Index Alte animale Taxonomie (clasificarea animalelor). Ce inseamna specie, subspecie si rasa.

Donez pisoi

Donez pisoi (3 motani: Panda, Ochisor & Snow + 1 pisica: Mitzi) foarte dulci si jucausi! Manierati, educati la litiera, vin la "pachet" cu mancarica preferata! Langa Campulung Muscel, dar se pot aduce si in alte parti ale judetului Arges sau chiar Dambovita. 0721.592.592

Miti Mitzi
Mitzi sunt si vreau mereu
Sa ma joc doar cum stiu eu
Panda Panda
Sunt grasut si somnoros
Dar ma jur, nu-s plicticos
Mitu Ochisor
Am varful cozii albisor
Si ma cheama Ochisor
Snow Snow
Alb sunt, dar va spun un truc
Am si galben pe nasuc

Taxonomie (clasificarea animalelor). Ce inseamna specie, subspecie si rasa.

Taxonomia papagalului Micul Alexander

De multe ori proprietarii de animale de companie se simt usor descumpaniti si confuzi atunci cand, cautand informatii despre animalele lor, se lovesc de tot felul de denumiri stiintifice in latina si de termeni ca: “specie”, “subspecie” sau “rasa”. In cele ce urmeaza ne propunem sa va facem o mica introducere in clasificarea animalelor, pentru a putea intelege pe deplin termenii specifici si motivele pentru care acestia au fost creati. Pentru a fi cat mai clari in demersul nostru, vom alege pentru exemplificare o pasare foarte indragita: papagalul Micul Alexander - Psittacula krameri.

Taxonomia este stiinta care are ca obiect stabilirea principiilor si legilor de clasificare a organismelor vii. Parintele taxonomiei moderne este Carl Linnaeus, botanist si explorator suedez, care, in secolul al XVIII-lea, a inventat un sistem de clasificare a organismelor, sistem folosit si astazi. Taxonomia Linnaeana identifica fiecare organism dupa o denumire stiintifica formata din doua parti si care este in limba latina. Aceasta denumire in latina poate parea greoaie la prima vedere, insa prezinta doua avantaje majore:

1. Oamenii de stiinta din toata lumea o pot intelege. Imaginati-va cat de greu ar fi daca s-ar folosi denumirile populare ale animalelor! In romaneste am spune “Micul Alexander”, in engleza “indian ringneck”, in finlandeza “kauluskaija” si asa mai departe.
2. Denumirea stiintifica este un indicator, ea arata exact unde anume poate fi incadrata specia respectiva in lumea vie.

In clasificarea stiintifica a animalelor unitatea de baza este specia. Specia este o categorie care cuprinde animale cu trasaturi si caracteristici comune. Denumirea speciei este formata din 2 cuvinte. Primul cuvant desemneaza genul si al doilea cuvant face referire, de multe ori, fie la regiunea geografica in care specia este raspandita, fie la numele persoanei care a descoperit specia. Astfel, denumirea speciei papagalului Micul Alexander este Psittacula krameri. “Psittacula” desemneaza genul, iar “krameri” comemoreaza numele naturalistului Wilhelm Heinrich Kramer.

Speciile sunt organizate in genuri. Genul este o categorie care cuprinde mai multe specii cu trasaturi comune importante. Genul este indicat de primul cuvant din denumirea stiintifica a speciei. Astfel, genul din care face parte papagalul Micul Alexander este genul Psittacula. Psittacula este un gen care cuprinde papagali afro-asiatici, cu penaj majoritar verde si capul colorat. Ciocul lor este mare si puternic, iar coada este lunga.

Pagina anterioara
12
Pagina urmatoare
Trimite prin
Yahoo! Messenger
Share Acest articol a fost publicat la data 26.01.2010
Vizualizari: 17567 © www.4animale.ro

Articole recomandate

 1/4 
Tigrul 13.11.2013 | 3493 vizualizari
Ratonul (Procyon lotor) - banditul mascat 22.10.2008 | 16382 vizualizari
Rasul (linxul) 26.02.2010 | 18039 vizualizari
Liliecii (Chiroptera) 14.02.2009 | 9606 vizualizari
Leul - regele animalelor 11.08.2008 | 61091 vizualizari
N-ai gasit informatia pe care o cauti?
Da click aici si spune-ne ce subiect ti-ar placea sa gasesti in site!

Editorii nostri vor scrie pentru tine un articol cat mai curand!

Membri

Am uitat parola | Utilizator nou

Director animale

Ai un petshop, cabinet, crescatorie, asociatie, adapost sau pensiune pentru animale de casa?

Inscrie-te in director

Chestionar animale

Credeti ca ar trebui eutanasiati cainii fara stapan din marile orase?

» vezi toate poll-urile