Imperecherea iepurilor - monta, gestatia, nasterea si dezvoltarea puilor - pagina 2 | 4animale.ro

Imperecherea iepurilor - monta, gestatia, nasterea si dezvoltarea puilor

Reproducere Iepuri

Rica.

Dimensiunile ideale ale casutei sunt: pentru rasele pitice 30cm lungime X 20cm latime X 20cm inaltime; pentru rasele medii 38cm lungime X 25cm latime X 25cm inaltime; iar pentru rasele mari 45cm lungime X 30cm latime X 30cm inaltime. Nu introduceti casuta-cuib in cusca iepuroaicei mai devreme de ziua 27-28 de gestatie pentru ca femela va urina si defeca in ea, murdarind-o si facand-o astfel inutilizabila. Puteti captusi fundul casutei cu talas si fan. Iepuroaica isi va pune si ea amprenta in pregatirea cuibului, captusindu-l cu fan si fire din blana sa.
Nasterea
Nasterea se petrece, de obicei, in timpul noptii si este usoara, durand circa 10-15 minute. Femela va naste in medie 4-6 pui (dar poate naste pana la 12!), carora le va rupe sacul amniotic si pe care va incepe imediat sa-i spele si sa-i curete. La nastere puii sunt complet goi, au ochii inchisi si nu stiu sa se miste. Ei sunt dependenti de mama atat pentru ca nu-si pot regla singuri temperatura corporala cat si pentru ca au nevoie sa fie alaptati. Femela va manca placenta, nu va ingrijorati, acesta este un comportament normal, care o ajuta sa reintegreze in corp nutrientii.
Este foarte important sa supravegheati nasterea pentru a observa daca iepuroaica naste in casuta-cuib. Daca puii sunt nascuti pe fundul custii si nu in casuta, ei pot muri de frig datorita faptului ca mama iepure nu isi poate muta puii. Astfel, daca observati ca iepuroaica a nascut in afara casutei, mutati puii imediat in casuta-cuib. De asemenea, asigurati-va ca toti puii sunt unul langa altul. Daca unii dintre pui sunt raspanditi prin colturile casutei este posibil ca mama sa nu-i alapteze si sa nu-i incalzeasca, acest lucru soldandu-se cu moartea lor.

Publicat la: 23-06-2009
Distribuie: Tweet