Agresivitatea pisicilor | 4animale.ro

Agresivitatea pisicilor

Ingrijire Pisici

Pisica agresiva

Manifestarile agresive fac parte din modelele comportamentale normale in cazul majoritatii speciilor de animale. Uneori stapanii de pisici au dificultati in a intelege atitudinile agresive ale companionilor lor. Agresivitatea pisicilor este o tema imposibil de epuizat intr-un singur articol, insa vom prezenta pe scurt cateva repere de ghidaj ale acestui subiect.

Exista o mare diversitate de motive care pot declansa reactii agresive la o pisica. Majoritatea pisicilor sunt agresive doar atunci cand se joaca insa exista si pisici traumatizate, care nu reusesc si nici nu sunt ajutate de stapani sa depaseasca experientele negative din trecut, manifestandu-se astfel constant agresiv. O pisica adulta agresiva va fi mult mai greu de “imblanzit” decat un pui. Pentru educarea si socializarea ei va fi nevoie de foarte multa rabdare si blandete insa rezultatele vor rasplati din plin toate eforturile! Pentru a putea creste o pisica echilibrata si blanda va trebui sa aveti grija in special in perioada de varsta cuprinsa intre 5 si 12 saptamani, cand orice abuz poate lasa urme adanci in temperamentul pisicii.

NU loviti si nu pedepsiti niciodata o pisica, chiar daca este agresiva! Nu tipati la ea, NU veti rezolva absolut nimic folosind violenta, ba din contra!

Atentie! Zgarieturile si muscaturile pisicilor sunt mult mai periculoase decat ale cainilor. In ghearele si saliva pisicilor se afla bacterii care pot cauza infectii serioase. Daca o pisica va zgarie sau musca, dezinfectati cu atentie locul si consultati un medic pentru tratamentul adecvat.

Agresivitatea in joaca. Pisicile sunt animale de prada, instinctele lor de vanatoare se manifesta oricum, indiferent daca stapanilor lor le place sau nu. Atunci cand se joaca, in special pisicile tinere, isi pot urmari in fuga stapanii, pot alerga dupa ei atacandu-le picioarele, ii pot fixa cu privirea sau pot sari la ei. Aceste atitudini pot parea feroce si ii pot speria pe neavizati, dar ele nu sunt decat adaptarea instinctelor “pisicesti” de vanatoare la viata de apartament.

Pisicile sunt animale inteligente, care au nevoie de stimulente mentale si, de multe ori, ele se joaca agresiv tocmai pentru ca se plictisesc, lipsindu-le ocaziile de divertisment. Astfel de comportamente se intalnesc in special la pisicile crescute numai in casa si mult mai putin la cele care sunt lasate si afara, unde isi pot exersa mult mai mult aptitudinile de vanatori.

Retineti ca agresivitatea in joaca nu este niciodata insotita de vocalizari. Daca o pisica ataca si “scuipa” sau “maraie”, nu este vorba de joaca, ci de aparare!

Publicat la: 30-10-2007
Distribuie: Tweet