Index Pasari Papagali Reproducere Imperecherea papagalilor amorezi (Agapornis) - comportamentul in perioada de reproducere

Donez pisoi

Donez pisoi (3 motani: Panda, Ochisor & Snow + 1 pisica: Mitzi) foarte dulci si jucausi! Manierati, educati la litiera, vin la "pachet" cu mancarica preferata! Langa Campulung Muscel, dar se pot aduce si in alte parti ale judetului Arges sau chiar Dambovita. 0721.592.592

Miti Mitzi
Mitzi sunt si vreau mereu
Sa ma joc doar cum stiu eu
Panda Panda
Sunt grasut si somnoros
Dar ma jur, nu-s plicticos
Mitu Ochisor
Am varful cozii albisor
Si ma cheama Ochisor
Snow Snow
Alb sunt, dar va spun un truc
Am si galben pe nasuc

Reproducere papagali

Imperecherea papagalilor amorezi (Agapornis) - comportamentul in perioada de reproducere

Pereche de amorezi

In cele ce urmeaza va vom descrie comportamentul tipic al unei perechi de papagali Agapornis compatibili, ajutandu-va sa ii intelegeti si in acelasi timp sa va dati seama in ce masura imperecherea are sanse de succes.

La inceput cele doua pasari s-ar putea sa se ignore, dar, pe masura ce trece timpul (uneori dupa doar cateva minute, alteori dupa cateva luni) se vor lega una de alta formand o adevarata pereche, pe viata. In cazul in care acest lucru se intampla, veti observa ca partenerii stau unul langa altul pe stinghiile din colivie, mananca impreuna, se ciugulesc, se curata unul pe altul cu ciocul si, finalmente, se imperecheaza.

Comportamentul femelei

Femela Agapornis aflata in perioada de reproducere va ciripi in mod diferit, vibrandu-si ciocul, va scurma cu mai multa ardoare fundul coliviei, se va pozitiona pe stinghii in modul caracteristic actului de imperechere. Daca are la dispozitie un cuib si materiale pentru amenajare, isi va petrece mare parte a timpului in interiorul acestuia, pregatindu-l pentru depunerea oualor. Daca este pregatita pentru imperechere va semnala acest lucru masculului umflandu-si si zburlindu-si penele, in special cele de pe gat si cap. Daca masculul nu este receptiv femela il va urmari si alerga prin colivie, devenind agresiva ca expresie a frustrarii. Nu sunt rare cazurile in care femele Agapornis au omorat chiar masculii care nu le-au satisfacut.

Comportamentul masculului

Masculul pregatit pentru imperechere va face “reverente” cu capul in fata femelei pentru a-i atrage atentia. Va incerca sa ciuguleasca in special zona din jurul ciocului si chiar ciocul partenerei. El va testa dorinta femelei plimbandu-se pe langa ea si eventual incercand sa o “calce” intai cu un picior. Se va invarti in loc in apropierea femelei si isi va vibra ciocul, scotand un sunet deosebit.

Ambele sexe se pot masturba cu ajutorul jucariilor sau altor obiecte. Femela si masculul gata de imperechere se vor hrani reciproc regurgitandu-si hrana unul altuia. De asemenea, ambele sexe isi ridica un picior prin spatele aripii pentru a se scarpina in cap. Acest gest semnifica faptul ca sunt pregatiti pentru imperechere.

Cel mai bine este sa gazduiti o singura pereche in colivie/voliera! Papagalii Agapornis pot fi agresivi si teritoriali in perioada de reproducere.

Trimite prin
Yahoo! Messenger
Share Acest articol a fost publicat la data 17.05.2008
Vizualizari: 9658 © www.4animale.ro
N-ai gasit informatia pe care o cauti?
Da click aici si spune-ne ce subiect ti-ar placea sa gasesti in site!

Editorii nostri vor scrie pentru tine un articol cat mai curand!

Membri

Am uitat parola | Utilizator nou

Director animale

Ai un petshop, cabinet, crescatorie, asociatie, adapost sau pensiune pentru animale de casa?

Inscrie-te in director

Chestionar animale

Credeti ca ar trebui eutanasiati cainii fara stapan din marile orase?

» vezi toate poll-urile