Ratonul (Procyon lotor) - banditul mascat - pagina 2 | 4animale.ro

Ratonul (Procyon lotor) - banditul mascat

Raton

Corpul ratonilor poate atinge lungimi de 40-70cm, iar coada lor stufoasa mai adauga inca 25-35cm. Ratonul, cel mai mare si mai masiv membru al familiei Procyonidae, poate cantari pana la 9-10 kg.
Desi in captivitate ratonii pot trai chiar si 15-16 ani, in libertate ei rareori depasesc varsta de 3-5 ani.
Caracteristici unice in lumea animalelor
Doua treimi din suprafata responsabila de perceptia senzoriala din cortexul cerebral al ratonilor este specializata in interpretarea impulsurilor tactile. Nici un alt animal nu mai prezinta o zona corticala atat de extinsa, dedicata simtului atingerii. Astfel, pentru ratoni simtul tactil este cel mai important simt. Ei prezinta in jurul ghearelor de la labele din fata, niste fire de par tepoase, asemanatoare cu mustatile pisicilor, care ii ajuta sa identifice obiectele inainte de a le atinge.
Au fost efectuate putine experimente de testare a inteligentei ratonilor, totusi, se pare ca au o viteza mare de invatare, o memorie excelenta si o abilitate uimitoare de deschidere a incuietorilor.
Datorita diversitatii extraordinare a alimentatiei ratonul este considerat “cel mai omnivor” animal.
Habitat
Ratonul este o specie arboricola, care prefera padurile si vecinatatile apelor (este un foarte bun inotator). Copacii sunt folositi ca refugiu in caz de pericol, iar scorburile si crengile lor servesc drept culcusuri. Ratonul este raspandit pe tot continentul nord american, dar arealul lui s-a extins si in Europa (Germania, fosta Uniune Sovietica) si chiar in Asia (Japonia).
Ratonul este totusi un animal foarte adaptabil si care reuseste sa supravietuiasca si in orase, unde isi cauta hrana in gunoaie sau chiar o cerseste de la oameni. De multe ori, datorita distrugerilor pe care le produc, ratonii sunt considerati o adevarata pacoste de catre citadini.

Publicat la: 22-10-2008
Distribuie: Tweet