1

Topic: Stiri din lumea pasarilor

Stiri bune & rele din lumea pasarilor.

Eu incep cu stiri p.....e sad .
Desi importul de papagali ( probabil nu numai ) este de cativa ani interzis in EU, se gasesc totusi cai de a aduce pasari ilegal in Europa, motivul este ca aceste pasari se gasesc mai ieftin ( ??? ) de cat pasarile crescute in captivitate, uni ii cumpara din necunostinta doar pentru ca sunt mai ieftini si alti ii cumpara ca nu trebuie sa astepte pana ajung pui la maturitate ca sa reproduca ci cumpara aceste pasari mature care pot imediat sa se reproduca si nici nu costa atat  hmm .
Daca intradevar sunt mai ieftine sau nu, asta trebuie sa hotarasca fiecare pentru el.

Pe scurt. - in luna aprilie 2011 in elvetia sau confiscat 850 de Jako adusi ilegal, din care au mai trait 100 de bucati la confiscare si din acei 100 au murit inca 20 in primele 2 saptamani in carantena, cati au murit inainte de a fi transportati inspre europa nu stie nimeni.

La aeroportul din Wiena au fost arestat doi Slovaci pe data de 16 Aprilie 2011 pentru ca au incercat sa duca ilegal 74 de oua de papagali ( foarte rari ) din Jamaika, ca motiv au dat ca au vazut acele pasari frumoase verzi si li sa oferit ouale ieftin si nu stiau ca este interzis  smile .
La perchezitie la ei acasa sa descoperit o crescatorie enorma cu sute de pasari ( specii rare ) si actele pentru aceste pasari care urmau sa iasa din oua.
In luna mai au iesit 54 de pui care se cresc acum intrun parc zoologic din Wiena a carui nume nu a fost publicat.
Amenda pentru un asemenea trafic es banuieste undeva la 40.000€, ouale au costat cca. ( banuit ) 15.000, iar 74 de papagali din acea specia are valoarea de peste 1000.000€ in europa , binenteles ca aceste persoane nu o sa mai aiba cum sa mai faca asemenea miscari in viitorul apropiat, dar cu siguranta se gasesc alti care se risca avand in vedere suma care este in joc  sad .

Sursa acestor articole prescurtata  smile , Revista papagalilor din DE.

Cu cativa ani in urma am hotarat sa nu mai cumpar pasari ( nici gratis ) mari care nu sunt inelate sau care au inel deschis ca sa nu sustin importul ilegal, dar dupa cum se vede ( in unele cazuri ) nici macar pasari cu inel inchis si acte in regula nu garanteaza o sursa legala.
Normal este obligatoriu inelul inchis ( sau cip, care pentru mine are valoarea 0 pentru ca nu poate dovedi cu siguranta nici provenienta nici varsta ) la orice papagal crescut in captivitate - trebuie sa recunosc ca si mie mi se intampla sa mai ratez uni pui la inelat  sad  ( speciile mai mici ).
Nu trebuie sa va speriati ca ati sustinut importul daca aveti un perus, nimpfa, micul - marele alex, cantatori, fiseri, kakariki ........................ neinelat, pentru aceste specii nu se risca acesti specialisti.
Speciile foarte scumpe nu ajung la omul de rand, si nici la cei care si lear permite dar nu sunt cunoscatori.
Majoritatea importurilor ilegale provin din africa, care ajung si la omul de rand.

Pe uni ii ajuta asemenea informatii iar alti le ignora, si daca a ajutat o singura persoana sa nu faca greseli, atunci sa meritat sa imi rod unghiile cu tastatura.

O veste buna   big_smile , Loro parqe a avut parte in ultimi ani de cate un puisor de ara spix, iar in 2011 au inceput 2 perechi tinere sa depuna oua, din pacate infertile, dar primul pas e facut  :bravo:  lor.

Rog ca texte scrise de mine sa nu fie copiate si postate pe alte pagini:
Cum am gasit si ieri un site a unui crescator ( ???? ) din Bucuresti care nu sa sinchisit sa descrie singur speciile care le vinde ( a fost mai simplu sa copieze cuvant cu cuvant din pagina mea si poze din wikipedia  :bleah: ) .

Crescatorie papagali. Oti

2

Re: Stiri din lumea pasarilor

imi pare rau ca exista asa oameni rai,sa faca atata rau doar pentru banii.Eu va admir pentru curajul de a creste asa pasari frumoase,necesita multe ingrijiri acest lucru,se vede ca depuneti suflet in tot ceea ce faceti!
ma bucur mult pentru puiul de ara spix,am inteles ca sunt foarte rari in lume!

mai demult am pus doua filmulete la "Cafenea" tot pe acest subiect,cei care nu au vazut,va rog eu sa va uitati,o sa ramaneti foare marcati de la primul...

http://www.4animale.ro/forum/topic700-cafenea-p90.html

-Ioana-

3

Re: Stiri din lumea pasarilor

@ioana: Multumesc smile ( nu e doar munca mea ).
Cunosc filmuletele sad , jako nu se pot reproduce in acele colivii, asteapta sa fie exportate probabil sad .

@silviu: ultimul Ara spix a disparut din libertate fara urme in anul 2000.
Toti ara spix care traiesc acum in captivitate ( intre timp peste 100 buc ) provin dintro singuta pereche cu exceptia uni mascul care din pacate nu se poate reproduce ( batran & bolnav ).
Un crescator din DE are o pereche si in sfarsit a reusit anul acesta pentru prima oara sa scoata 2 pui.
Loro Parqe detine 3 per si reproduce anual cu una ( anul acesta au inceput si celelalte 2 perechi tinere sa depuna, din pacate pana acum doar oua infertile ).
Mai exista cateva perechi intrun parc mare din brazilia ( care nu coopereaza cu celelalte crescatorii sad )
Cea mai mare populatie de spix ( peste 70 buc ) traieste la un Seik impreuna cu alte 250 de specii de animale pe cale de disparitie pe o suprafata de 400 de hectare, ar fi bine daca ar exista cateva mii de oameni ca el pe acest pamant, pana acum a reusit sa reproduca diferite specii care au disparut din matura si cand a avut o populatie stabila lea redat naturi ( si spixul urmeaza ), si loro parqe si seikul au semnat un contract ca pasarile nu le mai apartin ci ca sunt donate naturi ( brazilia ) indata ce au o populatie care o pot resocializa si elibera,
eliberatul este cu mult mai greu de cat ne putem imagina, pentru ca sansele pasarilor sunt mici sa supravietuiasca in natura, desi vor fi eliberate in zona de unde provin.
Sper sa le reuseasca acest project ( desi sansele sunt foarte slabe tinand cont ca toata populatia este strans inrudita ).

Crescatorie papagali. Oti