Liliecii (Chiroptera) - pagina 2 | 4animale.ro

Liliecii (Chiroptera)

Acerodon jubatus

Membrana aripilor liliecilor se numeste patagiu si ea este sustinuta de bratele foarte lungi, degetele elongate, picioare, coastele si sternul puternice.
Majoritatea speciilor de lilieci au un deget mare scurt, prevazut cu gheara si un pinten cartilaginos (denumit calcar) de care este prinsa membrana cozii (denumita uropatagiu). Genunchiul si laba piciorului liliecilor se indoaie in directie opusa fata de genunchiul si laba din spate a altor mamifere.
Liliecii au corpul acoperit cu blana, partea ventrala a corpului avand o blana mai deschisa la culoare.
Exista cateva caracteristici morfologice distincte ale celor 2 subordine in care sunt grupati liliecii. Astfel, Megachiropterele au simtul vazului bine dezvoltat, pentru ca se bazeaza pe vedere pentru detectarea prazii. De asemenea, au si al doilea deget de la membrele superioare prevazut cu gheara si au o formula dentara simplificata.
Microchiropterele au simtul vazului slab dezvoltat, in schimb auzul si mirosul sunt excelente, ei folosind ecolocatia pentru detectarea prazii. Urechile lor externe sunt mari si complexe, nu au bana deloc sau nu au puf, nu au gheara decat la degetul mare si au o formula dentara complete, de tip insectivor.
Liliecii traiesc intre 10 si 25 de ani, dar pot depasi chiar si varsta de 30 de ani.
Caracteristici unice in lumea mamiferelor
Liliecii sunt singurele mamifere care au aripi si pot zbura.
Liliecii au cea mai flexibila si elastica piele dintre toate mamiferele.
O specie de liliac are cea mai lunga limba in raport cu marimea corpului dintre toate mamiferele.
Liliecii au cea mai inceata rata de reproducere dintre toate mamiferele.
Liliecii sunt mamiferele care traiesc cel mai mult in raport cu dimensiunile corpului. De obicei, mamiferele de mici dimensiuni traiesc putin, dar liliecii pot trai cateva zeci de ani.
Liliecii (atat masculii cat si femelele fecundate) pot stoca sperma viabila timp de pana la 7 luni.
Puii de lilieci se nasc cu picioarele inainte.

Publicat la: 14-02-2009
Distribuie: Tweet