Ratonul (Procyon lotor) - banditul mascat | 4animale.ro

Ratonul (Procyon lotor) - banditul mascat

Raton

Ratonii sunt mamifere nocturne care fac parte din ordinul Carnivora, familia Procyonidae. In genul Procyon exista 3 specii de ratoni: Procyon insularis, Procyon cancrivorus si Procyon lotor. Primele doua specii sunt originare de la tropice. Cea de-a treia – ratonul comun – este si cea mai cunoscuta si mai raspandita specie. Asupra ei ne vom concentra in cele ce urmeaza.
Ratonul este un animal fascinant, care si-a castigat un loc de cinste in mitologia si folclorul populatiilor amerindiene, dar si americane.
Descriere
Ratonul prezinta caracteristicile specific ale membrilor familiei Procyonidae: corpul relativ lung, botul ascutit, urechile scurte si rotunjite, fata lata, labele din fata mai scurte decat cele din spate si blana de culoare cenusiu inchis. Coada sa prezinta inele estompate, de culoare inchisa, iar in jurul ochilor are pete negre, care ii dau aparenta unei masti sugubete. Labele din fata ale ratonului sunt extrem de mobile si indemanatice, el se poate folosi de ele pentru o multitudine de sarcini: sapat, pipait, catarat, chiar deschisul usilor, zavoarelor si incuietorilor. O alta trasatura extrem de interesanta a ratonilor este aceea ca, uneori, ei isi sterg sau isi spala cu labutele hrana inainte de a o manca (de aici deriva si numele stiintific al specie, “lotor” insemnanad in latina “cel care spala”). Astfel, labele lor din fata au adevarate valente de “maini”, desi, spre deosebire de primate, nu prezinta deget opozabil.
Ratonii au gheare neretractile si calca pe toata laba atunci cand merg. Acest tip de mers (mers plantigrad) este caracteristic ursilor, cu care ratonii de atfel se si inrudesc.
Ratonii au vederea slaba, insa auzul, mirosul si pipaitul sunt extrem de dezvoltate.

Publicat la: 22-10-2008
Distribuie: Tweet