Index Alte animale Rasul (linxul)

Rasul (linxul)

Lynx rufus - rasul rosu

Speciile de linx de mai mari dimensiuni (linxul eurasiatic si linxul iberic) vaneaza si animale de 3-4 ori mai mari decat ele: caprioare, elani, karibu etc. La nevoie rasii sunt si necrofagi, consumand hoiturile animalelor pe care le-au vanat.

Reproducere
Lincsii isi ating maturitatea sexuala la 1-3ani, in functie de specie. Imperecherea are loc o singura data pe an, in primavara timpurie, in lunile februarie-aprilie si atat masculii cat si femelele pot avea mai multi parteneri. Ciclul estral al femelelor dureaza doar cateva zile.

Perioada de gestatie dureaza circa 60-70 zile, la sfarsitul acesteia femela dand nastere la 1-5 pui, orbi si aproape total neajutorati. Femela isi amenajeaza un cuib intr-o regiune izolata si protejata de crengi de copac sau de diverse radacini si este singura care are grija de pui. Intarcarea puilor are loc la varsta de 3-6 luni, in functie de specie. Puii raman alaturi de mama pana invata sa vaneze si sa se descurce singuri, adica pana aproape de implinirea varstei de 1 an.

Conservare
Lincsii sunt vanati pentru blana lor deosebit de frumoasa. Vanatoarea si micsorarea habitatelor au dus la reducerea populatiilor de lincsi aproape peste tot in lume. Lincsul iberic este aproape disparut, fiind actualmente felina aflata in cel mai mare pericol de disparitie, vanarea lui fiind ilegala. S-a reusit reproducerea in captivitate a linxului iberic in vederea reintroducerii speciei in habitatele sale originale.

Rasul rosu nu este amenintat cu disparitia, dar vanatoarea si comertul sunt strict monitorizate. Rasul canadian este declarata specie aflata in pericol in 48 de state americane. Rasul eurasiatic si-a redus si el populatiile datorita despaduririlor masive. Vanatoarea acestei specii de linx este interzisa in toate tarile cu exceptia Rusiei. Au fost incercate reintroducei ale acestei specii in Germania, Franta, Austria si Elvetia, operatiuni care au inregistrat succese in anumite regiuni.

Pagina anterioaraPagina urmatoare
Trimite prin
Yahoo! Messenger
Share Acest articol a fost publicat la data 26.02.2010
Vizualizari: 19744 © www.4animale.ro

Articole recomandate

 1/4 
Tigrul 13.11.2013 | 4209 vizualizari
Ratonul (Procyon lotor) - banditul mascat 22.10.2008 | 16772 vizualizari
Rasul (linxul) 26.02.2010 | 19744 vizualizari
Liliecii (Chiroptera) 14.02.2009 | 9954 vizualizari
Leul - regele animalelor 11.08.2008 | 62439 vizualizari
N-ai gasit informatia pe care o cauti?
Da click aici si spune-ne ce subiect ti-ar placea sa gasesti in site!

Editorii nostri vor scrie pentru tine un articol cat mai curand!

Membri

Am uitat parola | Utilizator nou

Director animale

Ai un petshop, cabinet, crescatorie, asociatie, adapost sau pensiune pentru animale de casa?

Inscrie-te in director

Chestionar animale

Credeti ca ar trebui eutanasiati cainii fara stapan din marile orase?

» vezi toate poll-urile