1 (edited by sasha_alexa 26-09-2007 21:49)

Topic: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

http://i17.photobucket.com/albums/b93/vipera_alexa/PERUS2.gif

Perusul este un foarte bun companion dar, din pacate, subapreciat de cele mai multe ori. Aceste pasari sunt originare din Australia iar numele lor se traduce prin "mancacios". Sunt viu colorati, prietenosi si foarte usor de domesticit, adaptandu-se foarte bine traiului in captivitate.

Culorile perusilor si determinarea varstei in functie de culori
In mod normal, perusii au pieptul de culoare verde brotacel, aripile sunt verde cu negru, iar pe cap au dungi negre. Exista cateva variatiii de culoare de la perusul clasic: perus albastru (cobalt), galben, violet si alb. Pasarile tinere au dungi negre pe frunte si ochii in intregime negri. Pe masura ce imbatranesc, dungile de pe frunte se retrag catre spate, iar in jurul pupilelor se formeaza un "inel" alb.

Perusii pot fi dresati usor
Perusii pot fi dresati relativ usor, dar nu toti ajung sa poata vorbi. Ca sa atinga aceasta performanta, trebuie sa aiba parte de foarte multa atentie si afectiune, dar aceasta nu reprezinta o garantie a faptului ca vor vorbi vreodata. In comparatie cu alte pasari, perusii sunt considerati ca fiind linistiti si tacuti, dar depinde totusi de temperamentul fiecaruia (si al stapanului si al papagalului-perus).

Varietati de perus - Perusul American si Perusul Englez
Unii perusi au fost inmultiti in grupuri selectionate astfel incat sa se obtina o talie mai mica, dar o mai mare varietate de culori. Acestia sunt cunoscuti sub numele de Perusi Americani si au aproximativ 18 centimetri lungime.

In alte cazuri, au fost selectati si inmultiti astfel incat sa aiba o frunte mai proeminenta, si talia ceva mai mare. Acestia sunt cunoscuti sub numele de Perusi Englezi si sunt ceva mai mari decat Perusii Americani, avand cam 25 de centimetri lungime. Cele doua tipuri de perusi apartin aceleiasi specii, dar constituie varietati datorita metodelor diferite de selectie si inmultire.

2

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Ingrijirea Perusilor - notiuni generale 
Papagalii perusi sunt cel mai des intalniti in casele noastre. Chiar daca sunt o mare responsabilitate, nu strica niciodata sa ai un perus in apropiere.
AMENAJAREA COLIVIEI
Colivia papagalului trebuie sa fie destul de mare incat inauntru sa incapa doi papagali. Spatiul este foarte  important pentru acesta, ca sa poata zbura dintr-o parte intr-alta  a coliviei.
In tava coliviei se pune nisip ars si astfel dezinfectat, deoarece pasarile au obiceiul sa inghita nisip si pietricele mici pentru a-si facilita digestia. Arderea nisipului in acest scop se poate face intr-o tava, pe aragaz. Deasupra nisipului se vor  presara coji de oua  zdrobite si uscate, pentru ca perusul sa aiba la dispozitie o importanta sursa de calciu.
Ca orice pasare, papagalul in natura se aseaza pe diferite craci.  In colivie, intrucat nu exista craci, vom pune doua bete preferabil din lemn (sau plastic, daca nu avem din lemn) pe care perusul se poate sprijini. Nota - nu folositi lemn de cires - este toxic pentru majoritatea pasarilor! Unul din bete se va aseza in partea de sus a coliviei, langa recipientul cu apa iar celalat in partea de jos, pentru ca papagalii sa aiba acces  la castronelele cu mancare. 
Pe unul din peretii coliviei,  langa batul din partea de sus, puteti aseza  o oglinda iar in cealalta  parte, intr-un suport, un os de sepie.
In colivie se mai agata si un leagan, pentru ca papagalul sa se dea in el.

MANCAREA
Mancarea de baza este meiul, iar pe langa mei se mai pune in mancare glant si dughie.  Perusul mai mananca si alte seminte ca: ovaz si floarea soarelui. Pe langa seminte se mai da de mancare miez de paine, mamaliga, branza dulce si cartof fiert.
Ca fructe si verdeata, i se poate da mar, banana, patrunjel verde si papadie (sa fie curate, fara apa pe ele, pentru ca, daca verdeata este umeda, fermenteaza in intestine si produce diaree).
Se mai pregateste un amestec numit hrana moale, care se face dintr-un ou fiert tare, sfaramat cat mai marunt, de obicei cu o furculita, un morcov dat prin razatoarea cea mai marunta, care se amesteca, cu 2-3 lingurite de pesmet (poate sa fie si gris sau malai) si se mai pun 2-3 varfuri de cutit de praf de coaja de ou, pisat la rasnita de cafea. Praful obtinut din coji de oue se adauga intrucat este o importanta sursa de calciu. Amestecul de hrana moale se tine la frigider si i se da perusului intr-un capacel (se da la temperatura camerei).

APA

Apa papagalului se va schimba zilnic, dimineata punandu-i o picatura de albastru de metil in apa pana la culoarea  albastru deschis (culoarea cerului senin ) si o data pe saptamana 2-3 picaturi de vitamina Romvac3, care contine gama de vitamine B, K, C, A si E. Aceasta se cumpara de la farmacia veterinara si are rolul de supliment nutritiv.

Adaugat: 26-09-2007 22:44

Daca mai doriti mai pun.

3

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Bravo!!!! Ai inceput fff bine acest topic. Fiind prima pagina e bine sa fie cit mai multe informatii despre piticii astia scumpi, pe parcurs se vor stringe mai multe de la detinatori, si din experientele fiecaruia.
La mai mare.:sanatate:

Adaugat: 09-10-2007 23:47

A!! Am uitat sa va spun ca sint mamica a doi perusi pe care ii iubesc ca pe ochii din cap. COCO & MIKI :heart:

4

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Am vazut piticii tai...sunt foarte frumosi. sa-ti traiasca mult si bine. pe tine te accepta? te lasa sa pui mana pe ei?
cool

5

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Buna seara! Nu ma asteptam sa fie cineva la ora asta pe aici. Da , mai ales baiatul, e chiar aici la calculator cu mine. ea e cam nouta ,dar cind vrea vine si ea la mine... nu o fortez vine ea cind o avea suficienta incredere.
Mersi la fel.:pup:

Adaugat: 09-10-2007 23:59

Na ca sintem in familie... a venit si mindra la noi.:P

6

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

eu cand am avut perechea de perusi... nu am putut sa`i domesticesc sad pe ea o mai luam pe deget dar nu statea mult si pleca. in schimb el...daca puneam mana aproape de el, facea de parca vroiam sa il omor

7

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Asa e mindra mea. Pe el il am de 1an si7luni , si a fost blind de la inceput, iar pe ea o am de 5luni abia, si e cam fricoasa, si tipa cind o iau in mina de zici ca o omor.

8

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

gata!am hotarat!de ziua mea vrau o pereche de perusi!perusii ellei m-au cucerit :heart: big_smile .sunt asa de frumosi!imi place mai ales femela.sasha_alexa mai pui cateva infoarmatii despre perusi?adica determinarea sexului,cam cata galagie fac...ceva de genul asta.apropo credeti ca paco s-ar intelege cu ei?(perusii oricum o sa stea in alta cusca da totusi as vrea sa stiu)el suiera si la el insusi in ogilnda :wis: e smecher,nu prea ii place compania yikes

Adaugat: 15-10-2007 19:02

da totusi imi plac pe locul 2 agapornisi hmm .ar trebui sa imi iau agapornisi?

You and me are friends...you smile,I smile...you hurt,I hurt...you cry,I cry...you jump off a bridge,I'm gonna miss you

9

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

perusii se pot deosebi destul de usor... masculul la cioc (acolo la nas) este albastru ! femelele au o culoare mai deschisa. depinde de fiecare. ai mei au fost foarte galagiosi. nimfele se inteleg mai bine cu perusii decat cu agapornisii. acuma e decizia ta ce vrei sa iei wink

10

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

stiu ca se inteleg mai bine da chestia cu galagia perusilor ma cam deruteaza in privinta asta.
:wow:

Adaugat: 16-10-2007 17:50

in proportie de 50% mosul o sa-mi aduca un perus deci am nevoie de orice informatie posibila.daca ma puteti ajuta cu vreo 2-3 cuvinte v-as fi ff recunoscatoare :pls:

You and me are friends...you smile,I smile...you hurt,I hurt...you cry,I cry...you jump off a bridge,I'm gonna miss you

11

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

shi eu am avut perushi. am avut probleme cu stabilirea sexelor. am avut mai intai o pereche, dar masculul a murit. mi-am luat altul care era pui shi la pui nu se deosebeshte foarte bine sexul shi m-am nimerit cu 2 fete. una din ele (cea mai varstnica) a murit shi pe cealalta am dat-o.:cry:
fac multa galagie, ai mei nu prea ciripeau dar scanceau (nu era chiar un scancet da nush cum sa descriu sunetu) cam mereu. eu la apa nu puneam albastru de metil. tot ce shtiu despre apa e ca trebuie mai intai fiarta shi apoi data perushilor (evident, nu fierbinte) ca sa nu contzina bacterii, chestie care cred k se aplik la toate tipurile de papagali. eu le agatzam in gratii salata pe care o mancau cu mare pofta. alte fructe nu vroiau sa manance.

12

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

sa se fiarba apa?zau da de ce?eu ii dau lui Paco am plata si e perfect sanatos.de ce perusii sa  fie mai pretentiosi?si nici nu cred ca apa fiarta are un "gust" prea  bun big_smile

You and me are friends...you smile,I smile...you hurt,I hurt...you cry,I cry...you jump off a bridge,I'm gonna miss you

13 (edited by yoyo_suricata 25-12-2007 17:24)

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

ca sa se elimine bacteriile. dar eu nu le-am fiert apa perushilor mei shi tot sanatoshi au fost, eu am zis doar ce am auzit.:D

14

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

e nu se imbolnavesc ei asa de usor.oricum mosul nu mi-a luat perus.mi-a luat un kakadu..................................................(de plus),multe dulciuri si un mp3

You and me are friends...you smile,I smile...you hurt,I hurt...you cry,I cry...you jump off a bridge,I'm gonna miss you

15 (edited by ariadna 08-03-2008 13:18)

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Am si eu un perus cam de o luna si e pui-are cam 2 luni.Cam de la ce varsta ar trebui sa incep sa ii dau salata, mar etc.?Cand l-am cumparat mi s-a zis ca e prea mic sa ii dau, dar eu totusi l-am lasat 2 saptamani sa se acomodeze si am inceput sa ii dau, pentru ca am inteles ca la maturitate e mai greu sa il fac sa manance.Se apropie cu timiditate de salata si gusta, dar totusi ii place.Il va afecta in vreun fel ca i-am dat?Aici si o poza cu Chiri(asa il cheama):

Don't worry, be happy!:)

16

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

n il va afecta chiar deloc!din potriva!ii va mai da cateva vitamine spre deosebire de alt papagal a carui nume,paco,nu o sa-l mentionez....

You and me are friends...you smile,I smile...you hurt,I hurt...you cry,I cry...you jump off a bridge,I'm gonna miss you

17 (edited by ariadna 11-03-2008 18:43)

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Eu am zis ca il va afecta in ideea ca e prea mic ca sa manance si fructe,legume, dar am inteles ca e mai bine daca il invat de mic.Ms pt raspuns.

Adaugat: 08-03-2008 19:37

sasha_alexa wrote:

eu cand am avut perechea de perusi... nu am putut sa`i domesticesc sad pe ea o mai luam pe deget dar nu statea mult si pleca. in schimb el...daca puneam mana aproape de el, facea de parca vroiam sa il omor

Stiu ca e mai greu sa ii domesticesti daca sunt pereche, pentru ca o sa se ocupe mai mult unul de altul si tie iti acorda mai putina atentie.

Adaugat: 08-03-2008 19:42

Asta-seara, mai bine zis dupa-amiaza, cam pe la ora 6, i-am dat drumul peruselului meu, Chiri.Mai demult cumparasem o cadita micuta, speciala pt. baie, dar cam neincapatoare pt Coco, nimfa mea.Asa ca azi i-am pus cadita cu apa lui Chiri, si, curios, cum e el de felul lui, si nebunatic, cum a observat-o, s-a dus la ea, mai intai s-a asezat pe margine, apoi a intrat direct in apa, si s-a facut fleasca pe burtica;a facut o baita pe cinste.Aici cateva poze cu el dupa baie:

Don't worry, be happy!:)

18

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

ce scumpic!cum e.bland,vine pe deget? big_smile

Animalutele mele ....... Liza (kakariki)...Oz (perus) ...King (iepurila).......

19 (edited by ariadna 12-03-2008 17:53)

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Da, e bland, vine si pe deget.Mai nou, a inceput sa o imite pe nimfa.Si se aud asa ciudat melodiile nimfei mai incet...Dar e dragut.L-am luat fiindca e tare nebunatic.Se cocoata peste tot, face tumbe si cateodata se atarna de varful coliviei si sta cu capul in jos..Dar e un scump oricum.

Don't worry, be happy!:)

20

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

smile ce fain!!Am vorbit cu cineva sa imi pastreze si mie un pui cand o sa aiba,asa e mai sigur decat de la pet ca de acolo nu stii niciodata peste ce dai tongue...

Adaugat: 12-03-2008 20:03

kakariki sunt o specie mai greu de imblanzit si nu e genu care sa vina sa stea pe deget,sau sa stea prea mult in jurul meu...sunt prea curiosi din fire si mereu au ceva de cercetat te miri pe unde...si at m-am gandit ca ii iau lizei o pereche ca sa aiba cu cine sa se iubesca tongue si totodata o colivie mai mare si at in colivia pe care o am acuma o sa imi iau un perus puiut...am vazut multe filmuletze cu ei si sunt adorabili...bine eu am mai avut cand eram mult mai mica perusi numai ca mi-au murit sad..pe at nu stiam prea multe despre ingrijirea sau dresarea lor din pacate...numai ca am impresia ca erau deja maturi de cand i-am luat...

Animalutele mele ....... Liza (kakariki)...Oz (perus) ...King (iepurila).......

21 (edited by Bianca 13-03-2008 20:17)

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Yoana wrote:

kakariki sunt o specie mai greu de imblanzit si nu e genu care sa vina sa stea pe deget,sau sa stea prea mult in jurul meu...

asta inseamna ca kakari este antonimul pentru nimfa smile .pe paco daca-l scot din cusca la 30 de secunde e pe umarul meu!uneori chiar e super ca face asta dar uneori chiar ma enerveaza[exemplu atunci cand mananc, cand vine si isi face nevoile pe bluza mea,cand nu vine la mine se duce pe lustra si face pe covor(nici nu stii ce greu e sa cureti nevoile de papagali de pe covor)]ai noroc ca liza nu face asa.

You and me are friends...you smile,I smile...you hurt,I hurt...you cry,I cry...you jump off a bridge,I'm gonna miss you

22

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

oooo...liza isi face nevoile peste tot...toata ziua pot curata dupa ea...ca nu vine pe umarul meyu sau pe mine asta e altceva...nu e f dragastosa...insa cerceteaza tot...si kakariki sunt specia care face cea mai multa mizerie...mancarea nu stiu cum reuseste ca o poarta peste tot big_smile...dar i se iarta tot bineinteles...apropo de bluza..mi-a facut o data pe una noua smile

Adaugat: 13-03-2008 22:23

mie mi-ar place tare mult sa fie si liza blanda sa stea toata ziua pe umarul meu big_smile

Adaugat: 13-03-2008 22:25

de aceea imi doresc si o specie de asta mai blanda...ea e foarte haioasa in felul ei wink...numai ca vreau si eu putina atentie tongue

Adaugat: 13-03-2008 22:26

bine ca daca ar fi dupa mine mi-as transforma camera in voliera :bravo: smile

Animalutele mele ....... Liza (kakariki)...Oz (perus) ...King (iepurila).......

23

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Acum o saptamana mi-am cumparat de la PetShop un perus albastru. I-am pus numele BEBE. E pui de 3-4 luni. E f.bland si nostim. Nu e galagios defel si e f.curatel. Deoarece plecam dimineata si ajungeam acasa pe cand era somnoros, i-am cumparat un "coleg de celula". Tot albastru, ceva mai mic, cu codita mai scurta si e foarte artagos. Desi e nou si in casa si in colivie, cel nou face regula. In schimb Bebe il iubeste si-i accepta orice. Am intrebat ce sex au, dar mi s-a spus ca sunt prea mici ca sa fie siguri de sexul lor. Ca penaj, ma refer la cap, sunt aproape identici: lui Bebe acum incepe sa-i apara culoarea galbuie deasupra ciocului. Nu stiu insa ce am: doi baietie sau doua fetite. Nu stiu ce nume sa-i pun celui de-al doilea. Rog pe cei cu experienta daca pot sa-mi sugereze ce sex au perusii mei si de ce cel de-al doilea perus are un asemenea comportament (impunator), cu toate ca e nou venit si e si mai micut ca statura?

24

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

cat despre cel mic asa e el.probabil asta e atitudinea lui.despre sex din cate stiu eu femela are narile mai deschise la culoare si masculul mai inchisa(in general masculii au narile albastre si femelele mai galbui)mai multe info:
http://www.4animale.ro/determinarea-sex … -a117.html
eu ma pricep mai bine la nimfe si de aceea daca mai ai nevoie de informatii poate iti raspund alti membrii sau citesti articolele urmatoare:
http://www.4animale.ro/hranirea-perusil … a-a51.html
http://www.4animale.ro/cum-sa-dresam-un … -a136.html
http://www.4animale.ro/determinarea-sex … -a117.html
si daca nu gasesti ceea ce cauti poti cere un articol.
P.S:bine ai venit pe forum! wink

You and me are friends...you smile,I smile...you hurt,I hurt...you cry,I cry...you jump off a bridge,I'm gonna miss you

25

Re: Despre Perusi - Melopsittacus undulatus

Iti multumesc Bianca, atat pt.informatii, cat si pentru urarea de bun venit!