul careia sa asezati un amestec de nisip cu pamant cu o adancime de minim 10cm. Este important ca incinta sa fie asigurata impotriva evadarii intrucat, contrar aparentelor, testoasele sunt bune cataratoare si, de asemenea, le place sa sape si sa se ingroape in pamant. De asemenea, asigurati-va ca broscutele nu pot intra in contact cu alte animale, intrucat se vor isca conflicte sau broscutele ar putea fi ranite. Incinta trebuie sa fie partial acoperita pentru a oferi broscutelor un loc in care sa se retraga pentru a se racori sau in caz de vreme rea. Le puteti oferi si o casuta din lemn (cu un volum de circa 0,4m2) pe care sa o introduceti in incinta construita. Partea descoperita a incintei trebuie sa fie foarte insorita deoarece, broscutele, la fel ca toate animalele, au nevoie de lumina si caldura soarelui. Puteti pune pietre in interiorul incintei. In captivitate comportamentul lor este similar cu cel din mediul natural. Astfel, dimineata ele vor iesi din casuta pentru a manca, la pranz, cand soarele e puternic, se vor retrage si voi iesi din nou spre seara pentru o a doua masa.

Publicat la: 09-07-2007
Distribuie: Tweet