Liliecii (Chiroptera) - pagina 3 | 4animale.ro

Liliecii (Chiroptera)

Acerodon jubatus

Habitat
Liliecii se pot adapta multor tipuri de habitate desi se pare ca le prefera pe cele tropicale. Ei sunt raspanditi in toata lumea, mai putin in regiunile polare si in insulele isolate. Liliecii traiesc in paduri, deserturi, sesuri, pe malurile apelor, in zonele agricole, suburbane si urbane. Se adapostesc fie in pesteri, fie in copaci, in scorburi sau chiar in cladiri.
Desi liliecii sunt si vectori de transmitere a turbarii si altor boli grave si pot deveni o povara daca se adapostesc in colonii in zonele urbane, totusi ei au un rol extrem de important in polenizarea florilor, in raspandirea semintelor plantelor, dar si in controlarea populatiilor de insecte daunatoare. De asemenea, excrementele liliecilor (denumite guano) sunt un ingrasamant natural excelent pentru agricultura.
Comportament
Majoritatea speciilor de lilieci sunt foarte sociabile, adunandu-se in colonii extrem de numeroase (chiar si peste 1.000.000 de exemplare). Ei nu isi construiesc niciodata cuiburi, ci cauta diverse adaposturi (pesteri, grote, scorburi de copaci, cladiri etc.) unde isi petrec timpul atarnand cu capul in jos. Datorita dimensiunilor mici liliecii au metabolismul foarte rapid si mentinerea temperaturii corpului este foarte importanta. Adunarea in colonii este astfel de mare folos pentru conservarea energiei. Exista insa si specii solitare de lilieci si specii care traiesc in grupuri restranse.
Liliecii sunt nocturni si isi petrec ziua odihnindu-se in adaposturi, multe specii de lilieci intrand intr-o stare de torpoare, pentru a-si conserva energia.
Pentru trecerea anotimpului rece unele specii de lilieci migreaza in zone mai calde, iar altele hiberneaza.
Anumite specii de lilieci isi apara teritoriul sau adaposturile.
Liliecii comunica unii cu altii in diverse feluri: prin sunete (pe care le pot auzi si oamenii), prin comportamente specifice si prin mirosuri si feromoni.

Publicat la: 14-02-2009
Distribuie: Tweet